Pasak VLK pranešimo spaudai, analizė rodo, kad palyginus rugsėjo pabaigos ir spalio pradžios duomenis, vidutinė išrašomo recepto kaina sumažėjo nuo 45,46 lito iki 36,07 lito, o išrašytų receptų skaičius padidėjo net 32 tūkstančiais.

Pažymėjusi, jog tai "teigiamos tendencijos", VLK tvirtina, kad pacientams ne tik nepablogėjo sąlygos gauti reikiamų vaistų, bet atvirkščiai " pagerėjo jų prieinamumas.

VLK pranešime teigiama, jog daugumą pacientų tenkina, kad iki minimalių ES šalyse galiojančių vaistų kainų lygmens būtų pereita palaipsniui.

Taip pat primenama, kad vaistų bazines kainas nustačius pagal ES šalyse galiojančias minimalias kainas, skirtumą, susidariusį tarp gamintojo kainos Lietuvoje ir ES galiojančios minimalios kainos, turėtų kompensuoti pacientai per priemokas.

"Tokiu atveju ne palaipsniui, bet iš karto perėjus prie minėtos tvarkos, pacientams būtų tekę sumokėti apie 50 mln. litų priemokų ir tai būtų nepakeliama našta užkrauta ant pacientų pečių", - teigiama VLK pranešime spaudai.