Perversmas Kaimo reikalų komitete pripažintas nevykusiu, nes Seimo Statute nėra numatyta galimybė išreikšti nepasitikėjimą pirmininkui, kaip tai buvo padaryta E. Pupinio atveju. Statute kalbama apie komiteto pirmininko perrinkimą, o ne nepasitikėjimą jam ar atleidimą.

Maža to, apie komiteto pirmininko perrinkimą motyvuotu raštu turi būti informuojamas parlamento vadovas. Seimo pirmininkė Irena Degutienė tokio rašto negavo.

Pokyčiai Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės ir Atominės energetikos komisijose taip pat pripažinti niekiniais, nes procedūros buvo atliktos ne pagal taisykles.

Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijai vadovauja Krikščionių partijos frakcijos narys Aleksandras Sacharukas, Atominės energetikos komisijai – tos pačios frakcijos atstovas Rokas Žilinskas. Jie savo pareigas eina tol, kol kitaip nenusprendė visas Seimas.

Susidūrimai komitetuose ir komisijose kilo po to, kai Krikščionių partijos frakcija pasiskelbė opozicine, o premjeras Andrius Kubilius paragino šios partijos atstovus pasitraukti iš užimamų pareigų, nes esą to reikalauja parlamentinio darbo tradicija.

Postus Krikščionių partijos frakcijos nariai buvo gavę dar tuomet, kai priklausė valdančiai Tautos prisikėlimo partijai.

DELFI primena, kad susivienijusi opozicija kovo 17 d. išreiškė nepasitikėjimą Kaimo reikalų komiteto pirmininkui, konservatoriui E. Pupiniui, tačiau galutinį sprendimą turi priimti visas Seimas.

Tą pačią dieną opozicija planavo atstatydinti ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Arvydą Anušauską, tačiau posėdyje susirinkus daugiau valdančios daugumos atstovų nei opozicijos, perversmas nepavyko.

Prieš tai valdantieji iš Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko pareigų pašalino A. Sacharuką, tokio pat likimo kiek vėliau sulaukė ir Atominės energetikos komisijos pirmininkas R. Žilinskas.

Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso konservatoriai-krikdemai (45), Liberalų ir centro sąjunga (7), Tautos prisikėlimo partija (7) bei Liberalų sąjūdis (11). Formaliai parlamente koalicija turi 70 balsų 141 nario, tačiau realiai valdančiųjų priimamiems sprendimams oponuoja dar bent keletas koalicijos narių.

Koalicija yra sudariusi susitarimą dėl paramos su 3 valstiečių liaudininkų atstovais, tačiau jie įsipareigojo tik neprisidėti prie Vyriausybės nuvertimo, jeigu opozicija imtųsi tokių veiksmų.