Kaip BNS sakė antradienį apie atleidimą sužinojęs patarėjas, jis atleidžiamas už nelojalumą.

"Esu atleidžiamas, nes nesu lojalus ministrui. Gavau tokį įsakymą prieš 20 minučių", - BNS antradienio popietę sakė V.Karsokas.

Pats R.Vilkaitis BNS sakė telefonu nieko nekomentuojantis.

Motyvuojant prarastu politiniu pasitikėjimu atleidžiamas patarėjas yra Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys. V.Karsoko nuomone, likę trys patarėjai yra "R.Vilkaičio žmonės", todėl jie neturėtų būti atleidžiami.

V.Karsokas Kultūros ministerijoje dirba nuo gruodžio. Paskutinę dieną ministerijoje dirbantis patarėjas teigė, kad jam, kaip politinio pasitikėjimo pareigūnui, išeitinė kompensacija nepriklauso.

TPP ragina R.Vilkaitį trauktis iš posto, tačiau pats ministras sako dabar norįs užbaigti kai kuriuos darbus.

"Noriu užbaigti kai kuriuos darbus iš tikro - kelios svarbios derybos šią savaitę, keli posėdžiai, kelios įstatymų pataisos, ir norėčiau juos pats kuruoti", - antradienį sakė jis.

Tuo metu premjeras Andrius Kubilius pirmadienį sakė bandęs įkalbėti TPP vadovą Arūną Valinską ir R.Vilkaitį "gyventi draugiškai", tačiau jam nepavyko.

Valdančiajai koalicijai priklausančios TPP pirmininkas A.Valinskas po susitikimo su R.Vilkaičiu ir premjeru kartojo, kad negali būti kalbos apie galimą kultūros ministro likimą poste - esą keliamas klausimas ne "ar", o "kada" pastarasis pasitrauks.

TPP teigia, kad jos esą netenkina Kultūros ministerijos darbo kokybė ir situacija kultūros srityje.

A.Valinskas atsisako konkrečiau nurodyti priežastis, dėl kurių partija reiškia nepasitikėjimą R.Vilkaičiu - esą jam tiesiog "politiškai korektiška paklusti partijos arba vieno iš jos vadovų valiai".

Lietuvoje ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.
Pagal valdančiosios koalicijos susitarimą TPP priklauso kultūros ir aplinkos ministrų postai. TPP Seime turi 7 atstovus.