„Aš bandžiau įtikinti, kad visada galima rasti sutarimą, ypač tais atvejais, kai yra išsakomi tam tikra prasme politiniai priekaištai, kad nėra bendravimo su frakcija, partija, kuri delegavo ministrą. Šiuo metu nejaučiu, kad man pavyko tą taikdario vaidmenį rezultatyviai įgyvendinti. Dar sykį galiu pasakyti, kad kokių nors dalykinių priekaištų ministrui negalėčiau pasakyti, visi turime stipresnių ar silpnesnių savybių“, - po susitikimo Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Kubilius.

Pasak premjero, susitikime iš TPP vadovo jis neišgirdo, kad šioje situacijoje būtų galima ieškoti bendro sutarimo – esą A. Valinskas dėl R. Vilkaičio nepalenkiamas.

Ministras pirmininkas sako dėl ministro likimo konsultuosiąsis su prezidente Dalia Grybauskaite. Premjeras teigia, jog į tokią padėtį jis pateko pirmą kartą, nes paprastai ministrai atleidžiami turint jų prašymą atleisti iš pareigų.

„Anksčiau tokios situacijos nesu patyręs, visada, jei ir keisdavosi ministrai, tai rankose turėdavau paties ministro pareiškimą. Ar jis tą pareiškimą labai džiugiai parašydavo, ar ne, čia jau kitos aplinkybės“, - kalbėjo A. Kubilius.

Remiantis Konstitucija, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia šalies prezidentas. Tačiau A. Kubilius, klausiamas, ar galutinį žodį dėl R. Vilkaičio likimo tars prezidentė D. Grybauskaitė, teigė negalįs to pasakyti: „Matyt, kad po visų konsultacijų man teks pačiam priimti sprendimą“, - teigė premjeras.

Pasak A. Kubiliaus, TPP pirmininkas A. Valinskas nepateikė kitos kandidatūros, galinčios užimti R. Vilkaičio vietą kultūros ministro poste. Pats A. Valinskas apie kandidatus taip pat nekalba, esą jie bus pateikti, kai atsilaisvins ministro vieta.

R.Vilkaitis: „gal ir atsistatydinsiu“

Kultūros ministras R. Vilkaitis iš pareigų nesitraukia, nors nesako, kaip elgsis vėliau. „Aš noriu užbaigti kelis pradėtus darbus“, - sakė ministras. Jo teigimu, šiems darbams jam prireiks savaitės, o tuomet galbūt ir atsistatydins.

Kaip su atsistatydinimu, ar vis dar užsispyręs laikotės nuomonės, kad neatsistatydinsite?

Ne, aš tikrai neužsispyręs ir noriu pažymėti, kad visų pirma labai svarbu dabar valstybėje rimtis. Ir taip pat noriu pasakyti, kad yra jėgos, kurios nesuinteresuotos, kad mūsų valstybėje būtų rimtis. Dabar pasinaudoju proga tiesiog priminti, kaip buvo sutikta visa šita Vyriausybė.

Kaip jūs puikiai žinote, yra toks susitarimas korektiškas, kada visoms Vyriausybėms duodama 111 dienų dirbti ramybėje, deja, antpuoliai prasidėjo dar prieš ateinant, iki priesaikos. Ant kiekvieno ministro. Turbūt nerastum, kuris vienaip ar vienaip nebuvo kaltinamas.

Pirmieji kaltinimai man buvo atseit bendradarbiavus su KGB, kurie nepasitvirtino ir niekas nerado reikalo už tai net atsiprašyti. Taip tęsėsi visus metus. Tad šiaip man dabar bet kuris sprendimas yra geras, pozityvus.

Sakykite, jūs taip tvirtai laikotės todėl, kad jaučiate premjero ir prezidentės paramą?

Aš nežinau, ar tai parama. Ko gero, tai tam tikra tolerancija. Turiu pasakyti, kad tai yra tiesa: norint įsigilinti į tam tikrą sritį, kultūros, metų tikrai reikia – tą turiu pripažinti.

Ar kokios nors aplinkybės gali pakeisti jūsų sprendimą, kad jūs parašytumėte pareiškimą?

Tai tiesiog yra, nieko nereikia keisti. Kartais reikia laiko tiesiog, kad viskas vyktų natūraliu būdu.

Tai ar rašysite atsistatydinimo pareiškimą?

Aš nežinau, kokia forma tą padarysiu. Manau, aš jau pradėjau šitą kalbėjimą, kad reikia ramybės, jokiu būdu nereikia jokio destruktyvaus veiksmo, nenoriu, kad susipjautų Seimas arba frakcijos. Tikrai padarysiu šitą sprendimą vien dėl to, kad viskas vyktų natūraliu būdu.

Ar tai reiškia, kad jūs atsistatydinate?

Dabar dar ne.

O kada? Kokios aplinkybės turi būti?

Va, aplinkybės turi susidėlioti logiškos. Kada? Tai jūs iš karto sužinosite. Tai mes ir sprendėme šitą klausimą, iš kur nutekėjo informacija, kad mes čia susitinkame. Nes nė vienas iš mūsų viešoje erdvėje neskelbė.

Buvo oficiali premjero darbotvarkė...

Ne... Jis paskelbė po to, kai jam kažkas pasakė, kad aš jau paskelbiau. Tai buvo netiesa. Kas provokavo, a?

Tai, sakykite, kokią žinią mes galime šiandien pasakyti?

Gerąją, paskleiskit gerąją žinią, valstybėje bus ramu.

Ar lauksite su prezidente susitikimo?

Jeigu prezidentė ras reikalo su manimi susitikti, žinoma.

O jūs pats prašysitės pas ją?

Ne, bet tiesiog, atrodo, yra tokia procedūra.

Tai gal jūs lauksite prezidentės ir premjero pokalbio ar premjero žingsnio ir tada jau nuspręsite atsistatydinti?

Ne, aš savo sprendimus esu jau padaręs, bet anksti juos dar sakyti. Aš noriu užbaigti kai kuriuos pradėtus darbus, yra kelios svarbios derybos šią savaitę, keli posėdžiai, kelios įstatymų pataisos ir aš norėčiau jas pats kuruoti.

Kiek laiko reikia užbaigti jūsų darbams?

Visų darbų niekada nepabaigsi, žinote, bet tuos, kurie dabar priėjo sprendimo stadiją, tikrai dar norėčiau pabaigti.

Tai kiek tam laiko reikia?

Manau, kad savaitės.

O po to?

O po to išsipildys jūsų lūkesčiai.

Atsistatydinsite?

Galbūt.

Kitą savaitę?

Gali būti.

A.Valinskas: ministras turi paklusti TPP arba vieno jos vadovų valiai

TPP lyderis A. Valinskas po susitikimo žurnalistams sakė, jog partijos ir frakcijos pozicija dėl kultūros ministro atstatydinimo lieka nepakitusi – ministras turi būti pakeistas. Pasak politiko, partija nenori kaltinti R. Vilkaičio viešoje erdvėje padarytais ar nepadarytais darbais, todėl apie konkrečias ministro nuodėmes nekalbama.

„Tiesiog yra priimtas sprendimas – frakcija ir partija atšaukia (ministrą – DELFI) kaip prardusį politinį pasitikėjimą“, - teigė A. Valinskas. Jis taip pat tikino, jog premjerui A. Kubiliui buvo išsakyti konkretūs priekaištai R. Vilkaičio darbu, bet esą ministras pirmininkas būdamas korektiškas to neviešina.

A. Valinskas sako galįs padėkoti R. Vilkaičius dirbus tikrai sunkiu metu, bet drauge palinkėjo jam priimti „teigiamą, tiksliau, savo atžvilgiu neigiamą sprendimą“.

Klausiamas, kaip tuomet apsispręs prezidentė D. Grybauskaitė, jei nėra įvardijamos nepasitikėjimo ministru priežastys, A. Valinskas priminė buvusio sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko pavyzdį, kai esą šis atsistatydino be jokių konkrečių motyvų.

DELFI primena, kad liberalcentristų deleguotas tuometinis sveikatos apsaugos ministras iš pareigų pasitraukė neilgai trukus, kai dėl kyšio ėmimo buvo sulaikytas ir nuteistas buvęs jo partijos kolega, sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas.

„Tiesiog yra politiškai korektiška paklusti partijos arba jos vienam iš vadovų valiai“, - teigė A. Valinskas.

Jis sako, kad R. Vilkaičio atstatydinimas iš pareigų yra tik laiko klausimas. Pasak A. Valinsko, TPP frakcija negalės užtikrinti priimamų sprendimų, jeigu nebus pritarta partijos valiai.