„Tragiškos netekties akivaizdoje Lietuva gedi kartu su visa lenkų tauta. Lenkija neteko didžio žmogaus, o Lietuva - gero ir nuoširdaus draugo. Lenkijos Prezidento ir jį lydinčių žmonių žūtis yra didžiulis praradimas ne tik Lenkijai, bet ir visai Europai", - prezidentės žodžius cituoja Prezidentūros spaudos tarnyba.

Valstybės vadovė pažymėjo, jog dar prieš 600 metų lietuvių ir lenkų tautos buvo artimiausios kaimynės - ši dviejų tautų sąjunga, bendra pergalė Žalgirio mūšyje turėjo didžiulės reikšmės visai Europai. Pasak Prezidentės, lietuvius su lenkais sieja ne tik bendra istorija, bet ir ateitis laisvoje ir demokratiškoje Europoje.

„Esu tvirtai įsitikinusi, kad prezidento Lecho Kacszynkio idėjos ir nuveikti darbai niekada nebus pamiršti, o bendros iniciatyvos vykdant visam regionui ir Europos Sąjungai svarbius projektus, dar labiau pasitarnaus stiprinant strateginę mūsų šalių partnerystę", - akcentavo D.Grybauskaitė.

Savo ir visų Lietuvos žmonių vardu šalies vadovė pareiškė gilią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir visai lenkų tautai.

Krokuvos bazilikoje baigėsi gedulingos mišios Lenkijos prezidentui Kaczynskiui ir jo žmonai atminti

Krokuvos Dievo Motinos bazilikoje baigėsi maždaug dvi valandas trukusios gedulingos mišios, skirtos žuvusio šalies prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) ir jo žmonos atminimui.

Šiose pamaldose, vykstančiose XIII amžiaus iš raudonų plytų pastatytoje gotikinėje Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo šventovėje, dalyvavo tik prezidento šeimos nariai, draugai, taip pat Lenkijos ir užsienio šalių lyderiai.

Eiliniai gyventojai šias apeigas, kurios prasidėjo 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, galėjo stebėti įrengtuose dideliuose ekranuose, tarp jų ir Krokuvos senamiesčio turgaus aikštėje.

Gedulingas mišias aukojo Krokuvos metropolitas kardinolas Stanislawas Dziwiszas.

Mišių pradžioje S.Dziwiszas kreipėsi į Rusijos prezidentą ir pabrėžė, kad įvykusi tragedija suvienijo rusų ir lenkų tautas.

Aukštas hierarchas priminė, jog L.Kaczynskis vyko į Katynę, nes norėjo "pagerbti nužudytus ten tėvynainius".

"Septyniasdešimt metų Katynė skyrė abi tautas, tiesos apie tuos įvykius nuslėpimas neleido užsitraukti žaizdoms", - sakė vyskupas.

Tačiau, pabrėžė jis, "tragedija, įvykusi prieš aštuonias dienas, atvėrė kelią gerumui: užuojauta ir pagalba, kurią mes gavome iš broliškos rusų tautos, atgaivino mūsų viltį dėl abiejų tautų susivienijimo".

"Aš kreipiuosi šiais žodžiais į Rusijos prezidentą. Tai buvo uždavinys mūsų abiem tautoms, to norėjo prašyti ir mūsų prezidentas savo kalboje, taip ir nepasakytoje Katynėje", - sakė vyskupas.

D.Medvedevas prieš prasidedant gedulingai atsisveikinimo ceremonijai sustojo prie bazilikos sienų, kur kabo Lenkijos lyderio ir jo žmonos portretai. Prie jų miesto gyventojai atneša gėlių ir žvakių. Rusijos vadovas pastatė žvakutę, padėjo gėlių ir pagerbė žuvusiųjų atminimą tyla.

Per mišias Krokuvos Dievo Motinos šventovėje buvo sakomi maldavimai įvairiomis kalbomis, tarp jų buvo ir toks: "Pasimelskime už rusų ir lenkų tautas, kad jos su Dievo pagalba palaikytų susitaikymo dialogą, pagrįstą tiesa, tarpusavio pagarba ir rūpinimusi kiekvienos tautos gerove". Šis maldavimas buvo pasakytas ir rusų kalba.

Į Krokuvą dėl nepalankių skrydžiams sąlygų negalėjusio atvykti Kardinolų kolegijos dekano kardinolo Angelo Sodano homiliją perskaitė popiežiaus apaštališkasis nuncijus Lenkijoje arkivyskupas Jozefas Kowalczykas.

Mišiose dalyvavo pirmosios poros artimieji, Lenkijos prezidento pareigas einantis Seimo pirmininkas Bronislawas Komorowskis, premjeras Donaldas Tuskas ir jo kabineto ministrai, vyriausybės pareigūnai ir užsienio delegacijos.

B.Komorowskis savo ruožtu išreiškė viltį, kad Rusija leis sužinoti visą tiesą apie Katynėje prieš 70 metų nužudytus lenkų karininkus.

"Rusijos visuomenės žodžiai ir gestai, Rusijos prezidento ir užsienio reikalų ministro žodžiai ir gestai čia Krokuvoje ... suteikia viltį, kad mes sužinosime visą tiesą apie nusikaltimą Katynėje", - sakė B.Komorowskis per gedulingas mišias.

Tarp garbingų svečių iš užsienio - Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, Vokietijos prezidentas Horstas Koehleris, Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas.

Daugelio šalių delegacijos negalėjo atskristi į Lenkiją dėl vulkaninių pelenų debesies, pasklidusio virš Europos iš vieno išsiveržusio Islandijos ugnikalnio.

Pirmosios poros palaikai po mišių buvo užkelti ant patrankų lafetų ir šiuo metu yra vežami laidotuvių procesijoje per vaizdingą Renesanso laikų senamiestį į karališkosios Vavelio pilies kompleksą ir jame esančią prieš tūkstantmetį pastatytą katedrą.

Vėliau sekmadienį Lenkijos pirmoji pora bus palaidota tos katedros kriptoje įrengtame sarkofage.

Skrydį teko atšaukti

Prezidentės planuotą skrydį teko atšaukti dėl nuo Islandijos slenkančio vulkaninių pelenų debesies, kuris per naktį esą nusileido dar žemiau.

Nors pabudus Islandijos ugnikalniui teko sustabdyti Lietuvos ir kitų Europos šalių oro uostų, įskaitant Krokuvos, darbą, iki vėlaus šeštadienio vakaro nebuvo aišku, kokiu būdu valstybės vadovė keliaus į laidotuvių ceremoniją.

Anot jos atstovo spaudai Lino Balsio, aviatoriai tikėjosi, kad žemiau skrendančiam kariniam „Spartan“ pavyks prašokti vulkaninių pelenų debesį, tačiau jis esą dar labiau nusileido. Todėl D. Grybauskaitė skrydį pakeitė į kelionę automobiliu. Važiuoti jai teko bemaž 800 km.

Laidotuvės ketinęs dalyvauti kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus taip pat buvo priverstas keisti savo planus. Sutrikus skrydžiams, už Atlanto viešintis buvęs Lietuvos vadovas visai negalės atvykti į ceremoniją. Tiesa, jis atsisveikino su L. Kaczynskiu pakeliui į JAV.

Dėl oro sąlygų Lietuvos oro uostai neveikia mažiausiai iki sekmadienio 9 val., skrydžiai uždrausti ir Europoje.

Estijos prezidentas taip ir nesugebėjo atvažiuoti

Esantis Turkijoje su vizitu Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas dėl oro susisiekimo apribojimų Europos padangėje taip pat ir nesugebėjo atvykti į Lenkiją dalyvauti Lecho Kaczynskio ir jo žmonos laidotuvėse.

"Jau aišku, kad, deja, į prezidento Kaczynskio laidotuves Estijos vyriausybės vadovas negalės atvykti", - sakė agentūrai BNS T.H.Ilveso atstovas spaudai Toomas Sildamas.

Pasak jo, dar iki šeštadienio vakaro buvo vilties, kad T.H.Ilvesas skris į Lenkiją drauge su Turkijos prezidentu Abdullah Gulu.

"Tai pasiūlė T.H.Ilvesui pats prezidentas A.Gulas, ir mūsų prezidentas priėmė šį siūlymą", - sakė T.Sildamas.

"Tačiau kai Turkija nusprendė šeštadienį, kad jie vis dėlto neskrenda į Lenkiją, teko pamąstyti, kaip prezidentui Ilvesui išvažiuoti iš Turkijos. Buvo nuspręsta, kad prezidentas Ilvesas važiuos antžeminiu transportu į Estiją", - pridūrė T.Sildamas.

Estijai laidotuvėse atstovauja ministras pirmininkas Andrus Ansipas, kuris atvažiavo į Krokuvą antžeminiu trasnportu.