„Neradome pagrindų jį tenkinti“, – praėjusią savaitę priimtą sprendimą trečiadienį DELFI komentavo Civilinių bylų skyriaus vyriausioji prokurorė Stasė Petravičienė.

Anot jos, pareigūnai išanalizavo ne tik nacionalinius teisės aktus, bet ir tarptautines konvencijas. „Kreiptis į teismą dėl savivaldybės sprendimo išduoti leidimą eitynėms panaikinimo neradome pagrindo“, – pažymėjo prokurorė.

P. Gražulis, sulaukęs neigiamo atsakymo, žada nenuleisti rankų. „Skųsime sprendimą aukštesniam prokurorui“, – DELFI sakė jis.

Kovo pradžioje 53 parlamentarai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos suteikto leidimo gegužės pradžioje surengti homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų eitynes.

Tarp pasirašiusiųjų yra įvairių frakcijų atstovų: nemažai frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narių, socialliberalas Valerijus Simulikas, konservatoriai-krikdemai Mantas Adomėnas, Stasys Šedbaras, Julius Dautartas, Aurelija Stancikienė, Kazimieras Uoka, Agnė Bilotaitė, Mišriai parlamentarų grupei priklausanti Agnė Zuokienė, valstietė-liaudininkė Rima Baškienė, Darbo partijos atstovai Dangutė Mikutienė, Vydas Gedvilas, Jonas Pinskus, Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nariai Antanas Nedzinskas, Asta Baukutė, Krikščionių partijos atstovai Laimontas Dinius,

„Tik dėl Petro“, - prie savo parašo pridėjo jo frakcijos kolega Donalda Meiželytė.

Politikai paprašė Generalinės prokuratūros „imtis veiksmų, kad būtų apgintas viešasis interesas“. Kreipimesi teigiama, esą homoseksualų eitynės pažeistų Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, prieštarautų Seimo nutarimu priimtai Šeimos politikos koncepcijai bei katalikų interesams. Be to, esą akivaizdu, kad eitynės taps „patriotinio jaunimo, kitų aktyviai nusiteikusių piliečių traukos centru“, ir gali prasidėti riaušės.

Anot P. Gražulio, eitynės vertintinos kaip Lietuvos gėjų lygos, jos narių, kitų eitynių dalyvių seksualinių pažiūrų reklamavimas, seksualumo ir lytinių santykių propagavimas bei teigiamo požiūrio į netradicinę šeimą skleidimas. Be to, eitynėmis neva būtų paminama tradicinė vertybių sistema. 2008 m. birželį priimtoje Šeimos koncepcijoje įtvirtinta "tradicinė santuoka, kaip šeimos ir visos visuomenės gerovės pagrindą".

Be to, taip būtų įžeisti katalikų tikėjimą išpažįstančių asmenys, kurių neva yra dauguma Lietuvoje, būtų sukeltas pavojus visuomenės saugumui, nes renginys gali virsti riaušėmis.

Gegužės 8 d. suplanuotos eitynės būtų gėjų, lesbiečių, jų tėvų, draugų ir žmonių, kurie palaiko žmogaus teises, renginys. Jose laukiama maždaug 300 dalyvių. Sostinės savivaldybė leido jas surengti tik prie Karaliaus Mindaugo tilto, o ne senamiestyje, kaip prašė organizatoriai.