Iš viso Gruzijoje yra 250 tūkst. karo pabėgėlių. Tai žmonės, per 2008 metų karą praradę savo namus ir priversti bėgti nuo smurto. Tarp jų yra 65 tūkst. vaikų. Dalis jų gyvena baisiomis sąlygomis, daugumai neprieinama medicinos, psichologinė pagalba.

Gruzijoje nebuvo vaikų namų, dabar jau yra. "Gruzijoje yra labai stiprus genties jausmas - dėdės, tetos, pusbroliai palaiko į bėdą pakliuvusius giminaičius, bet to nebepakanka, nes jie visi yra gana sudėtingoje padėtyje", - sakė viena iš projekto "Gruzijos vaikams" koordinatorių, viešosios įstaigos nuotaikingu pavadinimu "Kiškių garbė" vadovė Edita Mildažytė, neseniai pati apsilankiusi šioje šalyje.

Televizijos laidų vedėja, o dabar ir viena iš paramos akcijos Gruzijos vaikams organizatorių pasakojo pavasarį buvusi Chašurio vaikų namuose. Ten gyvena vaikai, palikti karo pabėgėlių, kurie nebesugeba jų išmaitinti.

"Po žiemos, kai ten filmavome, operatoriui žvarbo pirštai", - apie šių vaikų gyvenimo sąlygas pasakojo E. Mildažytė.

Ji sakė Gruzijoje pajutusi vietos gyventojų didelį dėkingumą Lietuvai, kuri palaikė šalį sunkiu momentu, o grįžusi į tėvynę pamačiusi milžinišką skirtumą.

"Mes esame nutolę šviesmečiais. Ten pabėgėlių vaikams trūksta elementarių medicinos paslaugų. Aš nekalbu apie dantistus ir sąkandžio korekciją - tai, palyginti, jau yra Amerika, ten anginų niekas neoperuoja. Turi 24 larius per mėnesį vienam žmogui ir gyvenk kaip nori", - pasakojo E. Mildažytė.

Viešosios įstaigos vadovę labai sukrėtė vieno berniuko istorija. Šis vaikas dėl nepriteklių ir sunkiai prieinamos medicininės pagalbos negali gauti akies protezo, o be to jo kaukolė gali deformuotis.

"Laimonas Talat-Kelpša (Lietuvos ambasados Gruzijoje įgaliotasis ministras - ELTA) rado gydytoją Lietuvoje, kuris sutinka jam atlikti operaciją . Pagelbėti šiam vaikui įsipareigojo mūsų šeima. Bet kai paprašėme Chašurio deputato padėjėjos padaryti sąrašą, paaiškėjo, kad tokių vaikų yra 52", - sakė E. Mildažytė.

Ne kartą dar prieš karą Gruzijoje lankęsis dabartinis Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris teigė gerai prisimenąs Pietų Osetiją, kuri prieš neramumus Europos Sąjungos ir Gruzijos dėka buvo suklestėjusi.

"Kino teatrai, sporto salės ir osetinai su gruzinai gyvenantys naujuose nameliuose. Tai - lyg mitinis smaragdinis miestas. Visa tai plytėjo nuostabioje vieno slėnio gruziniškoje dalyje. Privažiavus jo vidurį kelią pastodavo rąstai, kabėjo trijų spalvų vėliavos (Rusijos - ELTA), tuometinio anos šalies prezidento (Vladimiro Putino - ELTA) portretai, sunkieji kulkosvaidžiai ir mėlyni Rusijos kariuomenės šalmai. Mėlynus šalmus dėvi taikdariai", - prisiminimais dalinosi E. Zingeris.

Parlamentaras apgailestavo, kad minėtų pasiekimų po karo P. Osetijos dalyje nebeliko.

"Agresija baigėsi. Ji sustojo įšaldytoje stadijoje", - taip dabartinę padėtį Gruzijoje apibūdino užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Lietuvos diplomatijos vadovas kaip ir E. Zingeris sklaidė abejones, jog Lietuvos užsienio politikoje paramos vertybiniams dalykams siekį keičia pragmatiniai interesai.

"Vertybinė kryptis nesikeičia", - sakė jie. Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas deklaravo neabejotiną paramą Gruzijai ir priminė, jog iki šiol nėra įvykdytas nė vienas Sarkozi-Medvedevo plano punktų.

Parlamentaras prisiminė istoriją, kuomet Vokietijos ekskancleris Gerhardas Schroederis, ilgai derėjęsis dėl dujotiekio Baltijos jūra "Nord Stream" tiesimo, 2005 metais tapo Rusijos kompanijos "Gazprom" stebėtojų tarybos pirmininku.

"Tikimės kad visi Europos vadovai netaps "Realpolitik" atstovais ir neįsidarbins prie "Gazprom". (...) Mūsų pareiga išlaikyti ne romantinę politiką Gruzijos atžvilgiu, bet tikrą politiką, už ką mus gerbia. Už ką dar mus gali gerbti. Ką Lietuva dar gali parodyti, be vertybių politikos?" - klausė E. Zingeris.

Vienas iš tokių vertybinių tarptautinių projektų ir yra paramos Gruzijos vaikams akcija, kurią užsienio reikalų ministras įvardina kai savotišką "aspirino tabletės akciją".

"Mes padedame atgauti jėgas, nuotaiką tolesniems darbams", - sakė A. Ažubalis.

Pasak vienos iš projekto rengėjų E. Mildažytės, konkretūs pagalbos Gruzijos vaikams mąstai paaiškės tuomet, kaip paaiškės, kiek pinigų yra suaukota.

Pati labdaros akcijos idėja yra pasiskolinta iš amerikiečių, kurie, rinkdami aukas nukentėjusiesiems per žemės drebėjimą Haityje, suteikė galimybę gyventojams už pinigus labdarai telefonu pasikalbėti su įžymybėmis.

LTV studijoje irgi bus dvidešimt žymių Lietuvos žmonių, kuriems bus galima skambinti ir su jais kalbėtis (pokalbio kaina - 10 Lt). Pokalbiai į eterį netransliuojami - tai papildomas šaltinis aukoms rinkti. Žymių žmonių būryje bus olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna, aktorius Regimantas Adomaitis, kunigas Ričardas Doveika, rašytojas Juozas Erlickas, žurnalistai Rita Miliūtė ir Algimantas Čekuolis, kiti.

"Bus galima paskambinti stilistui Mantui Petruškevičiui ir išrėžti, ką apie jį galvoji, paklausti Palmiros Kelertienės prognozės rytdienai arba pasikalbėti, pavyzdžiui, su Filomena Taunyte, ir kartu paaukoti 10 litų Gruzijos vaikams", - sakė E. Mildažytė. Šie pokalbiai nebus transliuojami.

Per koncertą LTV didžiojoje studijoje bus Gruzijos bičiulių ložė. Tai - Gruzijos ambasadorius, bendruomenės nariai, Gruzijos ir Lietuvos verslininkai, politikai, žurnalistai, menininkai, turintys tiesioginių ir netiesioginių ryšių su Gruzija. Šie asmenys dalinsis įspūdžiais apie Gruziją ir ragins aukoti Gruzijos karo pabėgėlių vaikams.

Koncerte, kurį ves E. Mildažytė, bus rodomi reportažai iš Gruzijos ir pokalbiai su žinomais gruzinais, tarp jų - aktorius ir dainininkas Vachtangas Kikabidzė, dainininkė Nani Bregvadzė, 9 kartus pasaulio šachmatų čempionė Nana Aleksandrija, baleto primadona, Andrio Liepos partnerė Nina Ananiašvili.