„Priėmiau sprendimą, įvertinęs vidaus audito atlikto tyrimo rezultatus ir nurodžiau Teisės ir personalo departamentui pradėti visos 20 tūkst. Lt sumos išieškojimo veiksmus, kaip panaudotos ne pagal paskirtį, netinkamai ir pažeidžiant viešosios įstaigos „Gyvenimas džiaugsme” sutarties sąlygas su Sveikatos apsaugos ministerija“, - sakė ministras, kuris kiek anksčiau visą surinktą medžiagą yra perdavęs Generalinei prokuratūrai.

Pasak ministro, pagal jo turimus duomenis pinigai buvo panaudoti keturių „teorinių“ seminarų įgyvendinimui, tačiau nei seminarų dalyvių sąrašai, nei kitokios vaizdinės ar rašytinės medžiagos ministerijai pateikta nebuvo.

„Ir yra tam tikrų aplinkybių, dėl kurių aš esu kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų iš esmės įvertinta, ar ta ataskaita ir teisinę reikšmę turintys buhalterinės apskaitos dokumentai, kurie buvo pateikti vidaus audito atlikimo metu ir kurie paneigia anksčiau pateiktus buhalterinius dokumentus, nėra suklastoti“, - sakė ministras.

Tačiau R. Šukys sako, kad pats projektas, kai jis buvo pateiktas ministerijai, atitiko visus kriterijus. Tai reikštų, kad finansavimas L. Karaliaus motinos įstaigai buvo skirtas pagrįstai, tačiau pinigų panaudojimas – neatitiko sutarties sąlygų.

Ministras taip pat kol kas nekalba apie Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų atsakomybę, kad nebuvo kontroliuojama, kaip naudojamos valstybės lėšos. Pasak R. Šukio, tai ateities klausimas.

Seimo narys L. Karalius prieš atostogas Pietryčių Azijoje išrūpino finansavimą tuo metu jo motinos Irenos Mažeikienės vadovautai viešajai įstaigai „Gyvenimas džiaugsme". Kaip rašė „Lietuvos rytas“, kad projektas gautų finansavimą, L. Karalius varstė Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio Rimanto Remeikos duris.

Praėjusių metų lapkričio 27 d. R. Remeika patvirtino atrankos kriterijus projektams, skleidžiantiems sveikatos idėjas ir didinantiems visuomenės socialinį aktyvumą. Šiems projektams naudojamos lėšos iš Sveikatos apsaugos ministerijos strateginio 2009-2011 m. veiklos plano.

Pernai gruodžio 11 d. ministerija gavo įstaigos „Gyvenimas džiaugsme" prašymą skirti 60 tūkst. litų jos sukurtai programai „Sniego parkas" finansuoti. Pinigų iš valstybės biudžeto prašyta instruktorių rengimo kursams (10 tūkst. litų), gyventojams mokyti (30 tūkst. litų), snieglenčių sportui propaguoti (15 tūkst. litų) ir mokomosioms brošiūroms išleisti (5 tūkst. litų).

Prašydama Sveikatos apsaugos ministerijos finansuoti programą Seimo nario motina I. Mažeikienė aiškino, kad nepriekaištingai, sąžiningai įgyvendinta programa ir jos vykdytojų profesionalumas „garantuos kryptingą laisvalaikio užimtumą žiemos metu didelei daliai Vilniaus paauglių".