Dokumente taip pat kalbama apie bendradarbiavimą su opozicinėmis jėgomis bei kompromisų paiešką su potencialiais partneriais formuojant naują valdančią daugumą, tačiau socialdemokratai neslepia esą nusivylę esamu jėgų balansu parlamente.

Kaip DELFI jau rašė, socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius šeštadienį partiečiams atvirai pasakojo, jog dviem dabartinės valdančios koalicijos nariais Tautos prisikėlimo partija ir liberalcentristais buvo vedamos derybos, tačiau esą konkrečių rezultatų nepasiekta.

Politikas DELFI sakė, jog po įžeidžiančio Tautos prisikėlimo partijos lyderio Arūno Valinsko pareiškimo prezidentės nuomonę pavadinant „bobiška“, solidžiai partijai tampa keblu derėtis dėl bendros veiklos.

Abejonių šiai partijai kelia ir pernelyg susiskaidžiusi opozicija, todėl geriausia išeitis socdemams atrodo pirmalaikiai Seimo rinkimai.

„Geriausia išeitis būtų siekti 2011 m. kartu su vietos savivaldos rinkimais ir pirmalaikių Seimo rinkimų. Dėl pirmalaikių Seimo rinkimų 2011 m. turėtų kuo skubiau apsispręsti ir šalies prezidentė bei Seimas“, - rašoma socialdemokratų tarybos nutarime.

Socialdemokratai Seime vienija 25 parlamentarus, Darbo partija – 10, „Tvarka ir teisingumas“ –18, o Krikščionių partijos frakcija – 12. Mišrioje Seimo narių grupėje dirba 6 parlamentarai, tačiau 3 valstiečiai liaudininkai su valdančiaisiais yra pasirašę paramos sutarį, Permainų koaliciją pastaruoju metu remia ir dar vienas šios grupės narys Valdemaras Valkiūnas.

Šiuo metu valdančią koaliciją sudaro konservatoriai-krikdemai (45), liberalcentristai (7), Liberalų sąjūdis (11) ir Tautos prisikėlimo partija (7).