Statute numatyta, kad kiekvienas parlamentaras, išskyrus Seimo pirmininką ir premjerą, turi būti kurio nors komiteto narys. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas J. Razma parengė pataisą, kad ministrui pirmininkui toks draudimas negaliotų. Dabartinis premjeras, šios partijos lyderis Andrius Kubilius yra ir parlamentaras.

Anot J. Razmos, parengti tokią pataisą paskatino siekis užtikrinti vienodą parlamentarų, kurie yra ir Vyriausybės nariai, teisinį veiklos Seime reglamentavimą, „vienodus reikalavimus Seimo nariams, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų, dėl dalyvavimo Seimo darbe“. Siūlymo iniciatorius atkreipė dėmesį, kad ministrai „privilegijos“ nepriklausyti komitetui neturi.

Kad valdantiesiems gyvybiškai svarbus kiekvienas balsas komitetuose, paaiškėjo pabandžius nuversti kelių komitetų pirmininkus. Pavyzdžiui, opozicijai pavyko išreikšti nepasitikėjimą Kaimo reikalų komiteto pirmininku Edmundu Pupiniu, kuriame iš 9 narių tik trečdalis yra konservatoriai-krikdemai ir 1 – valstietis liaudininkas, formaliai nepriklausantis koalicijai, kiti – opozicijos atstovai.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete valdančiųjų ir opozicijos skaičius lygus – po 6. Atominės energetikos komisijoje valdančiųjų persvara yra minimali – to pakako atstatydinti pirmininką, Krikščionių partijos atstovą Roką Žilinską.

Tiesa, trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija nepripažino nei komiteto, nei komisijos pirmininko nuvertimo.

Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso konservatoriai-krikdemai (45 parlamentarai), Liberalų ir centro sąjunga (7), Tautos prisikėlimo partija (7) bei Liberalų sąjūdis (11). Formaliai parlamente koalicija turi 70 balsų 141 nario, tačiau realiai valdančiųjų priimamiems sprendimams oponuoja dar keletas koalicijos narių.

Koalicija yra sudariusi susitarimą dėl paramos su 3 valstiečių liaudininkų atstovais, tačiau šie įsipareigojo tik neprisidėti prie Vyriausybės nuvertimo, jeigu opozicija imtųsi tokių veiksmų.