Pats E. Masiulis savo ruožtu nesiėmė komentuoti koalicijos partnerių pareiškimų, o Seimo pirmininkė Irena Degutienė sakė apie LiCS pareiškimą tik pasiskaičiusi spaudoje.

Paramos ministrui E. Masiuliui nežada

„Mūsų vadovybės sprendimas yra likti koalicijoje ir mes pareiškime parašėme, kad Seimo pirmininkė I. Degutienė bei Liberalų sąjūdis susilaikytų viešumoje nuo pačių įvairiausių interpretacijų. O, svarbiausia, mes pareiškiame, kad pasiliekame teisę atskirais koalicijos ir Vyriausybės teikiamais prioritetais balsavimuose turėti savo specialią nuomonę“, - pirmadienį žurnalistams sakė LiCS pirmininkas G. Babravičius.

Pasak jo, partijos vadovybė pirmadienį svarstė galimybę trauktis iš valdančiosios koalicijos, bet nutarė, kad tokio žingsnio dar nežengs.

G. Babravičiaus teigimu, liberalcentristas nerimą kelia kai kurių koalicijos partnerių elgesys balsuojant dėl tam tikrų sprendimų, todėl jie pasilieka teisę savarankiškai nustatyti savo prioritetus. Tai reiškia, kad LiCS neįsipareigoja palaikyti visų Vyriausybės ir Permainų koalicijos iniciatyvų bei balsavimų.

DELFI primena, kad šiuo metu opozicija derina nepasitikėjimo tekstą susisiekimo ministrui, Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui.

„Mes svarstysime, frakcija priims finale teisingą sprendimą. Kaip nors specialiai kerštauti E. Masiuliui mes neturime pagrindo... Galbūt ir turime šiokį tokį, bet ne tiek didelį, kad tai galėtų būti išreikšta aiškia ir tikslia pozicija. Frakcija svarstys šitą klausimą. Aš manau, kad visiškai neatmestina, jog mūsų Seimo frakcijos nariai dalyvaus balsavime, bet ar jie balsuos prie, ar jie balsuos už, to dabar negaliu pasakyti“, - sakė G. Babravičius.

Grasinimai trauktis išsakyti po balsavimo dėl tiesiogiai renkamų merų

Klausimas dėl LiCS likimo koalicijoje kilo Seimui praėjusį antradienį nepriėmus Konstitucijos pataisų, įteisinančių tiesioginius merų rinkimus. Liberalcentristai tuomet dėl žlugusio balsavimo apkaltino Liberalų sąjūdžio ir konservatorių-krikdemų atstovus, kurių dalis balsuodami susilaikė, dalis iš viso nedalyvavo balsavime.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pozicija tiesioginių merų rinkimų atžvilgiu visuomet buvo dvilypė, didžioji partijos dalis skeptiškai vertino tokią rinkimų sistemos kaitą.

Dantį ant Liberalų sąjūdžio parlamentarų liberalcentristai griežia po to, kai Seime nepavyko patvirtinti LiCS atstovo Jono Liesio kandidatūros į Seimo pirmininko pavaduotojus. Be to, liberalcentristai teigia, kad Liberalų sąjūdis vilionėmis retina LiCS skyrių gretas rajonuose.

LiCS Seime turi 7 atstovus, partijai priklauso du ministrų portfeliai - vidaus reikalų ir sveikatos apsaugos.

„Mes nesame kokie raudonskruosčiai-papūstžandžiai, kad dėl vieno ar kito nesusipratimo dabar pultumėm pjaustyti stalus ir kėdes ar organizuoti triukšmingas skyrybas“, - reziumavo G. Babravičius, samprotavęs apie koalicijos panašumą su santuoka bei pareiškęs, kad gyvenime žmonės sėkmingai gyvena ir „nesusirašę“.

E.Masiulis: iš žmonos išgirstu mažiau kaltinimų nei iš LiCS

Pats susisiekimo ministras E. Masiulis komentuoti kolegų veiksmų ir galbūt planuojamo pritarimo interpeliacijai nepanoro. Pasak jo, kol yra tik kalbama ir nesiimama veiksmų, tol nėra, ką komentuoti.

„Kai bus padaryti veiksmai iš vienos ar kitos frakcijos, tuomet aš komentuosiu“, - pirmadienį po koalicijos susitikimo sakė E. Masiulis, tačiau nepatikslino, kokie tie veiksmai turi būti.

„Koalicija sudaryta iš keturių frakcijų ir dažnai būna, kad frakcijos turi įvairius požiūrius, įvairius klausimus. Tai nėra pirma situacija, kai požiūriai gali skirtis į vieną ar kitą pusę, todėl, aš manau, jog tai nėra pagrindas koalicijai iširti ir manau, kad ateity klausimai bus panašiai sprendžiami“, - pridūrė ministras.

Jis taip pat atmetė liberalcentristų kaltinimus dėl nepasisekusio balsavimo keičiant Konstituciją. Pasak jo, tokie kaltinimai yra juokingi, nes iš visos 11 žmonių frakcijos balsavime dalyvavo 8, iš kurių „už“ nepareiškė tik 2 žmonės.

„Tai leiskite paklausti, ar Liberalų sąjūdžio 2 balsai nulėmė galutinę baigtį?“, - piktinosi E. Masiulis. DELFI primena, kad pataisoms priimti pritrūko 6 balsų.

„Žinote, iš žmonos tiek daug kaltinimų negaunu, kiek iš liberalcentristų...“, - juokavo Liberalų sąjūdžio lyderis.

I.Degutienė: G. Babravičius nieko mums nesakė

Seimo pirmininkė I. Degutienė po koalicijos atstovų susitikimo sakė nieko konkretaus apie LiCS pareiškimus pasakyti negalinti, nes trumpai susitikime dalyvavęs partijos pirmininkas G. Babravičius jokių grasinimų neremti dalies koalicijos sprendimų neišsakė.

„Aš tik dabar išėjusi iš pasitarimo pasikaičiau, ką kalbėjo ponas G. Babravičius. Koalicijos pasitarime tokių interpretacijų nebuvo“, - teigė parlamento vadovė.

Šiuo metu valdančią koaliciją sudaro konservatoriai-krikdemai (45), Liberalų sąjūdis (11), liberalcentristai (7) bei Tautos prisikėlimo partija (7). Koalicija taip pat yra sudariusi paramos sutartį su 3 valstiečių liaudininkų atstovais, jos sprendimus kartasi remia ir kiti Mišrios Seimo narių grupės nariai.