Pavyzdžiui, etikos sargams nekilo abejonių, jog „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas gali parašyti įgaliojimą, kad už valstybės pinigus nuomojamu automobiliu naudosis jo sūnus Povilas, o už likutinę vertę įsigis žentas Giedrius Vasiliauskas.

Etikos pažeidimų nerasta ir liberalcentristo Žilvino Šilgalio elgsenoje, nors šis mašiną nuomojo iš įmonės „In subsidium“, kurioje vadybininke dirba jo sutuoktinė, sutarties sudarymo metu ėjusi bendrovės vadovės pareigas. Kaip po posėdžio pasakojo etikos sargų vadovas Algimantas Salamakinas, parlamentaras aiškino, jog jo žmona iš sutarties sudarymo neturėjo jokios naudos, nes jos darbo užmokestis nepriklauso nuo išnuomotų automobilių skaičiaus.

Panašus sprendimas priimtas ir konservatoriaus-krikdemo Jono Šimėno atžvilgiu. Šis politikas automobilį buvo išsinuomojęs iš bendrovės „Bionovus“, kuriai anksčiau vadovavo.

Pažeidimų nerasta ir dėl Krikščionių partijos frakcijos nario Lino Karaliaus automobilio „Mini Cooper“, nors Vilniaus apygardos prokuratūrai kilo abejonių, ar už parlamentinei veiklai skirtus pinigus nuomojamu automobiliu nevažinėja L. Karaliaus gyvenimo draugė Gintarė Gurevičiūtė.

„Išvada tokia, kad komisija nematė pažeidimo, tai yra, nematė, kad nuomodami automobilius būtų pažeidę valdybos sprendimą, Seimo Statutą ar politikų elgesio kodeksą“, - po posėdžio sakė komisijos pirmininkas A. Salamakinas.

Etikai nenusižengė ir sudariusieji „slaptas“ sutartis

Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį taip pat nutarė, kad jokių pažeidimų nepadarė ir tie parlamentarai, kurie su nuomos arba lizingo bendrove sudarė vadinamąsias atpirkimo sutartis, kurios leidžia transporto priemonę pasibaigus sutarčiai įsigyti už likutinę vertę. Vilniaus apygardos prokuratūra etikos sargams pateikė 10 parlamentarų pavardes, kurie automobilius nuomojo už parlamentinius pinigus, tačiau kadencijos pabaigoje turėjo galimybę įsigyti juos už likutinę vertę – apie 20-30 tūkst.

Tai reiškia, kad už automobilį didžiąją pinigų dalį sumoka mokesčių mokėtojai, o pasibaigus kadencijai už ašaras transporto priemonę įsigyja politikas.

Tarp politikų, kurie su SEB lizingo bendrove sudarė atpirkimo sutartis, minimi „prisikėlėlė" Asta Baukutė, socialdemokratės Birutė Vėsaitė ir Irena Šiaulienė, liberalcentristas Raimondas Šukys, konservatoriai Justinas Urbanavičius, Vaidotas Bacevičius, Danutė Bekintienė, Donatas Jankauskas, Arimantas Dumčius ir socialdemokratas Bronius Pauža.

Prokurorams ėmusis domėtis automobilių nuomos sutartimis, visi politikai sutartis su lizingo bendrove pakeitė, todėl tyrimas nebuvo tęsiamas, tačiau Vilniaus apygardos prokuratūra parlamento etikos sargų paprašė įvertinti Seimo narių elgesį etikos požiūriu.

Posėdis vyko slaptai

Parlamentinei veiklai skirtų pinigų panaudojimą automobilių nuomai Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė svarstyti uždarame posėdyje, nors Seimo Statute rašoma, kad komitetai uždarus posėdžius gali rengti, kai svarstymo metu pateikiama informacija, susijusi su valstybės ar komercine paslaptimi, bei kita informacija, kurios naudojimą bei platinimą riboja įstatymai. Kilus konfliktui su žurnalistais parlamentarai ėmė grasinti iškviesti apsaugos darbuotojus.

Ankstesnis Etikos ir procedūrų komisijos posėdis, kuriame buvo pateikiama prokurorų informacija apie parlamentarus, sudariusius sutartis dėl nuomojamų automobilių atpirkimo bei galimai supainiojusius interesus, buvo viešas.

Jame Vilniaus apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroras Jonas Rinkevičius aiškino, kad Seimo nariai, sudarę vadinamąsias atpirkimo sutartis ir nuomą mokėję iš parlamentinei veiklai skiriamų pinigų, įgijo galimybę pasibaigus kadencijai nusipirkti šiuo metų nuomojamą automobilį už likutinę vertę. Tai reikštų, kad didžioji dalis automobilio vertės būtų dengiama ne asmeninėmis, o valstybės biudžeto lėšomis.

Remiantis Seimo Statutu, Seimo nario parlamentinei veiklai atsiskaitytinai skiriama 1 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio suma, šiuo metu tai sudaro apie 2,1 tūkst. Lt.

Seimo narys Automobilis Vertė, Lt Likutinė vertė, Lt
Vaidotas Bacevičius Toyota Land Cruiser 78 817 15 763
Asta Baukutė Toyota Land Cruiser 122 000 24 400
Danutė Bekintienė Nissan Qashqai 63 139 9471
Arimantas Dumčius Toyota RAV4 90 679 18 136
Donatas Jankauskas Subaru Legacy Outback 47 912 9 582
Bronius Pauža Volvo S80 95 200 14 279
Irena Šiaulienė Volvo S80 107 000 21 400
Raimondas Šukys Volvo XC70 127 700 38 310
Justinas Urbanavičius VW Tiguan 91 500 13 725
Birutė Vėsaitė Audi A6 119 841 17 976