Teismo nutartyje pasakyta, kad nušalinimo pagrindu negali būti prokuroro veiksmai vykdant profesines pareigas. Viena pagrindinių jo pareigų - atskleisti nusikalstamas veikas, todėl prokuroro A. Mažeikos duoti paaiškinimai laikinajai Seimo komisijai buvo pagrįsti.

Pradedant bylos nagrinėjimą iš esmės kaltinimą palaikantis prokuroras A. Mažeika perskaitė kaltinamojo akto rezoliucijos išvadą.

Buvęs Seimo Pirmininkas V. Muntianas kaltinamas pasinaudodamas tarnybine padėtimi ir savo faktine įtaka organizavęs neteisėtus buvusio Kauno apskrities viršininko pavaduotojo Virginijaus Vizbaro veiksmus. Pagal V. Muntiano nurodymus, V. Vizbaras sklype, kurį siekė įgyti V. Muntianas, organizavo tam tikrus pakeitimus, kurie leistų vandens apsaugos zonoje statyti statinius. Sklype buvo įkasti seni blokai ir imituoti pamatai, kuriuos vėliau kaip realius projekte pažymėjo projektuotojai. Tuometinis Kauno apskrities administracijos viršininkas, pasitikėdamas projektą rengusiais darbuotojais, jį patvirtino.

Kaltinamajame akte pabrėžiama, kad buvo diskredituota Apskrities viršininko institucija, iškraipytas valstybės pareigūno vardas. Be to, buvęs apskrities viršininko pavaduotojas V. Vizbaras kaltinamas priėmęs didesnės nei 250 MGL vertės kyšį. Šį kyšį jam, gavęs iš dviejų verslininkių, pradėjusių statybas centrinėje Kauno dalyje ir valstybinės žemės dalimi pasididinusių savo sklypą, V. Vizbarui perdavė buvęs Kauno miesto savivaldybės pirmasis vicemeras, savivaldybės tarybos privatizavimo komisijos pirmininkas Adolfas Antanas Balutis.

100 tūkst. litų kyšį verslininkės Laima Baranauskienė ir Birutė Jablonskienė per A. A. Balutį perdavė dalimis. Vienas paketas pinigais iš verslininkių rankų buvo paimtas "Presto" kavinėje greta Kauno savivaldybės, o paskui savivaldybės rūmuose A. A. Balutis jį perdavė V. Vizbarui. Verslininkėms buvo nurodyta dalį kyšio - 20 tūkst. litų - pervesti į Pilietinės demokratijos partijos sąskaitą.

V. Muntianas dabar dirba bendrovėje "Agrochema", V. Vizbaras - vienos uždarosios akcinės bendrovės vadovu, A. A. Balutis yra bendrovės "Kauno liftai" inžinierius, viena verslininkų teigia šiuo metu esanti bedarbė.

Iš visų penkių kaltinamųjų tik A. A. Balutis teisme pripažino savo kaltę. Visi kiti neprisipažino esą kalti nė dėl vieno kaltinimo.

Tolesnis šios bylos nagrinėjimas numatytas balandžio 26 dieną.