Pirmadienį po Sapiegos ligoninės parke vykusios pagerbimo ceremonijos ir atminimo medžio sodinimo žuvusiam Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui atsakydamas į žurnalistų klausimus V. Adamkus vylėsi, kad tragedija taps priežastimi reikšmingiems žingsniams pavardžių rašymo klausime.

„Manau, klausimas seniai spręstinas ir išspręstinas. Manau, reikia parodyti tiktai daugiau supratimo, geros valios ir pripažinti vieną faktą – kad kiekviena tauta turi savo taisykles. Ir ypatingai dokumentuose pavardės, kurios yra viena didžiausių žmogaus vertybių ir niekas turbūt neturime teisės jos keisti. Jeigu naudojamas lotyniškas raidynas, tai, man atrodo, tam visuomet pritaikyti galima“, - sakė prezidentas.

Pasak V. Adamkaus, sprendimas dėl pavardžių rašymo galimas iš abiejų pusių parodžius geros valios. „Bet tai turi būti abipusiai padaryta, nes iš vienų reikalauti, o kitiems gyventi pagal tas taisykles irgi negalima“, - pabrėžė kadenciją baigęs prezidentas.

DELFI primena, kad prieš keletą savaičių parlamentarai atmetė Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymą, nesutikę net grąžinti tobulinti. Tai padaryta L. Kaczynskio vizito Lietuvoje dieną.

Tuo metu Vyriausybė ir toliau laikosi pozicijos leisti asmenvardžius dokumentuose rašyti ne vien lietuviškomis raidėmis ir taip palengvinti ištekėjusių moterų, Lietuvoje gyvenančių lenkų bei kitų tautinių mažumų dalią.