Nors visi BPC operatoriai kalba keliomis kalbomis, vadinamąją „tuteišų“ šnektą (lenkų, rusų, baltarusių, lietuvių kalbų kratinį) sunku suprasti ir jiems. Labai girta ir besikeikianti moteris, vos atsiliepus operatorei, išrėkė kažkokią tiradą. Suprasti įmanoma tik vieną sakinį: „Uvažajamaja Nina uvidziala paukštę“ („Gerbiamoji Nina pamatė paukštę“). Operatorė su moterimi bandė kalbėtis ir rusiškai, ir lenkiškai, kol galų gale pavyko išsiaiškinti skambučio priežastį – skambinančioji buvo pasipiktinusi, kad kažkas jai parodė špygą.

Keistųjų skambučių kategorijai priskirtinas dar vienas pranešimas „tuteišų“ šnekta (tik šįkart kalba suprantamesnė, joje dominavo rusiški žodžiai). Skambino irgi girta moteris. Pranešimas prasidėjo rusiškų keiksmų tirada, o paskui – „labas vakaras“.

Skambinančioji nesugebėjo pati paaiškinti, kas nutiko: „Trukdau jus, nes mūsų arkliuką sugyventinis iš daržinės ima. Tuoj duosiu jums bobulę – arkliuko šeimininkę. Ji tuoj jums viską paaiškins“.

Bet senutė (panašu, jog irgi girta) pareiškė: „Mano sūnus mėgsta pagerti... Arkliukas mano... Arkliukas mano... “ Tada ragelį vėl perėmė ta pati moteris: „ Jis nuolat sėdi kalėjime ir susidėjo su tokiais pačiais. Atėjo su jais, paėmė pas anytą pinigų litrui degtinės ir ima arkliuką – kažkokią mašiną ištraukti reikia“.

- Nesuprantu, kuo čia dėtas arkliukas?

- Jis savo motiną pastūmė, mane, savo sugyventinę, pastūmė ir paėmė iš daržinės arkliuką.

- Nesuprantu, tas arkliukas toks mažas, kad jis jį gali pasiimt ir kažkur padėt?!

- Ne, jam turbūt 16 metų. Jie nuėjo mašinos ištraukinėt.

Paskui skambinančioji apsiverkė ir ėmė prikaišioti anytai, kad ji „nepasakė nė žodžio“.

O angliškai kalbėjęs užsienietis pareiškė norįs vandens. Operatorei paaiškinus, kad jis paskambino į policiją, gaisrinę ir greitąją pagalbą, vyriškis tik patikslino savo norą: „Eee... Du butelius“. Paklaustas, kur jis skambina, užsienietis nurodė, kur pristatyti vandenį – į 207 kambarį. Ir tik dar kartą pakartojus, kad jis skambina į policiją, vyriškis ėmė atsiprašinėti.

Kitas neblaivus pagyvenęs vyras, pradėjęs pokalbį nuo pasiteiravimo, kas operatorei moka pinigus, susinervinęs ir pakeltu tonų pareiškė: „Kiek aš jums galiu skambinti?!“ Paaiškėjo, jog vyriškis vis mėgina išreikalauti, kad Kelių policija iš Girulių atgabentų jo mopedą.

Kažko BPC prireikė ir visiškai nusigėrusiai porelei. Vyras beveik pusantros minutės vos apversdamas liežuvį vebleno kažką nesuprantamą. Tesugebėjo pasakyti, kad policijos jam nereikia. Tada telefoną perėmė kiek blaivesnė moteris. Operatorės paklausta, ar ji girta, moteris nustebusi atsakė: „Aš Žana!“.

Moterys, nepatenkintos materialine padėtimi

Atskira skambintojų kategorija – turbūt neturinčios su kuo pasikalbėti senutės. Pavyzdžiui, viena iš jų į BPC skambino norėdama pašnekėti apie radijo trikdžius: „Man pirmą Lenkijos kanalą glušina! Man glušina! Gal banditai taip daro? Klausau ir nieko negirdžiu! Aš garso suktuką pasukau, bet ten kažkokie kanalai... Nieko negirdėt...“

Kita senolė rūpinosi materialine moterų padėtimi: „Ponia milicininke, jūs labai neturtinga, jei naktį budite. Pas mus suėję, žinot, kiek tokių, kurios labai nepatenkintos savo materialine padėtim su savo vyrais naktim?“. Tuo pokalbis ir baigėsi.

„Laba diena, vaikeli. Dukryte, aš norėjau paklausti vieno dalyko. Va, girdžiu – per radiją apie KGB kalba. O ką reiškia ta KGB? Sūnus, kai pasigeria, rėkia: „Tu kagebėšnica!“. Aš nežinau, ką tai reiškia. Kas jis yra toks dalykas? Jūs man pasakykit nors truputį. .. Aš iki 70 metų nežinojau, kad aš KGB. Per maža mano nosis, kad aš ką nors žinočiau apie KGB“, - guodėsi senutė. Operatorei pavyko ją nuraminti, patarus nekreipti dėmesio į girto sūnaus šnekamas nesąmones.

Kur gauti mineralinio?

O Isterijos apimtas vyras ramiai nepasakė nė žodžio. Jis tik labai smarkiai rėkė: „Aš lietuvis grynas ! Aš streikuosiu! Prie Seimo streikuosiu dėl paso! Aš streikuosiu, kad mano pase būtų Vincukas!!!! Prie Seimo! Streikuosiu! Vinceeeent! Vinceeent! Aš Vincukas! Dzūkas! Streikuosiu!“

Kitas į BPC skambinęs keistuolis kalbėjo labai ramiai ir aiškiai: „Labas vakaras. Jūs nepasakytumėte, kur nusipirkti mineralinio vandens „Krynka“? Kokioje parduotuvėje?“.

O viena vilnietė norėjo išsikviesti policiją, kad ši padarytų ekspertizę. Mat ji turi šunį, kurį pati vedžioja, bet kaimynai nuolat jai prikaišioja dėl priterštos laiptinės. Tad jį norėtų, kad policininkai nustatytų, kieno išmatos ir šlapimas laiptinėje (ji pati įtaria ketvirtame aukšte besirenkančius girtuoklius).

Pamilo  malonaus balso operatorę

Šis pokalbis tęsėsi net 16 minučių. Prasidėjęs nuo pažadų nusižudyti pokalbis baigėsi labai netikėtai – skambinusysis vyras pareiškė pamilęs su juo kalbėjusią BPC operatorę ir norįs jos tučtuojau.

- Bendrasis pagalbos centras.

- O ką jūs galit padaryt?

- O kas atsitiko?

- Nu, aš pastačiau sau virve dabar. Ant medžio pastačiau virve ir noriu nusikart. Lentvaryje. Noriu paprasčiausiai nusikart!

Sprendžiant pagal artikuliaciją, vyras buvo smarkiai girtas. Paklaustas, kur jis yra, tesugebėjo paaiškint, jog mato ežerą ir mišką. Sakė atėjęs ten pasikarti: „Prie buvusių grafo Tiškevičiaus rūmų pakabinau virvę ir dabar kabau ant jos“. Vyras sakė, kad jam nereikalinga nei policija, nei greitoji pagalba, prašė tik atsiųsti žmones „su lopetom, kad mane užkastu“. Sakė nusižudysiąs, nes yra pijokas, bet nebenori gerti.

Sumaniai kalbinamas ir raminamas BPC operatorės žmogus išsipasakojo apie save. Bet ketinimų nusižudyti neatsisakė, tik ėmė dvejoti ar pasikarti, ar nusišauti (sakė turįs savigynai įsigytą pistoletą).

Operatorei pasakius, kad tuos daiktus (pistoletą ir virvę) reikia paslėpt kur nors toli, vyras graudžiai sušuko: „Kur?! Žinai, kur aš esu dabar?! Baloj kažkokioj guliu!“

Kalbinamas vyriškis ėmė persigalvot, paprašė: „Paimkit mane iš čia! Tik neužmuškit“. Tačiau jis vis negalėjo pasakyti, kur konkrečiai jis yra. Tik jau ėmė teigti gulįs ne baloje, o krūmuose. Operatorei pasiūlius paklausti praeivių, kokia ten vieta, vyriškis atsakė, jog „čia nėra nė vieno žmogėno“.

Netrukus pokalbis pakrypo netikėta linkme. Papasakojęs apie savo užsienyje gyvenančius vaikus, kurie jam atvežė „krūvą batų“, vyriškis staiga operatorei pareiškė, kad jam labai patikęs jos balsas. „Išmečiau aš tuos batus. Kam jie man reikalingi?! Man reikalinga tujen!“ Paskui jis prisistatė esąs Narkuša (Lentvaryje ir Trakuose garsus nusikaltėlių autoritetas – red.) ir pasisiūlė išspręsti visas moters problemas.

Paklaustas, ką darys toliau, pareiškė, jog „chebra“ jam užtaisinėja automatą ir dabar jis eisiąs šaudyt. O automatą jam užtaisinėja „STT“. Toje pokalbio vietoje vyriškis operatorę ėmė vadinti „mažule“ bei „mamyte“ ir pasiūlė jai „susipažinti rimčiau“. Pasigavusi šį pasiūlymą operatorė pabandė išgauti jo adresą, bet vyriškis pareiškė negalįs jo pasakyti, nes jis dirbąs slaptosiose tarnybose: „Aš STT dirbu, prie manęs net lįst negalima“.

16 minučių pokalbiui artėjant prie pabaigos vyriškis, sprendžiant pagal balsą, jau buvo daug ramesnis, apie savižudybę nebekalbėjo ir sakė, kad dabar „viskas gerai“. Tiesa, atsirado kitas rūpestis. „Aš tavęs labai noriu!, - pareiškė „slaptasis agentas“. – Mašiną užvedu ir atvarau! O tu, mažule, mane myli? Aš tavęs noriu!“.

Psichologinės pagalbos telefonai


Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Vaikų linija www.vaikulinija.lt8 800 11111Kasdien 11.00-21.00
Jaunimo linija www.jaunimolinija.lt8 800 28888I-V 16.00-7.00 VI-VII visą parą
Vilties linija, psichologinė pagalba suaugusiems www.kpsc.lt8 800 60700Visą parą
Pagalbos moterims linija8 800 66366I-V 10.00-21.00
Linija Doverija (pagalba teikiama rusų kalba)8 800 77277I-V 16.00-20.00
Dingusių žmonių šeimų paramos centras8 800 26161 8 5 2773135I-V 8.00-16.00 Visą parą
Panevėžio paguodos telefonas8 45 500965I-V 20.00-8.00
Vilniaus moterų namų krizių centras8 800 22008I-V 9.00-17.00
Vaiko raidos centras8 5 275 75 64Visą parą

Pokalbiai 8-800 linija yra nemokami

Psichologinė pagalba internetu


Vaikų linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
Jaunimo linijaRegistruotis ir rašyti svetainėje: http://jppc.lt/draugasAtsako per tris dienas
Vilties linijaRašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.ltAtsako per tris dienas
Šiaulių jaunimo linijaRašyti: kasnutiko@yahoo.comAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt