Kaip jau buvo rašyta, premjeras Andrius Kubilius žadėjo pats teikti ministro atstatydinimą, kai tik Tautos prisikėlimo partija turės naują kandidatą į ministrus.

Tai Vyriausybės vadovas patvirtino po trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio.

A.Valinskas: partija šiek tiek įkalbinėjo

Pats kandidatas į kultūros ministrus A. Valinskas, klausiamas, ar yra tikras, kad jo kandidatūra priimtina tiek premjerui, tiek prezidentei, siūlė neburti iš kavos tirščių. Politikas aiškino, kad premjeras A. Kubilius pranešė ketvirtadienį ketinąs pateikti dabartinio kultūros ministro Remigijaus Vilkaičio atstatydinimo pareiškimą, tad paprašė iškart pasiūlyti kandidatą į atsilaisvinsiančią vietą.

„Na, galiu pasakyti, kad šiek tiek įkalbinėjo, nes nelabai buvo planuota, bet šiandieną premjerui buvo įteiktas frakcijos ir partijos tarybos teikimas“, - teigė A. Valinskas.

„Tikrai nedegiau noru“, - aiškino „prisikėliečių“ vadovas ir pridūrė, kad jo kolega Dainius Budrys išsakė „labai įdomų“ argumentą už jo kandidatūrą – esą kultūrai reikia žmogaus, turinčio vadybos gebėjimų.

Tačiau, skirtingai nei Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnė Arūnė Stirbytė, A. Valinskas teigė, kad kandidatų buvo ne vienas.

Klausiamas, kuo bus geresnis už esamą ministrą, A. Valinskas teigė nenorįs kritikuoti R. Vilkaičio, mat jis esąs jam artimas žmogus, tačiau teigė, jog nusivylė vadybiniais dabartinio kultūros ministro gebėjimais, mokėjimu suburti atsakingą komandą.

„Viskas buvo susiaurinta iki tam tikrų asmeniškumų. Tai ir nuvedė prie tos konfrontacijos ir to, kad stagnacija kultūroje juntama ir tą procesą reikia įsukti taip, kad ne kultūra dirbtų ministerijai, o ministerija kultūrai“, - teigė A. Valinskas.

A.Stirblytė: kuo A.Valinskas blogesnis už R.Vilkaitį?

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnė Arūnė Stirbytė ketvirtadienį teigė, jog, jos nuomone, Kultūros ministerijai vadovauti turi geras vadybininkas, o esą A. Valinskas kaip tik toks ir yra.

„Nuo pat pradžių mes ir galvojome, kad turi būti jis“, - teigė frakcijos seniūnė.

Pasak A. Stirblytės, kitų kandidatų į šį postą nebuvo. Politikė taip pat teigė nematanti nė vieno argumento prieš A. Valinsko kandidatūrą. Klausiama, ar nemano, kad A. Valinskas susikompromitavo būdamas Seimo pirmininku, frakcijos seniūnė su teiginiu nesutiko.

Kuo A. Valinskas pranašesnis už R. Vilkaitį?

– Jūs man pasakykit, kuo jis blogesnis? Pavyzdžiui, aš asmeniškai nematau nė vienos savybės, dėl ko jis negalėtų būti.

Na, jis susikompromitavo Seimo pirmininko poste...

– Kuo? Aš tai nežinau, pavyzdžiui, gal jūs man pasakykit.

Ar nebijote, kad prezidentė jo tiesiog nepatvirtins. Tokių abejonių gali būti.

– Bet čia yra prezidentės nuomonė, kaip aš galiu nuspėti, ar patvirtins, ar nepatvirtins?

O jeigu nepatvirtins, kokį kitą kandidatą turite?

– Pirmiausia pabaikime šitą klausimą su A. Valinsku, paskui svarstysime.

O jūs tvirtindami kandidatą svarstėte, kokius darbus reikia atlikti kultūros politikos srityje. Tikriausiai ir pono A. Valinsko kompetencija turi būti vertinama tame kontekste?

– Aš tai taip nemanyčiau. Aš pati asmeniškai manyčiau, čia ne frakcijos nuomonė, kad visų pirma, mano manymu, Kultūros ministerijai reikia labai gero stipraus vadybininko. Aš manau, kad Arūnas toks ir yra.

R.Vilkaitis: frakcijos sprendimas – nesavarankiškas

Iš posto verčiamas dabartinis kultūros ministras Remigijus Vilkaitis Tautos prisikėlimo partijos frakcijos sprendimą į jo vietą siūlyti A. Valinską įvertino kaip seniai žinomą faktą. Jis patvirtino, kad kandidato pasirinkimas jam ne naujiena, tačiau paprašytas įvertinti pasirinkimą – nuo komentarų susilaikė.

„Niekaip nevertinu, svarbu, kad būtų priimtinas premjerui, prezidentei, o daugiau komentarų kaip ir neturiu“, - teigė R. Vilkaitis.

Ministras taip pat sakė nemanantis, jog pagrindinė jo atšaukimo priežastis galėjo būti ta, kad į postą norėta deleguoti A. Valinską, tačiau išsakė abejones, ar frakcijos sprendimas buvo savarankiškas.

„Aš netgi negalvoju, kad tai savarankiškas sprendimas“, - teigė R. Vilkaitis, bet sakė nežinąs, kas galėjo daryti įtaką sprendimo priėmimo procesui.

Valdančiajai koalicijai priklausančios TPP pirmininkas A. Valinskas praėjusią savaitę teigė, kad negali būti net kalbos apie galimą TPP deleguoto kultūros ministro R. Vilkaičio likimą poste. Tuomet Tautos prisikėlimo partijos lyderis sakė, jog R. Vilkaitis turi paklusti partijos ir vieno partijos vadovų sprendimui.

Lietuvoje ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu. TPP pirmininkas prisipažino su Prezidentūra apie R.Vilkaičio likimą dar nekalbėjęs.

TPP teigia, kad jos esą netenkina Kultūros ministerijos darbo kokybė ir situacija kultūros srityje.

Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą TPP priklauso kultūros ir aplinkos ministrų postai. TPP Seime turi 7 atstovus.