Nors kalbos apie krematoriumo statybą Lietuvoje prasidėjo gana seniai, artimieji mirusiuosius iki šiol veža į kaimyninių valstybių krematoriumus. Vyriausybė parengė Kremavimo įstatymo projektą ir pateikė Seimui svarstyti, tad galbūt netrukus ir Lietuvoje bus įmonė, teikianti kremavimo paslaugas. Norinčių krematoriumą statyti ir valdyti yra.

Kremavimo šalininkai teigia, kad pastačius krematoriumą galbūt bent kiek pristabdytume nenumaldomą kapinių plėtrą, ypač didžiuosiuose šalies miestuose. Kapinės artėja prie gyvenviečių ir vandens telkinių.

Tačiau ar konservatyvūs lietuviai ryšis keisti šimtametes tradicijas išlydėti mirusįjį taip, kaip jį lydėjo tėvai, seneliai ir proseneliai? Katalikiškose valstybėse kremavimo paslaugos nėra populiarios. Jeigu krematoriumas pateks į privataus verslo rankas, apie ką vis dažniau šnekama, ar vyraujančios tradicijos nesužlugdys būsimųjų krematoriumo valdytojų lūkesčių? Ar jie nepradės konkuruoti tarpusavyje dėl klientų ir “medžioti” mirusiųjų? O galbūt, taupant vietą kapinėse, griežtėjant sanitariniams reikalavimas ar brangstant paslaugoms, ilgainiui žmogui bus apribota pasirinkimo teisė atsisveikinti su šiuo pasauliu taip, kokia buvo jo paskutinė valia?

Kokia jūsų nuomonė, ar esame pasirengę ir Lietuvoje turėti krematoriumą?