Politikų ir aktyviai viešojoje erdvėje besireiškiančių žmonių, kuriuos gyventojai labiausiai norėtų matyti premjero poste, viršūnėje toliau lieka I. Degutienė, dar labiau sustiprinusi savo pozicijas (15,3 proc. – 1,2 proc. punkto daugiau negu vasarį). A. Butkevičiaus užmojai su kitomis opozicinėmis partijomis imti valdžią rinkėjams įspūdžio nepadarė – jo rėmėjų kiek sumažėjo (0,6 proc. punkto iki 9,5 proc.).

Prieš mėnesį trečias buvęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda smuktelėjo į penktą vietą (5,5 proc.). Jį aplenkė ne tik Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas (7,2 proc. – jo rėmėjų gretos išaugo 1,4 proc. punkto) ir premjeras A. Kubilius (6,9 proc. – 1,3 proc. punkto daugiau negu vasarį).

Anot politologo Lauro Bielinio, šios apklausos rezultatai rodo, kad rinkėjai mato ne tik partijas, bet ir atskiras personalijas. Štai I. Degutienė pirmauja tarp politikų, kuriais žmonės norėtų pakeisti premjerą A. Kubilių, nors ji taip pat priklauso Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams.

„I. Degutienės darbas, kuriame ji daro mažai klaidų, atitinka Seimo pirmininko posto paskirtį. Jos veikla vertinama pozityviai, nepriklausomai nuo partinės priklausomybės. Visuomenė yra pakankamai racionali, mato ne tik politines jėgas, bet ir politikus, visų pirma – realiai dirbančius“, – DELFI sakė pašnekovas.

Anksčiau politologė Jūratė Novagrockienė siūlė neskubėti keisti premjero – esą A. Kubilius turėtų likti savo poste iki kritinio momento, o tuomet I. Degutienė taptų pergalę nešančia lydere ir galėtų išsaugoti konservatorius-krikdemus valdžios viršūnėje.

L. Bielinio žodžiais, A. Kubilius dar turi neišnaudotos potencijos, todėl paliekamas poste: „Tai yra politinė figūra, kuri turi pakankamai įtakos partijoje ir koalicijoje, o tai nulemia jo buvimą premjeru, nors reitingai ir šalies ūkis nekyla, kaip visi tikisi.“

Seimo pirmininkė siūlo vengti greitų ir nepamatuotų pokyčių

„Manau, kad greiti ar ne visai pamatuoti pokyčiai turbūt yra ne tiek svarbūs arba mažai svarbūs. Svarbiausia – kaip dirba Vyriausybė, kokie yra darbo rezultatai. Be abejo, daroma ir klaidų, bet visumoje, esant tokiai sudėtingai finansinei, ekonominei situacijai, vis tiek žingsnis po žingsnio einame į priekį. Mes netrypčiojame vietoje, brendame iš tos krizinės situacijos. Gal ne taip greitai, kaip norėtųsi kiekvienam iš mūsų, bet pokyčiai tikrai yra teigiami“, – kalbėjo I. Degutienė.

Ji pripažino, jog yra taisytinų dalykų, ir pati Vyriausybė tai suvokia bei bando grįžti, pavyzdžiui, prie mokesčių.

Dabartinis premjeras tik ketvirtas

Tarp pretendentų į Vyriausybės vadovus labiausiai sumenko Seimo nario „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio populiarumas (1,3 proc. punkto iki 2 proc.), o labiausiai išaugo simpatijos V. Uspaskichui, ekspremjerei Kazimirai Prunskienei, kuri neseniai įkūrė Lietuvos liaudies partiją ir krašto apsaugos ministrei konservatorei-krikdemei Rasai Juknevičienei.

Kuris, Jūsų nuomone, politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti premjero pareigas? (proc.)Kovas2010Vasaris 2010pokytis
I. Degutienė 15,314,1+1,2
A. Butkevičius9,510,1-0,6
V. Uspaskichas7,25,8+1,4
A. Kubilius 6,95,6+1,3
G. Nausėda5,56,5-1,0
V. Mazuronis2,03,3-1,3
E. Masiulis3,13,10
V. Blinkevičiūtė2,93-0,1
R. Paksas2,83,1-0,3
A. Zuokas2,52,3+0,2
K. Prunskienė2,10,7+1,4
Z. Balčytis2,01,4+0,6
R. Juknevičienė1,90,5+1,4
A. Paulauskas1,82,2-0,4
R. Šimašius1,71,70
R. Kuodis1,31,2+0,1
I. Šimonytė1,11,4-0,3

Į sąrašą įtraukti Laima Andrikienė, Petras Auštrevičius, Gintautas Babravičius, Algis Čaplikas, Leonidas Donskis, Kęstutis Glaveckas, Juozas Imbrasas, Donatas Jankauskas, Dainius Kreivys, Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kazlauskas, Gedinimas Kirkilas, Vytautas Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė, Raimundas Palaitis, Justas Vincas Paleckis, Algirdas Saudargas, Arvydas Sekmokas, Kazys Starkevičius, Gintaras Steponavičius, Valdemaras Tomaševskis, Vygaudas Ušackas, Arūnas Valinskas, Gediminas Vagnorius ir Remigijus Vilkaitis surinko mažiau nei po 1 proc. balsų.

Siekiant kuo objektyvesnio tyrimų rezultato, potencialių kandidatų į premjerus sąrašas buvo sudarytas įtraukiant visų parlamentinių partijų lyderius, dabartinės Vyriausybės narius ir europarlamentarus. Sąraše paliktos ir kitos, ankstesniuose tyrimuose dažniau paminėtos pavardės.

Vyriausybės veikla vertinama prasčiau

Į klausimą, kaip vertina dabartinės Vyriausybės veiklą, teigiamai atsakė vos 1 proc. žmonių, tačiau tai yra dvigubai daugiau negu vasarį. Atsakymą „greičiau teigiamai“ pasirinko 12,8 proc. (sumažėjo 0,4 proc. punkto), o „greičiau neigiamai“ – 37,4 proc. (padaugėjo 2,2 proc. punkto).

Beveik pusė (46,8 proc.) respondentų tikino Vyriausybę vertinantys neigiamai (prieš mėnesį tokių buvo 45,1 proc.).

Kaip vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą (proc.)2010 m. kovas2010 m. vasaris
Teigiamai1,00,5
Greičiau teigiamai12,813,2
Greičiau neigiamai 37,435,2
Neigiamai46,845,1
Nežino/neatsakė2,06,0
Iš viso:100100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" kovo 8-18 d. naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1002 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose. Tyrimo rezultatų paklaida – 3,1 proc.

Šis gyventojų viešosios nuomonės tyrimas DELFI portalo užsakymu atliktas rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!