"Aptarsime su prezidente, kaip ir numatyta, ir tada spręsime. Viskas vyksta taip, kaip ir visais kitais atvejais. Koalicijos partijos siūlo, šiuo atveju siūlo savo partijos pirmininką, premjeras derina su Prezidente. Tada apsisprendžiama teikti, ar dar kaip nors elgtis. Čia nematau nieko naujo, man yra tekę jau penkis ministrus keisti", - ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Kubilius.

Į klausimą, kada galėtų įvykti toks pokalbis su šalies vadove, A. Kubilius konkrečiai neatsakė.

Pasak premjero, koalicijos partija turi teisę apsispręsti pagal koalicijos sutartį dėl jai priklausančių pozicijų Vyriausybėje.

"Šiuo atveju Tautos prisikėlimo partija apsisprendė, kad ji nori keisti ministrą, šią nuomonę aš gerbiu ir siūlomą kandidatą irgi pažįstu, vertinu. Kaip baigsis visa ministro paskyrimo procedūra, tą pamatysime, nes sprendžia ir koalicijos partija, sprendžia premjeras, sprendžia Prezidentė",- sakė A. Kubilius.

Vyriausybės vadovas nesiėmė spręsti, kodėl partija apsisprendė keisti ministrą.

"Turi A. Valinskas ir pliusų, gal turi ir kokių nors trūkumų, visi mes nesame be trūkumų. Bet kokiu atveju jis yra koalicijos partijos vadovas ir tai politine prasme yra svarbus faktas", - sakė A. Kubilius.

Pasak jo, A. Valinskas turi gerą patirtį, nes ėjo aukštas Seimo Pirmininko pareigas. "Patirtis, būnant Seimo pirmininko poste - ir teigiama, ir neigiama - yra irgi tam tikra prasme reikšminga patirtis", - mano A. Kubilius.

Tautos prisikėlimo partijos tarybos bei frakcijos Seime nariams vienbalsiai pritarus, į kultūros ministro postą nuspręsta deleguoti Seimo narį ir partijos pirmininką A. Valinską.

ELTA jau skelbė, jog Tautos prisikėlimo partija praėjusią savaitę oficialiai pranešė apie partijos sprendimą atšaukti R. Vilkaitį iš kultūros ministro pareigų. "Prisikėlėlių" netenkina ministro ir ministerijos darbo kokybė bei situacija kultūros srityje.

Pirmadienį R. Vilkaitis pareiškė, kad iš posto trauktis neskuba, tačiau leido suprasti, jog ateityje galbūt atsistatydins. R. Vilkaičio teigimu, jis dar turi "nebaigtų darbų", o valstybėje turi būti išsaugota rimtis.

Jei R. Vilkaitis būtų atstatydintas, tai jau būtų penktasis ministras, pasitraukęs iš A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės.