Jis taip pat sveikino Seimo sprendimą sudaryti specialią komisiją, kuri ištirs paskelbtą VSD informaciją apie prezidento aplinkos atstovų ryšius su prastos reputacijos veikėjais Lietuvoje ir Rusijoje bei žada su "atsisveikinti", jei ši informacija pasitvirtintų.

Apie tai žurnalistams pranešė prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas po pirmadienį Prezidentūroje įvykusio R.Pakso susitikimo su Vilniuje reziduojančiais NATO ir ES šalių bei būsimų narių ambasadoriais.

Anot A.Medalinsko, prezidentas susitikime su ambasadoriais teigė "puikiai suprantantis", kad kai kurių politikų komentarai padarė nemažą žalą Lietuvos įvaizdžiui užsienyje ir todėl svarbu jam vykti į užsienį, kur galėtų tiesiai paneigti Lietuvoje reiškiamus kaltinimus.

"Prezidentas yra įsitikinęs, kad jo tvirta pozicija kovoje prieš korupciją, dėl žemės sklypų, teisėjų, neteisingo Europos Sąjungos fondų panaudojimo, ir tas faktas, kad VSD vadovu yra skiriamas žmogus, kuris neturėjo jokių ryšių su jokia politine partija, nepriklausomas žmogus, ir sukėlė šitą triukšmą", - sakė A.Medalinskas.

Pasak A.Medalinsko, jei Seimo sudaryta darbo grupė ir teisėsaugos institucijos prieis išvados, kad prezidento patarėjas ir koks nors kitas jo aplinkos žmogus yra kaltas ir pažeidė įstatymus, jis nedelsiant su tokiu žmogumi atsisveikins, tačiau ragino nepamiršti nekaltumo prezumpcijos.

"Prezidentas aiškiai pasakė ambasadoriams, kad jis atsiriboja nuo visų interpretacijų, kaltinimų dėl kažkokių padarytų susitarimų prieš rinkimus, ir pasakė, kad nėra pasirašęs jokių susitarimų ar sutarčių, kurios galėtų pakenkti Lietuvos valstybės ar jos piliečių interesams", - teigė A.Medalinskas.

"Prezidentas pasakė, kad VSD pažyma yra rimtas dokumentas ir visi faktai turi būti labai rimtai išnagrinėti, ir jis nenori komentuoti, kiek reali ar nereali vienokių ir kitokių faktų išdėstymo tvarka", - sakė A.Medalinskas.

Patarėjas priminė, jog prieš rinkimus R.Paksas buvo lyginamas su autoritariniu Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka ar Prancūzijos radikalu Jeanu-Marie Le Penu (Žanu Mari Le Penu), bet "visi galėjo įsitikinti, kad šitos šnekos apie galimą besikeičiantį užsienio politikos kursą yra tik nevykęs muilo burbulas, nevykęs politikavimas".

"Kas žino, ar šitie kaltinimai taip pat netaps eiliniu politiniu muilo burbulu ir tai, kas šiandien įvardijama kaip "paksasgeitas", nevirs kokiu nors kitokiu "geitu", tų žmonių, kurie naudoja skambias formuluotes, bet nejaučia atsakomybės už Lietuvos įvaizdį", - kalbėjo patarėjas užsienio politikos klausimais.

Dėl Votergeito skandalo ir gresiančios apkaltos iš savo posto 1974 metais turėjo atsistatydinti JAV prezidentas Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas).

Patys ambasadoriai su žurnalistais nekalbėjo. Prancūzijos ambasadorius Jeanas-Bernardas Hartas (Žanas Bernaras Artas) ir Europos Komisijos delegacijos Lietuvoje vadovas Michaelas Grahamas (Maiklas Grehemas) tik pasakė išklausę prezidento kalbos.

Į keturių dienų trukmės vizitą Belgijoje ir Vokietijoje R.Paksas išvyksta antradienį vakare.

Tuo tarpu opozicinės Tėvynės sąjungos narys Vytautas Landsbergis pataria į skandalą dėl galimų pareigūnų ryšių su tarptautiniais nusikaltėliais įtrauktam prezidentui šiuo metu atsisakyti visų kelionių į užsienio šalis.

"Nežinau, ar gerai prezidentui vykti į užsienį, nes jį ten apipuls korespondentai", - pirmadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje sakė V.Landsbergis.

Jo nuomone, Lietuvos vardas ir toliau bus nepalankiai vertinamas užsienio spaudoje. "Pasaulinė spauda reaguoja į įvykius Lietuvoje. Panašu, kad bet kuriuo atveju valdžios sukompromitavimas bus pasiektas", - kartu pabrėžė konservatorius.

Ne tik opozicinių Tėvynės sąjungos bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai, bet ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pareiškė manąs, jog dėl kilusio skandalo prezidentas turėtų atsisakyti šią savaitę numatytų vizitų į užsienį.

"Man atrodo, jog šiandien nuvykus į užsienį teks kalbėti tik apie tai, apie ką mes dabar kalbame. Kuriam laikui tuos vizitus būtų galima nukelti, nes, kitu atveju, jie gali būti beprasmiai. Tokia yra mano asmeninė nuomonė", - pirmadienį prasidėjusiame neeiliniame posėdyje sakė A.Paulauskas.

Posėdis sušauktas aptarti Valstybės saugumo departamento (VSD) informacijos apie įtartintus Prezidentūros atstovų ryšius su nusikalstamo pasaulio atstovais, slaptus prezidento įsipareigojimus dosniausiam jo rinkimų kampanijos rėmėjui Rusijos ir Lietuvos pilietybę turinčiam bendrovės "Avia Baltika" vadovui Jurijui Borisovui.

Seimas pirmadienį ketina sudaryti parlamentinę tyrimo komisiją galimoms nacionalinio saugumo grėsmėms ištirti. Kai kurie parlamentarai prakalbo ir apie galimybę inicijuoti apkaltą prezidentui.

Atsisakyti prezidentą vykti į užsienį pirmadienį paragino opozicinių Tėvynė sąjungos bei Liberalų ir centro sąjungos atstovai - Vytautas Landsbergis ir Eugenijus Gentvilas. Pastarasis taip pat pasiūlė prezidentui paviešinti savo įsipareigojimus jo dosniausiam rėmėjui ir atsistatydinti.

Prezidentas Rolandas Paksas šią savaitę, nuo antradienį iki penktadienio, su vizitais viešės Briuselyje, Frankfurte ir Berlyne, kur susitiks su kadenciją baigiančiu Aljanso generaliniu sekretoriumi George Robertsonu (Džordžu Robertsonu), Europos Parlamento pirmininku Patu Coxu (Petu Koksu), Belgijos premjeru Guy Verhofstadtu (Gajumi Ferhofštatu), Europos Komisijos nariu, atsakingu už Europos Sąjungos plėtrą, Guenteriu Verheugenu (Giunteriu Ferhoigenu), Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroederiu (Gerhardu Šrėderiu), sakys kalbą Europos Parlamente.

Savaitgalį žiniasklaida paviešino slaptą VSD pažymą ir pokalbių įrašus, kuriuose skamba grasinimai prezidentui R.Paksui, jeigu jis nevykdys įsipareigojimų duotų bendrovės "Avia Baltika" prezidentui J.Borisovui, kuris paaukojo rinkimų kampanijai 1,2 mln. litų.

Dėl to prokuratūra jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Praėjusią savaitę aukščiausiems šalies vadovams įteiktoje ir savaitgalį paviešintoje pažymoje teigiama, jog prezidento patarėjas Remigijus Ačas palaiko ryšius su Lietuvos piliete Renata Smailyte, o pastaroji - su prieštaringai vertinamu Rusijos verslininku Anzoriu Aksentjevu-Kikališvili.

VSD pažymoje teigiama, kad A.Aksentjevui-Kikališvili priklausančiame bute Vilniuje lankėsi ir R.Pakso patarėjas R.Ačas, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Algimantas Songaila, Seimo narys liberaldemokratas Egidijus Skarbalius, Pagėgių meras liberaldemokratas Kęstas Komskis.

Su Rusijos nusikalstamu pasauliu siejamas A.Aksentjevas-Kikališvilis, anot dokumento, turi interesų Lietuvoje vykstančiuose privatizavimo procesuose bei palaiko ryšius su Lietuvos nusikalstamomis grupuotėmis.

Prezidentas R.Paksas, susipažinęs su VSD pažyma, sustabdė savo patarėjo R.Ačo įgaliojimus. Savo ruožtu, R.Ačas dėl jam mestų įtarimų penktadienį kreipėsi į teisėsaugos struktūras.

Dėl kilusio skandalo Seime buvo sustabdyta VSD vadovo Mečio Laurinkaus atleidimo procedūra. Nutarimas dėl jo atleidimo turėjo būti priimtas lapkričio 6 dieną. Netrukus po to jis turėjo išvykti dirbti ambasadoriumi į Ispaniją.