V. Sirutavičius sako nematantis didelės problemos dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės apsisprendimo nedalyvauti Gruzijos Nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo metinėse.

„Pati prezidentė nevažiavo ir į susitikimą su JAV prezidentu (leido ten nuvažiuoti Vyriausybės vadovui), dabar, kaip suprantu, irgi leidžia kažkam kitam važiuoti.

Ką tai reiškia – negalėčiau atsakyti, bet manau, kad kažkokių ypatingų išvadų nereikėtų iš to daryti.

Tuo labiau, kad į minėjimą važiuoja Lietuvos pareigūnas (nepatvirtintais duomenimis, į Gruziją gali vykti Seimo pirmininkė Irena Degutienė – lrt.lt)“, – kalbėjo politologas.

Be to, anot V. Sirutavičiaus, Gruzijos prezidento M. Saakašvilio veiksmai yra labai nevienareikšmiai vertinami, ypatingai Europoje.

„Tai parodė ir Gruzijos, Rusijos ir Osetijos karas. Europos ekspertai, tiesą sakant, vertino šitą visą įvykį ne taip, kaip jis dažnai buvo vertinamas pas mus viešojoje erdvėje. Galbūt tai yra uždėję tam tikrą antspaudą – sunku pasakyti“, – svarstė pašnekovas.

Tuo metu politologas Raimundas Lopata mano, kad dabartiniai Prezidentės veiksmai rodo, jog ji pati nežino, ką reiškia inauguracijos metu jos pasakyti žodžiai apie tai, kad užsienio politika keisis.

„Prezidentė nežino kuo pakeisti buvusią užsienio politiką. Ji tiesiog ieško to keitimosi būdo, tačiau užsienio politikoje pats žodis „keitimasis“ yra labai negeras. Jeigu neturi žodžių „kaip bus“ – tai praktiškai reiškia, jog laukia chaosas“, – teigė politologas.

R. Lopata taip pat pažymėjo, jog problema tame, kad šiuo metu pasaulyje „nieks nežino, kas ta Lietuva, ką ji daro, koks jos veidas“.

„Vienas klausimas yra santykiai su Gruzija, bet prieš tai reikėtų apskritai pagalvoti, kas tai yra ta Lietuva ir kokia jos vieta visoje saugumo ir tarptautinių santykių struktūroje.

Čia yra pirmutinis klausimas. Į šitą klausimą dabar visi prašo atsakymo, bet niekas jo nežino, nes man atrodo to nežino pati Prezidentė“, – kalbėjo pašnekovas.