Kalbėdamas su Jungtinių Valstijų lyderiu premjeras atkreipė dėmesį į netiesioginius jo ryšius su Lietuva, mat B. Obama gyveno Čikagoje, kur įsikūrę daugybė lietuvių kilmės žmonių. Savo ruožtu JAV vadovas pagyrė, kad nemažai gerų krepšininkų yra gimę Lietuvoje.

Ketvirtadienio vakarą prie vakarienės stalo įvykusį pokalbį, kuriame dalyvavo ir kitų Vidurio bei Rytų Europos valstybių lyderiai, A. Kubilius pavadino vertingu, visų pirma dėl galimybės pabendrauti su JAV vadovu. „Man paliko didelį įspūdį B. Obamos gebėjimas labai aiškiai suvokti iššūkius tiek Europoje, tiek mūsų regione, tiek globalius, aiškiai išdėstyti tam tikras principines JAV užsienio politikos nuostatas“, – penktadienį, jau grįžęs į Vilnių, žurnalistams kalbėjo premjeras.

„Praha graži, maistas geras, oras geras“, – pusiau juokais vizito įspūdžius įvertino A. Kubilius.

Premjeras nepritarė pasigirdusiems komentarams, esą susitikus tik su Rytų ir Centrinės Europos lyderiais gali būti skaldoma Europa – šios šalys buvo didžiosios Šaltojo karo aukos, todėl, praėjus dviem dešimtims metų po sovietų bloko griuvimo, simboliška kalbėtis būtent su jomis: „Su tuo tikrai nesutinku. Vakarienę vertinčiau kaip gerą gražų įvykį, nesureikšminčiau.“

Vyriausybės vadovas teigiamai įvertino anksčiau ketvirtadienį Prahoje B. Obamos ir Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo pasirašytą branduolinės ginkluotės mažinimo sutartį (START). „Girdėjome labai aiškias garantijas, kad branduolinės ginkluotės sumažinimas niekaip nesumažina JAV dalyvavimo Europos saugumo reikaluose, galbūt tik keičiasi dalyvavimo formos: rūpinantis priešraketine gynyba, NATO veiksmingumu, specialių planų parengimu. Didelių abejonių dėl to nekyla.“

Pokalbio su B. Obama ir išvakarėse Katynėje įvykusio Lenkijos premjero Donaldo Tusko susitikimo su kolega iš Rusijos Vladimiru Putinu sutapimą A. Kubilius pavadino simboliniu.

„JAV kažkada XX a. viduryje sugebėjo sustabdyti SSRS plėtimąsi, nes statė ir kūrė branduolinę ginkluotę visame pasaulyje. SSRS nesugebėjo tokių varžybų atlaikyti ir iš dalies dėl to subyrėjo. Sabar START, mano manymu, turi simbolinę reikšmę mums. Akivaizdu, kad JAV pastangos rasti tam tikrą naują dialogą su dabartine Rusija pradeda duoti rezultatus, ką matėme Katynėje ir ką pačiam teko patirti kalbantis su V. Putinu prieš dvi savaites“, – sakė premjeras.

„Sveikiname tokius pasiekimus. Esame optimistai, kad tokios globalios permainos gali duoti visiems mums gerus rezultatus ilgalaikėje perspektyvoje, – pažymėjo jis. – Bet būdami optimistais turime būti realistais ir iš istorijos pasimokyti paprasto dalyko – jei JAV dalyvavimas Europos saugumo architektūroje sumažėtų ir paliktų tam tikrą vakuumą. Istorija aiškiai rodo, kad tokiu atveju Europa labai greitai pasiduoda įvairioms pavojingoms pagundoms. Turiu omeny Europą plačiąja prasme, apimant ir Rusiją, kuri šiuo metu pergyvena tam tikras, mano manymu, reikšmingas transformacijas.“

Pasak Vyriausybės vadovo, Rusijos vadovybės požiūryje į istoriją matoma pažanga. Ji esą „nenuėjusi taip toli, kaip norėtųsi, bet reikia sveikinti“.

A. Kubilius pajuokavo, kad B. Obama turėtų jaustis artimas Centrinei Europai, nes ilgus metus gyveno Čikagoje, kur įsikūrę nemažai lietuvių ir lietuvių kilmės asmenų. „Žinau tą lietuvišką istoriją – suskaičiavus, kuriame pasaulio mieste gyvena daugiausiai lietuvių kilmės žmonių, Čikaga būtų didžiausias „lietuviškas“ miestas. Nesu to tikrinęs, bet prezidentui B. Obamai tai pasakiau“, – pasakojo premjeras.

Tuo metu B. Obama, mėgstantis žaisti krepšinį, esą džiaugėsi, kad žino daug gerų Lietuvos žaidėjų.

Į Prahą buvo kviesta atvykti prezidentė Dalia Grybauskaitė, tačiau ji vietoj savęs delegavo ministrą pirmininką. Valstybės vadovė sakė mananti, kad darbinėje vakarienėje „labai gerai ir pakankamai atstovauti Lietuvai gali ir premjeras“. A. Kubilius žurnalistams sakė dėl to priekaištų nesulaukęs: „Tokios diskusijos svarstant tikrai didelius pasikeitimus globalioje saugumo politikoje reikšmės neturi.“