Lietuvoje – pirmą kartą

Lietuvos gėjų lygos, Tolerantiško jaunimo asociacijos, Estijos gėjų organizacijos ir Latvijos organizacijos „Mozaika“ rengiamas „Baltic Pride 2010“ vyks gegužės 5-8 d. Vilniuje. Organizatoriai renginį vadina unikalia galimybe žmogaus teisių gynėjams iš visos Europos susivienyti ir aptarti bendras problemas bei sunkumus, pasidalinti patirtimi ir gerąja praktika stengiantis nugalėti diskriminaciją, skatinant lygybę ir žmogaus teises, atšvęsti pasiekimus.

Kviesdami į „Baltic Pride“, organizatoriai aiškina, kad dalyvavimas suteiktų renginiui politinio svorio ir sudarytų „sunkias sąlygas toliau ignoruoti faktą, kad homofobija bei žmogaus teisių pažeidimai kelia vis didesnį susirūpinimą europiniu ir tarptautiniu lygiu“. Anot jų, kai kurios Seime svarstomos įstatymų pataisos yra diskriminacinės ir skatina nepakantumą lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų atžvilgiu. Jie primena, kad praeityje Vilniaus miesto savivaldybės atstovai yra paskelbę „žeminančių pareiškimų“ ir uždraudę homoseksualų renginius.

Mūsų šalyje tokio pobūdžio ir masto renginys vyks pirmą kartą. Anksčiau „Baltic Pride“ yra vykęs Taline ir Rygoje. Vilniuje didžiausią dėmesį žadama skirti diskriminacijai seksualinės orientacijos pagrindu, homofobijos priežastims ir pasekmėms, žinių šiomis temomis skleidimui. Renginyje laukiama per 300 dalyvių, daugiau nei pusė jų turėtų atvykti iš užsienio.

Pirmas „Baltic Pride“ renginys vyks gegužės 5-ąją, trečiadienį, – tądien Lietuvos studentų sąjunga rengia diskusiją, ar mūsų šalies aukštasis mokslas yra atviras įvairovei, Kitos dienos vakarą kino teatre „Skalvija“ juosta „Berniukų namai“ („House of Boys“) prasidės filmų festivalis – savo darbą pristatys pats režisierius Jeanas Claude'as Schlimas, pasirodys kompozitorius, violončelininkas Andre Mergenthaleris. Per keturias dienas festivalyje iš viso bus parodyta dešimt filmų.

Penktadienį suplanuota tarptautinė konferencija „Žmogaus teisės – įveikti baimę ir išankstinį nusistatymą“, kurioje tikimasi sulaukti maždaug 100 dalyvių iš visos Europos. Konferencijoje pranešimus ketina skaityti Švedijos ES reikalų ministrė Birgitta Ohlsson, Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė (ji yra šio renginio globėja), Nyderlandų ambasadorius Joepas Wijnandsas, Vokietijos Bundestago narys Volkeris Beckas, parlamentaras iš Danijos Kamalas Qureshi, Tarptautinės gėjų ir lesbiečių asociacijos Europos padalinio (ILGA-Europe) vadovė Evelyne Paradis, kitų Lietuvos ir užsienio organizacijų, įskaitant „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“, Europos Parlamento ir Europos Komisijos, Norvegijos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovai.

E. Jennings kviečia prisidėti ir heteroseksualus

Šeštadienį po vidurdienio turėtų prasidėti eitynės „Už lygybę“. Nors organizatoriai prašė leisti žygiuoti senamiesčiu – nuo Šv. Stepono gatvės iki Rotušės aikštės, savivaldybė nurodė rinktis kitoje vietoje – anapus Neries, prie Koncertų ir sporto rūmų. Paveldosaugininkams užprotestavus, esą tokiu atveju renginys vyks senųjų žydų kapinių teritorijoje, vieta buvo tikslinta, o galiausiai dar kartą pakeista. Pagal naujausią leidimą, eisenos dalyviai turėtų žygiuoti Upės gatve nuo „Forum Palace“ iki automobilių aikštelės, esančios prie „Olympic Casino“.

Kaip DELFI pasakojo vienas iš organizatorių Vytautas Valentinavičius, žmonės rinksis prie „Forum Palace“. Žygiuodami jie ketina neštis ne tik plakatus, bet ir 30 m ilgio vaivorykštės spalvų vėliavą – tai turėtų tapti renginio kulminacija. Taip bus siekiama pabrėžti solidarumo, bendros dvasios ir paramos svarbą. Ši vėliava, kaip įvairovės ir vilties simbolis, turi gilias tradicijas ir pabrėžia įvairovės bei vilties svarbą socialiniams pokyčiams. Prieš keletą metų jau bandyta vėliavą išskleisti Vilniaus centre, tačiau savivaldybė tam nedavė leidimo.

Minia iš lėto nukeliaus iki sakūrų parkelio prie Baltojo tilto, kur bus įrengta pakyla. Čia ketina kalbėti B. Ohlsson, europarlamentarė austrė Ulricha Lunachek, M. A. Pavilionienė, ILGA-Europe, „Amnesty International“ ir minėtų Baltijos šalių organizacijų atstovai, kiti žmonės. Vien „Amnesty International“ atstovų iš įvairių šalių eitynėse, tikimasi, bus kelios dešimtys.

Skeptišką požiūrį į eitynes valdžios atstovai motyvavo galimais neramumais. Tačiau Danijos ambasadorius Lietuvoje Lauridsas Mikaelsenas prieš keletą savaičių teisingumo ministrui Remigijui Šimačiui nusiųstame laiške paragino užtikrinti saugumą renginio metu.

To paties prašė ir B. Ohlsson. Švedijos ministrė į renginį ketina atvykti nepaisant to, kad laukiasi pirmagimio – vaikelis į pasaulį turėtų ateiti vasaros viduryje. Kovą B. Ohlsson sukritikavo Lietuvos politikų mėginimus sutrukdyti eisenai. Gėdingiausia, jos manymu, – tai, kad Seime buvo pradėti rinkti parašai, kad prokurorai imtųsi uždrausti renginį. Didelį susidomėjimą eitynėmis rodė ne vienos užsienio šalies ambasadorius, tarptautinių organizacijų atstovai.

Kaip žinoma, Generalinė prokuratūra atmetė pusšimčio Seimo narių prašymą imtis priemonių eitynėms sustabdyti. Tačiau kai kurie parlamentarai ir toliau siekia užkirsti kelią šiam renginiui.

Socialiniame tinkle „Facebook“ atsirado ne viena palaikančiųjų arba protestuojančiųjų prieš eitynes grupė. Grupės „Skamp“ narė Erica Jennings sukūrė grupę „Heteroseksualūs eitynių „Už lygybę“ rėmėjai“. „Kodėl? Nes meilė neturi sienų, nemato spalvų ir nereikalauja leidimo. Meilę reikia švęsti! Kaip heteroseksuali moteris nenorėčiau, kad man nurodytų, jog neturėčiau ar negalėčiau mylėti savo vyro. Manau, kad homoseksualai ir biseksualai turėtų sulaukti tokios pat pagarbos ir laisvės“, – parašė žinoma atlikėja.