„Šiandien Rusijos ir Lietuvos santykiai geresni, nei buvo vakar, tačiau esu įsitikinęs, kad jie blogesni, nei bus rytoj. Kai į abiejų šalių valdžią ateis žmonės, gimę po Sovietų Sąjungos žlugimo ir gyvenantys kitomis aplinkybėmis, santykiai taps normaliais. Reikia pasisemti kantrybės“, – tikino žurnalistas.

Žinomas Sovietų Sąjungos ir Rusijos žurnalistas Vladimiras Pozneris į Lietuvą atvyko „Transparency International“ Lietuvos skyriaus kvietimu. Jis apsilankė DELFI internetinėje konferencijoje ir atsakė į DELFI skaitytojų klausimus. Vladimirui Pozneriui buvo užduoti įvairių temų klausimai – nuo jo religinių įsitikinimų iki Rusijos dabartinių realijų ir Lietuvos reikalavimų, kad Rusija atlygintų sovietinės okupacijos metu patirtą žalą.

Į klausimą, ar jis sutinka, kad Rusija turėtų atlyginti okupacijos žalą, V. Pozneris lakoniškai atsakė: „Ne, aš nesutinku“. Tačiau vėliau jis pridūrė: „Norėčiau paklausti, ar Lietuva pareikalavo, kad Vokietija atlygintų žalą, patirtą okupacijos metu?“

Vienas skaitytojas pasidomėjo, su kuo susijęs faktas, kad Rusija Lietuvoje laikoma „didžiausiu priešu, o Lietuva Rusijoje laikoma didžiausiu priešu?“

„Manau, kad dėl dviejų priežasčių, – atsakė V. Pozneris. – Pirma yra praeitis, kurią nuolat primena ir apie kurią sukasi politiniai žaidimai. O antroji – žiniasklaida, kurios požiūris labai aiškus. Dėl viso pikto noriu jus informuoti, kad Rusijoje Lietuva nėra laikoma didžiausiu priešu.“

V. Poznerio nuomone, Lietuvos žmonės neturi kartu su Rusija švęsti Pergalės dienos, kuria pažymima pergalė prieš fašistinę Vokietiją. „Jie neturi to daryti. Rusams pergalė prieš Hitlerį, be abejonės, yra didi diena. Ką pergalė prieš Hitlerį reiškia Lietuvos žmonės – pačių lietuvių reikalas“, – buvo įsitikinęs interneto konferencijos svečias.

Neįsivaizduoja Rusijos NATO sudėtyje

Pasak Rusijos žurnalisto, jis sunkiai įsivaizduoja situaciją, kurioje Rusijos Federacijos ginkluotos pajėgos būtų valdomos NATO. Be to, jis nurodė, kad NATO visiškai nėra taikos ir ramybės garantas.
„Būkime atviri – NATO paklūsta JAV, – tvirtino V. Pozneris. – Sunkiai įsivaizduoju situaciją, kurioje Rusijos ginkluotosios pajėgos paklustų NATO vadovavimui. Ir tikriausiai negaliu sutikti, kad NATO užtikrina visiems taiką ir ramybę: pažiūrėkite, kas vyksta Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose, ir visame pasaulyje.“

„77 metai sovietinės valdžios ir daugiau nei 40 metų šaltojo karo paliko gilų pėdsaką keleto kartų atmintyje. Tai matosi šiandien“, – mano V. Pozneris. Prieštaraudamas skaitytojui, kuris pasidomėjo, „kodėl Amerikai viskas laimingai baigiasi?“, V. Pozneris pasakė, kad JAV toli gražu ne viskas baigiasi laimingai.

„Amerikai ne viskas gerai baigiasi, atsižvelgiant į visuomenės nuomonę. Pažiūrėkite, kaip sumažėjo JAV autoritetas George‘o Busho jaunesniojo valdymo metu“, – sakė jis.

Nueitų į gėjų paradą

Pirmasis klausimas, į kurį DELFI interneto konferencijos metu atsakė žinomas Rusijos televizijos žurnalistas Vladimiras Pozneris, buvo susijęs su Vladimiru Leninu. „Ar ne laikas jį palaidoti?“, – klausė portalo skaitytojas. „Taip, laikas ir jau seniai“, – atsakė V. Pozneris, pridurdamas, kad „balzamuoto kūno saugojimas ir rodymas žmonėms iš tiesų yra barbariškas ir prieštarauja visiems religiniams ir nereliginiams įsitikinimams apie gyvenimą ir mirtį. Tikiuosi, kad tai įvyks labai greitai“, – pareiškė žurnalistas.

V. Pozneris tvirtina, kad yra pasiruošęs sudalyvauti gėjų parade. „Aš pritariu tam, kad skirtingų politinių požiūrių ir skirtingų seksualinių orientacijų žmonės galėtų organizuoti savo paradus, – tvirtino žurnalistas. – Aš esu pasiruošęs sudalyvauti tokiame parade, norėdamas pademonstruoti savo atsidavimą laisvei.“

Kremlius nurodo, ko nekviesti į laidą

V. Pozneris trečiadienio vakarą taip pat susitiko su Lietuvos žurnalistais ir atsakė į jų klausimus. Žurnalistai domėjosi, kaip V.Pozneris dirba žiniasklaidoje, kurią veikia Kremliaus atstovai, kodėl Rusijoje opozicinė žiniasklaida nėra populiari, kodėl žurnalistai bijo nušviesti padėtį Čečėnijoje, kas, žurnalisto manymu, pradėjo Rusijos ir Gruzijos karą.

V.Pozneris pripažino, jog jam buvo įteiktas sąrašas 6 pašnekovų, kurių jis negalįs kalbinti savo TV laidoje „Pervyj kanal“ kanale, kitus neva galįs laisvai kviestis. Žymus televizininkas neneigė, kad Rusijoje žurnalistams tenka balansuoti tarp savo profesinių interesų ir valdžios pageidavimų, jei jie nori toliau tęsti savo veiklą, o rašymas apie Čečėnijos skaudulius gali būti ir mirtinai pavojingas.

Vis dėlto, pasak žurnalisto, Rusijoje jaučiama suminkštėjusi Kremliaus pozicija žodžio laisvės atžvilgiu. „Manau, kad Dmitrijus Medvedevas tikrai skiriasi nuo Vladimiro Putino - jis yra visiškai kitoks žmogus (nedirbęs saugume, gavęs kitokį išsilavinimą) irtai gali būti įvardinta kaip pagrindinė priežastis. O ir pats V.Putinas jau atrodo pavargęs“, - dėstė V.Pozneris.