Penktadienį bendrovė "Klaipėdos vanduo" oficialiai paskelbė apie 1995 metais pradėtą ir daugiau nei 137 mln. litų kainavusio aplinkosaugos projekto pabaigą. Projektas klaipėdiečiams užtikrins geresnės kokybės geriamą vandenį, o į aplinką nebepateks teršalai.

Klaipėdos aplinkosaugos projektą inicijavo tarptautinės organizacijos, Suomijos ir Švedijos aplinkosaugos institutai atliko Baltijos jūros taršos analizę ir nurodė 7 ypač didelės taršos šaltinius.

Specialistai nurodė, kad didžiausi taršos šaltiniai Lietuvoje yra Klaipėdos ir Šiaulių vandentvarkos įmonės. Darbo pradėti sulaukus Pasaulio Banko finansinės paramos.

Pirmiausia Klaipėdoje buvo pastatyti nuotekų valymo įrenginiai, kurie leido žymiai sumažinti aplinkos taršą, rašo dienraštis.

Uostamiesčio aplinkosaugos projektą finansavo Lietuvos vyriausybė, Phare fondas, Pasaulio Bankas, Švedijos fondas SIDA, Suomijos aplinkos apsaugos ministerija, Klaipėdos miesto savivaldybė.

Aplinkosaugos projektas išsprendė ir uostamiesčio geriamojo vandens kokybės klausimą. Buvo sutvarkytos nuotekų siurblinės, rekonstruoti seni ir nutiesti nauji vamzdynai, įsigyta moderni diagnostinė technika. Prieš keletą dienų buvo paskelbta, kad pietinę uostamiesčio dalį iš 3 vandenvietės pasiekė geresnės kokybės vanduo.

Pasak dienraščio, teigiama, jog uostamiestyje pastatyta vandens gerinimo stotis yra moderniausia ir pirmoji tokia stotis visoje Rytų Europoje.