Mūsų miesto Tarybos pirmininko-mero Vito Matuzo paskleista melaginga informacija vienoje televizijos laidoje galėjo atsisukti jam teismu, jei žmonės nebūtų supratingi ir atlaidūs. Šį įvykį vienas politikas jau pavadino 2003 metų anekdotu.

"Panevėžio balsas" jau rašė, kad pirmadienį į miesto Senvagės vandenis buvo paleisti baltieji amūrai. Tikimasi, kad kitais metais atšilus orams šio žuvys išvalys telkinį nuo vandens augmenijos.

Į mūsų Senvagę tąkart buvo įleista 100 kg žuvies. Vienas kilogramas jos kainuoja 15 litų. Žuvys pas mus buvo atvežtos iš bendrovės "Vasaknai", kuri įsikūrusi Zarasų rajone.

Meras apie į Senvagę paleistus baltuosius amūrus per nacionalinę televiziją rimtu veidu pareiškė, jog šios žuvys yra nuodingos ir žvejoti jos netinkamos. O tai yra netiesa.

Žuvį atvežę bendrovės darbuotojai tvirtino, kad žuvis yra valgoma ir labai skani. Tą patį patvirtino ir žuvų paleidimo į Senvagę įvykio atvykęs pažiūrėti Seimo narys liberalcentristas Gintaras Šileikis.

Žuvys labai skanios

"Panevėžio balsui" bendrovės "Vasaknai" direktorius Algis Šiukščius tvirtino, jog tai labai gera ir gardi žuvis: "Joje labai daug fosforo, kuris yra naudingas žmogaus smegenims. Šią riebią žuvį labai skanu valgyti rūkytą. Mes ją auginame 7-8 metai. Ir ne vieną man teko suvalgyti".

Bendrovės direktorius klausė, gal mūsų miesto meras norėjo tokiu būdu apsaugoti žuvis nuo brakonierių. Tačiau vėliau pridūrė: "Galima ir kitokių priemonių imtis. Saugoti jas ir aiškinti žvejams mėgėjams, kokią naudą miestui duos baltieji amūrai".

Pasiteiravus, ar nepaduos mūsų mero į teismą, A.Šiukščius tvirtino, kad gal ne: "Nebent pajustume, kad mūsų verslui gresia pavojus".

Turėjo raminti klientus

Daugiausiai skambučių dėl "nuodingų" baltųjų amūrų susilaukė Lietuvos valstybinės žuvininkystės ir žuvivaisos centro darbuotojai.

Centro generalinio direktoriaus pavaduotojas Antanas Vaznys telefonu tvirtino, kad, jo manymu, mūsų miesto meras juokavo: "Tik jis pasirinko ne tam skirtą laiką. Paprastai meluojama balandžio 1-ąją".

Anot centro darbuotojo, teismu miesto valdžios galvai negrasins. Tačiau jis pripažino, kad turėjo nemažai papildomo darbo ir jis, ir centro specialistai: "Mums telefonu teko aiškinti pirkėjams, kad baltieji amūrai yra tikrai nenuodingi. Ir vakar Žuvivaisos centro darbuojams teko važiuoti pas mūsų klientus bei juos raminti".

Oponentui atleidžia

Apskrities Aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas mūsų dienraščiui sakė, kad jis taip nemokėtų fantazuoti: "Žuvis galima apsaugoti ir kitokiomis priemonėmis. Jeigu reikės, mes jų griebsimės".

V.Jakštas paklaustas kaip politikas, ar meluoti gražu, pradžioje juokavo. Į klausimą atsakė klausimu: "Argi yra politikų, kurie sako teisybę?"

Vėliau surimtėjęs atsakė, jog miesto meras melavo ne piktavališkai, o norėdamas apsaugoti žuvis.

Buvusiam miesto merui priminus, kad jis taip pat ne kartą buvo apšauktas melagiu, ir paklausus, ar jis nedarys taip pat, atsakė: "Mano mąstymas kitoks. Tegul jam atlygins Dievas. Nesu kerštingas. Manau, kad V.Matuzas pats dabar jaučiasi nesmagiai".

Melas nepatinka

Socialdemokratų partijos skyriaus pirmininkas Povilas Vadopolas prisipažino, kad nematė televizijos laidos, kurioje V.Matuzas žuvis pavadino nuodingomis. Jis tvirtino, kad apie baltuosius amūrus jam pasakojo V.Jakštas.

Ar gražu merui meluoti? Kaip žinoti, kada jis sako tiesą, o kada meluoja?

Politikas "Panevėžio balsui" sakė, jog netiesą sakyti negražu ir negarbinga. Juolab kad V.Matuzas yra miesto meras. Tačiau jis svarstė, kad galbūt meras, sakydamas netiesą, bandė apsaugoti žuvis?

Šiaip šį įvykį socdemas pavadino 2003 metų anekdotu: "Jei būtų įsteigtas prizas už metų anekdotą, jį gautų miesto meras".

Reikėjo pasitarti su patarėjais

Neseniai susijungusio liberalų ir centristų miesto skyriaus pirmininko pavaduotojas Ramūnas Vyžintas mūsų dienraščiui vakar pasiguodė, kad jis televizijos laidos nematė ir apie miesto mero melą ne kažin ką gali pasakyti.

Vėliau jis pajuokavo: "Jeigu esi nekompetentingas, tai reikia pasitarti su žinančiaisiais. Miesto meras turi tiek daug patarėjų, kad sužinoti, ar tos žuvys nuodingos, ar ne, jam turėtų būti nesudėtinga".

Žuvys - Savivaldybės darbuotojai

Vakar "Panevėžio balsui" miesto meras V.Matuzas teisinosi, jog "antį" paleido vien todėl, kad norėjo apsaugoti baltuosius amūrus: "Aš tiesiog tokiu būdu gelbsčiu miesto turtą".

Anot miesto mero, jei šis būdas nepadės, tada miesto Taryba priims sprendimą, kuriuo uždraus žvejybą Senvagės vandenyse. Jis sakė, kad dabar Savivaldybės specialistai aiškinasi, ar toks sprendimo variantas galimas.

Dar miesto vadovas tvirtino, kad jam VPK Viešosios tvarkos policija pažadėjo pagalbą. Jie kartkartėmis žvalgysis Senvagės teritorijoje ir neleis žvejams gaudyti vandens augalais mintančių žuvų.

Miesto meras juokavo ir pavadino baltuosius amūrus Savivaldybės darbuotojais: "Tai yra Savivaldybės darbuotojai, ir jų gaudyti, tuo labiau valgyti - nevalia".

V.Matuzas tvirtina, kad paskleistą savo neteisingą informaciją televizijoje jis nelaikąs melagyste.