Penktadienį apie 13.15 val. uostamiestyje, Minijos gatvėje 169 įsikūrusios bendrovės "Autoaibė" techninės priežiūros centre, ant pastato stogo, nugriaudėjo stiprus sprogimas.

Tuo metu viduje buvo tik vienas žmogus. Prie pastato atskubėję bendrovės darbuotojai pamatė, kad stoge atsirado nedidelė skylė, apie kurią sniegas buvo aptirpęs ir pajuodęs net keleto metrų spinduliu.

Kol "Autoaibės" darbuotojai spėliojo, kas atsitiko, bendrovės teritorijoje pasirodė civiliai apsirengęs nepažįstamas vyras, prisistatė Karinių jūrų pajėgų (KJP) atstovu.

Tariamas kariškis klausė, ar į bendrovės pastato stogą niekas nepataikė. Išgirdęs teigiamą atsakymą, patikino, kad į stogą pataikė iš jų karinio mokamojo laivo paleistas sviedinys.

Motyvuodamas tuo, kad bendrovei padaryta žala nėra didelė, ir žadėdamas ją atlyginti, nepažįstamasis "Autoaibės" darbuotojų paprašė nesikreipti į policiją ir dingo.

"Respublikos" žiniomis, dėl tariamo KJP atstovo pasiaiškinimo niekam įtarimų nekilo. Tuo labiau kad visai netoli bendrovės yra karo uostas, kuriame švartuojami laivai.

Vėliau "Autoaibės" techninės priežiūros centro darbuotojai paskambino į KJP štabą ir papasakojo apie įvykį. Kariškiai šiuo mįslingu sprogimu labai susidomėjo ir pradėjo tyrimą.

Penktadienio pavakare į įvykio vietą atvykę karo policijos pareigūnai apžiūrėjo stogą, aplinką ir nerado jokių iš laivo paleisto sviedinio likučių.

Tuo tarpu KJP vadovybė patikrino visus savo laivus, jų vadai vieningai tvirtino, kad tądien niekas nešaudė.

"Respublikos" duomenimis, dėl šio įvykio buvo kalbėtasi ir su penktadienį į uostamiestį atplaukusių NATO Šiaurės priešmininės kovos jungtinių pajėgų karo laivų atstovais. Šie taip pat tikino nešaudę.

"Jei į šį pastatą būtų pataikęs iš mūsų laivo paleistas sviedinys, iš jo nieko nebūtų likę. Aš neturiu jokių duomenų, kad buvo šauta iš kurio nors mūsų laivo", - sakė šiuo metu JAV viešintis KJP vadas jūrų kapitonas Kęstutis Macijauskas.

Jam pritarė ir KJP štabo viršininkas komandoras Olegas Mariničius.

"Tai tik gandai. Tačiau dėl viso pikto mes atlikome savo patikrinimą. Visų pirma mes neturime jokio karinio mokomojo laivo. Na, o kariškių atstovu galėjo prisistatyti bet kas. Tuo labiau kad tai padaręs asmuo nenustatytas. Manau, šį įvykį galima drąsiai pavadinti provokacija", - kalbėdamas apie sprogimą sakė O.Mariničius.

Bendrovės "Autoaibė" vadovai linkę manyti, jog ant jų pastato stogo greičiausiai buvo užmestas savadarbis sprogmuo. Bendrovės atstovų teigimu, darbuotojus suklaidino iš karto po sprogimo pasirodęs asmuo, kuris prisistatė kariškiu ir papasakojo neva iš laivo paleisto sviedinio versiją.