Trečiadienį eitynių sąrašas gali dar išsiplėsti - kitos savaitės viduryje turėtų paaiškėti, ar eiseną nuo Katedros iki Mindaugo tilto, pažymint Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines, bus leista surengti Lietuvos rusų sąjungai.

Vilniaus centre pirmadienio vakarą rengiamos eitynėmis „Černobylio keliu“, kuriomis Lietuvos ekologinės organizacijos, žaliųjų judėjimai bei kiti piliečiai minės 1986-aisiais įvykusią Černobylio atominės elektrinės (AE) katastrofą ir protestuos prieš Visagine, Astrave ir Kaliningrade planuojamas statyti AE.

Aplinkosauginių organizacijų koalicijos atstovas Linas Vainius BNS sakė, jog leidimas eitynėms gautas. Jų dalyviai ketina žygiuoti nuo Katedros iki V.Kudirkos aikštės.

„Mūsų akcijos tikslas – budinti, kelti Lietuvos visuomenę ir priminti aplinkinių šalių gyventojams, kad laikas iš to snaudulio atsibusti. Trijų atominių elektrinių viena šalia kitos 100-200 kilometrų, o artimiausios iš jų 50-ies kilometrų atstumu nuo Vilniaus atstumu planavimas yra neapdairus ir pavojingas. Mums, kaip visuomenės aktyvistams, visos šios elektrinės atrodo vienodai pavojingos ir nepriimtinos“, - kalbėjo L. Vainius.

Gegužės 1-ąją Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) ir Socialistinis Liaudies frontas eitynes 13 valandą pradės nuo šalia Seimo esančios automobilių stovėjimo aikštelės. Eisena turėtų pajudėti Gedimino prospektu iki V. Kudirkos aikštės, kur ketinama surengti mitingą.

„Pagrindinis akcentas bus reikalavimas, kad Vyriausybė mažintų skurdą, bedarbystę, kad reikia vystyti socialinį dialogą. Bus ir pensininkų klausimais kalbama“, - BNS teigė LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius.

Jo teigimu, į renginį, kuriame taip dalyvaus Lietuvos darbo federacijos bei Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ nariai, tikimasi pritraukti apie 2 tūkst. žmonių.

Tuo metu gegužės 8-ąją eitynes „Už lygybę“ organizuojanti Lietuvos gėjų lyga yra gavusi leidimą 350 žmonių eisenai nuo sporto, pramogų ir verslo centro „Forum Palace“ Konstitucijos prospekte iki automobilių stovėjimo aikštelės, esančios Upės gatvėje.

Lietuvoje prieštaringai vertinamos akcijos vieta keista jau ne kartą – Vilniaus valdžia anksčiau eitynių rengėjams išskleisti vaivorykštės spalvų vėliavą siūlė einant Olimpiečių ir Rinktinės gatvėmis iki automobilių stovėjimo aikštelės prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, tačiau Kultūros paveldo departamentas paragino sustabdyti ar atšaukti sprendimą, kadangi, anot jo, renginiui numatytoje vietoje prie Sporto rūmų buvo senosios žydų Šnipiškių kapinės.

Savivaldybė yra skelbusi, kad patikslintoje eisenos vietoje dėl esamų stacionarių vaizdo kamerų, kitų techninių ir aplinkos sąlygų viešoji tvarka bus tinkamai užtikrinta.

Kol kas neaišku, ar eiseną Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-ųjų metinių proga organizuos Lietuvos rusų sąjunga - tai turėtų paaiškėti ateinančią savaitę.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas kovo 22 dieną įsakyme leido Lietuvos rusų sąjungai žygiuoti Gedimino prospektu nuo Vinco Kudirkos aikštės iki Katedros aikštės, tačiau nuspręsta renginio vietą ir formą persvarstyti.

V.Milėnas taip pat buvo pasirašęs įsakymą, kuriuo eitynes gegužės 2-ąją Pasaulio lenkų dienos proga leista organizuoti ir Lietuvos lenkų sąjungai (LLS).

Tačiau, pasak LLS sekretoriaus Edvardo Trusevičiaus, dėl balandžio 10-ąją šalia Smolensko Vakarų Rusijoje įvykusios lėktuvo katastrofos, kuri nusinešė Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačinskio) ir dar 96 žmonių gyvybes, eisenos nuspręsta atsisakyti.

„Mes atšaukėme eitynes. Dėl tragedijos apsiribosime mišiomis ir minėjimu Rasų kapinėse“, - BNS sakė E. Trusevičius.