"Manome, kad Lietuvos prezidentas R.Paksas nebeturi moralinės teisės toliau eiti savo pareigų", - rašoma bendru sutarimu priimtame TS suvažiavimo pareiškime.

"Prezidentas Lietuvą atvedė pavojingai arti prie "mafijos diktatūros" slenksčio. Rusijos nešvarių pinigų ir specialiųjų tarnybų įtaka Lietuvoje pasiekė pavojingai aukštą lygį.(.) Mūsų valstybė praranda mus remiančių valstybių pasitikėjimą. Jos negali būti tikros, kad iš aukščiausių mūsų valstybės pareigūnų kabinetų informacija nenutekės trečiosioms šalims", - pažymima jame.

Prezidentas kaltinamas ne tik dėl savo veiksmų, bet ir neveiklumo.

"Prezidentui buvo pranešta apie jo aplinkos ryšius su mafija, bandymus paveikti valstybės įstaigų sprendimus nusikaltėliams naudinga linkme, tačiau nieko nebuvo daroma", - teigia konservatoriai.

"Prezidentas yra pasakęs, jog nė vienu savo veiksmu nėra pažeidęs nei Konstitucijos, nei šalies įstatymų", - komentuodamas TS suvažiavimo pareiškimą BNS sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

"Mes nieko naujo neišgirdome. Tie kaltinimai buvo nuolat girdimi iš konservatorių", - pažymėjo jis.

Seimas šią savaitę sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui. Komisija turi ištirti, ar pagrįsta Valstybės saugumo departamento šalies vadovams pateikta medžiaga apie įtariamus prezidento R.Pakso aplinkos ir finansinių rėmėjų ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų prekeiviais.

Atsistatydinti prezidentą suvažiavime ragino ir TS pirmininkas Seimo narys Andrius Kubilius, pavadinęs prezidentą "didžiausia šalies problema".

"Prezidente ,- išspręsk Prezidento problemą pats. Neversk ir visos Lietuvos braidyti po tą purvą", - ragino R.Paksą iš suvažiavimo tribūnos A.Kubilius.

"Gimęs žvirbliu, ereliu ilgai nepaskraidysi, nepaisant to, kiek tavo sparnais mojuos viešieji ryšiai. Lietuvai reikalingi tikrų minčių ir tikrų idėjų tigrai, o ne įvaizdžio ereliai", - ironizavo A.Kubilius.

Erelį savo partijos simboliu yra pasirinkusi R.Pakso įsteigta Liberalų demokratų partija.

R.Paksas iš LDP pirmininkų atsistatydino, kai šių metų sausio pradžioje laimėjo prezidento rinkimus.

TS suvažiavimas pareiškė įsitikinimą, jog "principinga tiesa" valstybė yra pajėgi išspręsti ją ištikusią "prezidento krizė".

Konservatoriai taip pat pareiškė, jog "bet kokia Vyriausybės ar socialdemokratų parama prezidentinei netiesai būtų tolygi valstybės interesų išdavystei".

Už TS suvažiavimo pareiškimą dėl prezidento krizės balsavo ir šeštadienį prie konservatorių prisijungę Lietuvos dešiniųjų sąjungos (LDS) nariai.

Praėjusiuose prezidento rinkimuose LDS rėmė R.Pakso kandidatūrą ir turėjo ketinimų vienytis su liberaldemokratais.

TS pirmininko pavaduotoju šeštadienį išrinkta buvęs LDS pirmininkas Vidmantas Žiemelis BNS atsisakė komentuoti, ar asmeniškai pritaria partijos pareiškimui dėl prezidento, bet žadėjo jį vykdyti.

"Mano asmenine nuomone, prezidentas pirmiausia turėjo atleisti tuos žmones, kurių atžvilgiu yra kompromituojanti medžiaga, pirmiausia savo patarėją nacionalinio saugumo klausimams Remigijų Ačą, ir atsiriboti nuo rusiškojo kapitalo ir Jurijaus Borisovo", - BNS sakė V.Žiemelis.

R.Paksui laimėjus prezidento rinkimus spaudoje prabilta, jog advokato veikla besiverčiančiam V.Žiemeliui gali būti pasiūlytas prezidento patarėjo teisės klausimais postas, tačiau taip neįvyko.

Tačiau atvirai nepritarimą TS pareiškimui dėl prezidento reiškė buvęs LDS vicepirmininkas žinomas sovietmečio disidentas Antanas Terleckas.

"Reikia įrodyti, o tik po to reikalauti apkaltos. Tai yra tik troškimas kaip nors duoti galimybę (Seimo pirmininkui - BNS) Artūrui Paulauskui tapti prezidentu", - piktinosi jis.

A.Terleckas taip pat žurnalistams pareiškė, jog bus bandoma atkurti Lietuvos laisvės lygos veiklą.

"Mes mėginsime ištaisyti klaidą ir atkurti Lietuvos laisvės lygą", - sakė A.Terleckas.

Lietuvos laisvės lyga 2001 metų rudenį kartu su Tėvynės liaudies partija, Nepriklausomybės partija ir Lietuvos demokratų partija įkūrė LDS.

Reaguodami į A.Kubiliaus kaltinimus prezidentui, Liberalų demokratų partijos atstovai paragino jį atšaukti iš parlamentinės tyrimo komisijos narių, nes jis yra šališkas.

"Aš negaliu komentuoti komisijos darbo, tačiau niekas man negali uždrausti komentuoti valstybės problemas, kurios tikrai yra didelės", - žurnalistams šeštadienį sakė A.Kubilius.

Šią savaitę sudaryta devynių narių parlamentinė tyrimo komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.