Tačiau opozicijos lyderis, „darbietis“ V. Gapšys tvirtina, kad „valdančiosios koalicijos pabaiga yra ne už kalnų“. Tuo metu konservatorių frakcijos seniūnas J. Razma tikina, jog šios dienos balsavimas dėl J. Liesio parodė, jog valdančioji koalicija net stipresnė nei anksčiau.

Nė vieni neturi pakankamai galios

„Kažkas vyksta ir panašu, kad liberalcentristai turėtų užpykti, nes jų atstovas antrą kartą atmetamas. Čia smūgis valdančiajai koalicijai. Opozicija dabar nusiteikusi rimtai kišti pagalius – toks mano įspūdis“, – sako politologas Vytautas Dumbliauskas.

Jo manymu, šiuo metu „vyksta kažkokios derybos, ir arba kažkas išeis iš valdančiosios koalicijos, arba ateis“.

„Arba dar gali tęstis toks neapibrėžtas laikotarpis, nes nei valdantieji, nei opozicija neturi pakankamai galios. Dabar apylygės jėgos, lygūs varžovai, kaip bokse ar lenktynėse, nė vienas neįveikia kito.

Gali būti, jie ir toliau taip žais nieko ypatingo galbūt nekabindami, kadangi jų interesas bendras – išlikti kitame žaidime, tai reiškia, jog jokių pirmalaikių rinkimų čia, manau, nebus“, – svarsto V. Dumbliauskas.

Politologo teigimu, toks jėgų bandymas vis tiek anksčiau ar vėliau turėtų nusvirti į kažkurią pusę: „Manau, turėtų vis dėlto nusvirti į valdančiosios daugumos pusę, kadangi situacija nedėkinga ir ekonomika dar nekyla. Opozicijai dabar eiti į valdžią, mano galva, būtų kvaila, neprotinga“, – dėstė pašnekovas.

V. Dumbliausko nuomone, apskritai šiuo metu opozicija būtų nepajėgi suformuoti valdančiąją daugumą.

„Opozicija yra margesnė ir mažiau drausminga negu pozicija. Pozicijai trūksta žmonių, bet jie yra labiau sutelkti, tik keturios partijos, o opozicija yra labiau išsiskaidžiusi, kadangi ten ir valstiečiai, ir lenkai keli yra.

Ir dar aš nelabai tikiu, kad socialdemokratai rimtai eitų į koaliciją su „Tvarka ir teisingumu“ bei Darbo partija. Socialdemokratai yra truputį kito lygio žaidėjai, jie – solidesnė partija. Jai nereikėtų veltis į žaidimą, ėjimą į koaliciją su tokiomis partijomis“, – mano V. Dumbliauskas.

„Koalicijos pabaiga – ne už kalnų“

Tuo metu Seimo opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigia, kad „valdančiosios koalicijos pabaiga yra ne už kalnų“.

„Balsavimo dėl J. Liesio rezultatai parodė, kad valdantieji nebeturi galimybių pasiekti savo tikslų Seime, politikoje tai reiškia, kad jie nesugeba priimti jiems reikalingų sprendimų, nes jėgų balansas parlamente pasislinko į opozicijos pusę“, – sako V. Gapšys.

Jo teigimu, net valdantiesiems priklausantys Seimo nariai jau nepritaria šios koalicijos sprendimams: „Ši valdančioji koalicija byra, ir tai yra natūrali ir logiška jos baigtis“.

Koalicija – net stipresnė?

Tačiau Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos frakcijos seniūnas Jurgis Razma sako, kad antras nesėkmingas Jono Liesio bandymas tapti Irenos Degutienės pavaduotoju „nėra kažkokia nauja žinia apie kokį nors neva kitokį koalicijos ir opozicijos santykį“.

Anot J. Razmos, šis balsavimas kaip tik buvo įrodymas, jog koalicija stipresnė nei anksčiau, o ne atvirkščiai.

„Aš norėčiau akcentuoti, kad slaptas balsavimas turi savo specifiką. Jo rezultatas apskritai nėra atspindys koalicijos ir opozicijos santykio. Pažvelkime į buvusias kadencijas: Nijolė Steiblienė praėjusią kadenciją buvo siūloma į pavaduotojus – ji pralaimėjo 25 prieš 80, nors teoriškai tuo metu buvo koalicija. Antanas Valionis pralaimėjo 58 prieš 66 balsus.

Kodėl taip atsitinka? Paprasčiausiai per slaptą balsavimą žmonės nėra suvaržyti frakcijų politinių sprendimų, ir vienas gali išreikšti tam tikrą asmeninį santykį su kandidatu, kitas gali išreikšti kažkokį šiaip vidinį tuometinį nepasitenkinimą, ar dėl kažkokių kitų aplinkybių apsispręsti nebalsuoti“, – sako J. Razma.

J. Razma taip pat atkreipė dėmesį, jog šios dienos balsavimo rezultatas (už – 66, prieš – 66) yra pagerėjęs lyginant su pirmuoju, kai už J. Liesį balsavo 59 Seimo nariai.

„Tai iš to galiu konstatuoti, kad koalicijos padėtis sustiprėjo, lyginant kokia ji buvo kovo 10 d.“, – teigė TS-LKD seniūnas.

Tačiau J. Razma neneigia, kad valdantiesiems būtinas aktyvus dialogas su opozicija.

„Dar praėjo nedaug laiko nuo to momento, kai opozicinės frakcijos skelbėsi perimančios iniciatyvą. Matome, kad tai nė iš tolo nepavyko, tai dėl to tokių karštesnių kovos momentų šiomis dienomis yra daugiau negu jų galėtų būti.

Aš manau, visi po tam tikro laiko pereisime į ramesnį būvį ir, be abejo, puikiai suprantame, kad esant nežymiai balsų persvarai yra būtinas aktyvus dialogas su opozicija.

Sutarėme, kad to nuoširdžiai sieksime, o tas dialogas, žinoma, gali galbūt užtikrinti ir sutarimus dėl vieningesnio slapto balsavimo, jeigu tokių poreikių ateityje bus“, – sakė TS-LDK frakcijos seniūnas.