Trečiadienį Algirdo mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius apdovanos sugrįžusius karius Krašto apsaugos sistemos medaliais "Už tarptautines misijas".

Karius taip pat pasveikins Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

Grįžtantys 43 Algirdo bataliono kariai kartu su danais tarnavo Didžiosios Britanijos kontroliuojamame sektoriuje į šiaurės rytus nuo Basros. Jie palaikė viešąją tvarką, patruliavo, saugojo svarbius infrastruktūros įrenginius ir objektus, ėjo tarnybą kontrolės postuose. Būrys LITCON 1 (angliškai "Lithuanian Contingent") į misiją išvyko birželio mėnesį.

Iš Irako grįžta ir anksčiausiai, šių metų balandžio mėnesį į Iraką išvykę 8 logistikos specialistai iš KASP. Logistai dirbo Talilo oro bazėje, už 20 km į pietus nuo Nasirijos miesto pietryčių Irake. Jie aptarnavo krovinių srautus, skirstė humanitarinę pagalbą, rašoma pranešime.

Lietuvos būrio LITCON 1 kariai tarptautinėje misijoje "Iraqi Freedom" dalyvavo su individualia ginkluote ir apsaugos priemonių komplektais nuo cheminio ir biologinio ginklo. Danijos karinės pajėgos lietuvius aprūpino šarvuočiais, transporto priemonėmis, taip pat teikė medicinos priežiūrą ir gydymą.

Prieš dvi savaites Danijos karinio kontingento bazėje susitiko tarnybą baigiantis Algirdo bataliono būrys LITCON 1 ir juos pakeisti atvykęs antrasis bataliono būrys LITCON 2.

Šiuo metu Irake taip pat tarnauja 45 Birutės bataliono kariai (LITDET 1, Lenkijos karinio kontingento sudėtyje, netoli Hilos), bei du Lietuvos kariškiai koalicijos partnerių štabe Bagdade. Planuojama, kad metų pabaigoje LITDET 1 ir LITCON 2 kariai grįš į Lietuvą trumpų atostogų.

Pasak pranešimo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas yra parengtas dalyvauti tarptautinėse operacijose už Lietuvos ribų. Danijos kariniai ekspertai gerai įvertino Lietuvos padalinio parengtį.

Lietuvos kariai į Iraką išvyko Seimo sprendimu, priimtu gegužės 29 dieną. JAV vadovaujamoje tarptautinėje stabilizavimo operacijoje Persijos įlankos regione lietuvių karių misija gali trukti iki 18 mėnesių.