Pasak DELFI.lv, meteorologai paaiškino, kad Latvijos gyventojai nepamatys pelenų debesų, nes jie juda viršutiniuose atmosferos sluoksniuose ir gali paveikti tik lėktuvų skrydžius.

Didžiausią pavojų kelia ne tai, kad gali pablogėti matomumas, bet tai, kad nuo smulkių vulkaninių dulkių dalelių gali užgesti aviaciniai varikliai.

Pasak Aviacinės meteorologijos centro Vilniaus oro uoste vadovės Reginos Čepaitytės, pagal gaunamus duomenis ugnikalnis dar veikia, stebimi į orą išmetami vulkaniniai pelenai.

Iš gautų koordinačių matyti, kad Lietuvos vulkaniniai pelenai dar neliečia. Informacija nuolat atnaujinama, tad situacija bet kada gali pasikeisti. Jei vulkaninių pelenų paplitimo koordinatės bus artimos Lietuvai, apie tai bus informuotos orlaivių įgulos.

Vulkaniniai pelenai fiksuojami Olandijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Rusijoje ir Danijoje.

Nuo dulkių išsijungia varikliai

„Manyčiau, atstumas pakankamai didelis ir Baltijos jūros regione esantiems oro uostams tai neturėtų turėti įtakos. Šiaurės Vokietija, Prancūzija kol kas nebereaguoja, jų oro uostai tęsia darbą“, - DELFI sakė K. Auryla.

Pasak K. Aurylos, vulkaniniai pelenai pavojingiausi zonoje, kur vyksta išsiveržimas – kietosios dalelės pakyla net į 10 km aukštį ir pasiekia troposferą.

K.Auryla prisiminė atvejį, kai prieš keletą metų naktį dideliam oro transporto lėktuvui skrydžio metu sustojo abu varikliai. Tik išėjęs iš tos zonos, šiek tiek pakritęs lėktuvas vėl paleido variklius ir sėkmingai nusileido oro uoste.

„Tai labai pavojinga, ypač nakties laikotarpiu, kai dalelės aiškiai vizualiai nematomos, jų nepastebi ir bortų lokatorius. Manyčiau, jie Baltijos jūroje jau pasisklaidę, nes vėjas stiprus virš Atlanto vandenyno“, - teigė CAA vadovas.

K.Aurylos teigimu, dalelės nusėda - nukrenta į vandenyną, pasiekia žemės paviršių.

Lietuvoje dirbančias aviakompanijas apie oro sąlygas informuos meteorologai.

Pasak CAA vadovo, kadangi reiškinys pavojingas, artimiausi nuo išsiveržusio ugnikalnio vietos oro uostai uždaryti. Kaip jau pranešta,
daug oro uostų uždaryta, skrydžiai atšaukiami Jungtinėje Karalystėje (JK), dėl pelenų iš Islandijos skrydžiai atšaukiami dalyje Norvegijos ir JK oro uostų.

Atšauktas 12 val. turėjęs įvykti „Ryanair” skrydis iš Kauno oro uosto į Londono Stanstedo oro uostą. Iš Vilniaus neišskris 13.45 val. turėjęs pakilti „Norvegian Air Shuttle” lėktuvas į Oslą.

Atšauktas ir į Taliną iš Vilniaus turėjęs skristi „Estonian Air” lėktuvas, taip pat „Star1 Airlines” skrydis į Edinburgą, turėjęs įvykti 23.15 val.