Prieš balsavimą diskutuojant plenarinių posėdžių salėje opozicijos atstovai aiškiai kalbėjo, kad nepritars J. Liesio kandidatūrai, nes parlamente galios centras esą pasislinko opozicijos pusėn. Siekdami, kad nebūtų patvirtinta į J. Liesio kandidatūra, opozicijos atstovai pasitelkė net moteriško solidarumo argumentą: „darbietė“ Dangutė Mikutienė kandidatą apkaltino moterų diskriminacija.

Nors balsavimas buvo slaptas, tačiau Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rima Baškienė DELFI sakė, kad visi 5 šios grupės nariai ketino balsuoti už J. Liesio kandidatūrą. Tai reiškia, kad liberalcentristas vicepirmininku galėjo būti neišrinktas dėl pačių valdančiųjų vidinių prieštaravimu.

Balsuojant dėl J. Liesio kandidatūros į Seimo pirmininko pavaduotojo postą didžiausios koalicijos grandies konservatorių-krikdemų atstovai buvo registruojami.

J.Razma: trečias kartas gal nemeluos?

Sužinojęs balsavimo rezultatus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma DELFI sakė, kad tokiu atveju pagal Seimo Statutą Seimo pirmininko pavaduotojas laikomas neišrinktu. Jis sakė nežinąs, ką darys valdanti koalicija, nes dar nesitarė dėl tokio atvejo.

„Gal trečias kartas nemeluos“, - svarstė J. Razma, nors nebuvo tikras, kaip įvykiai klostysis toliau.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis svarstė, kad šiuo atveju koalicijos likimas priklausys nuo liberalcentristų sprendimo – lieka jie koalicijoje, ar ne. Pasak jo, J. Liesys nebuvo patvirtintas vicepirmininku dėl kai kurių koalicijos narių nuoskaudų.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas telefonu nebuvo pasiekiamas, nes vieši Izraelio sostinėje Tel Avive, o pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas sakė neturįs laiko klabėtis. Neoficialiais duomenimis, politikas tikėjosi rasti Seimo Statuto nuostatą, kuri galbūt leistų ginčyti rinkimų rezultatus.

Pats J. Liesys komentuoti rinkimų rezultatus taip pat atsisakė.

A.Kubilius: dalis parlamentarų nesuprato, kur žymėti kryžiuką

Premjeras ir konservatorių-krikdemų lyderis Andrius Kubilius išreiškė apgailestavimą, kad J. LIesio kandidatūra buvo nepatvirtinta antrą kartą, tačiau esą situacijos jis nedramatizuoja.

„Man šiek tiek gaila, kad J. Liesio iš antro karto nepavyko išrinkti pavaduotoju, tai rodo tam tikrą susiklosčiusią situaciją Seime. Gaila, kad opozicija, kurios atstovus mes išrinkome į valdybą“, - po balsavimo kalbėjo A. Kubilius.

Iš balsų skaičiavimo komisijos jis taip pat teigė girdėjęs, jog balsavimo biuletenyje, kuriame buvo paaiškinta, kaip balsuoti, dalis žmonių žymimąjį ženklą uždėjo ne toje vietoje, kur išreiškiama politiko valia, o paaiškinime apačioje.

„Kaip girdėjau iš balsų skaičiavimo komisijos, bandymas biuletenyje paaiškinti, kaip reikia balsuoti, jei nori balsuoti už ar prieš kandidatą į Seimo pirmininko pavaduotojus, įnešė sumaišties, nes, kiek suprantu, dalis nubalsavo parodomosiose eilutėse, o ne tikrajame biuletenyje“, - guodėsi premjeras.

Jis sakė racionaliai vertinąs esamą situaciją, nes balsų koalicija turi tiek, kiek turi. A. Kubilius sako manęs, kad J. Liesio kandidatūrai pritars bent dalis opozicijos, bet esą jeigu norima kariauti, vadinasi, tai bus atitinkamai įvertinta.

D.Mikutienė apkaltino J.Liesį diskriminacija

Prieš balsavimą iš parlamento posėdžių salės tribūnos kalbėdama Darbo partijos frakcijos atstovė D. Mikutienė įspėjo, jog kandidatas toli gražu nėra toks sąžiningas, kaip apie jį kalbėjo Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Pastaroji apie kandidatą atsiliepė ypač puikiai, teigiamai įvertino ir jo moralines savybes.

Tuo tarpu D. Mikutienė, kuri vienmandatėje Trakų-Elektrėnų rinkimų apygardoje Seimo rinkimų metu pralaimėjo J. Liesiui, sakė, jog Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) J. Liesį esą buvo įspėjusi dėl klaidinančios informacijos pateikimo, o prokuratūra esą yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkimo.

Tačiau konservatorių-kridkemų frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys bei liberalcentristas Vytautas Bogušis informaciją dėl ikiteisminio tyrimo paneigė. Pasak V. Bogušio, „darbietė“ D. Mikutienė tiesiog negali susitaikyti su tuo, kad pralaimėjo Seimo rinkimus vienmandatėje apygardoje.

Agituodama nebalsuoti už liberalcentristų kandidatą D. Mikutienė pasitelkė ir moteriško solidarumo argumentą. Ji pasakojo, kad rinkimų metu vienoje laidoje paklausus J. Liesio, kuo jis yra pranašesnis už priešininkę, šis atsakęs – dėl tol kad jis vyras.

„Na, aš, žinoma, įsižeidžiau. Parašiau raštą lygių galimybių kontrolierei, lygių galimybių kontrolierė konstatavo įstatymo pažeidimą ir persiuntė raštą Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) su prašymu apsvarstyti klausimą partijos Etikos komisijoje. Komisija nesusirinko iki šiol. Taip, mielos moterys, žinokite, už ką Seime turėsite balsuoti“, - kalbėjo D. Mikutienė.

Tuo metu kiek vėliau kalbėjęs liberalcentristas Algis Čaplikas siūlė kolegei nepriminti Seimo narių lyčių – esą visi yra tiesiog parlamentarai ir jis asmeniškai įsižeistų, jeigu kas nors nuolat jam primintų, kad jis yra Seimo narys-vyras.

V.Gapšys perspėjo nesukčiauti

Plenariniame posėdyje kalbėjusios opozicijos atstovai ragino valdančiuosius pakelti rankas, nes esą Seime susiklosčiusi situacija valdantiesiems yra nepalanki, mat galios persvara esanti opozicijos pusėje.

Socialdemokratas Juozas Olekas atvirai siūlė sėsti iš naujo tartis „dėl bendro darbo“. Ar tai reiškia naujos koalicijos formavimą, politikas nepatikslino. Jis taip pat priminė, kad praeitas balsavimas dėl J. LIesio aiškiai atskleidė, jog dalis valdančiųjų griežia dantis vieni ant kitų.

„Kaip bedirbėtų mano kolega Jurgis Razma, bandydamas kaip nors užgarantuoti balsavimo vieningumą savo frakcijoje, mes labai aiškiai matėme, kad per praeitą balsavimą dėl J. Liesio buvo kerštingas ir išduodantis būtent dešiniųjų pusėje“, - kalbėjo J. Olekas.

Darbo partijos frakcijos seniūnas V. Gapšys įspėjo valdančiuosius nepažeisti balsavimo slaptumo, mat teigė girdėjęs gandų, kad balsuojant ketinama „naudoti spalvotus tušinukus“. Esą taip norima patikrinti, ar visi valdantieji balsavo taip, kaip reikia.

Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso konservatoriai-krikdemai (45), Liberalų ir centro sąjunga (7), Tautos prisikėlimo partija (7) bei Liberalų sąjūdis (11). Formaliai parlamente koalicija turi 70 balsų 141 nario parlamente.

Koalicija yra sudariusi susitarimą dėl paramos su 3 valstiečių liaudininkų atstovais, tačiau jie įsipareigojo tik neprisidėti prie Vyriausybės nuvertimo, jeigu opozicija imtųsi tokių veiksmų.

Anksčiau valdantieji dėl paramos kalbėjosi su Krikščionių partija ir su Darbo partija, tačiau derybos nebuvo sėkmingos.