Iki šiol nežinoma, ar gydytojas užsikrėtė nuo keletu sunkių ligų sirgusios velionės. Nužudyta 32 metų Joniškio rajono gyventoja J.M., besivertusi prostitucija, į Teismo medicinos instituto lavoninę atvežta rugpjūčio 26-osios naktį.

Atlikdamas J.M. ekspertizę 30-metis ekspertas įsipjovė į plaštaką. Asistentai skubiai numovė kiaurą guminę pirštinę, dezinfekavo nedidelę truputį kraujuojančią žaizdelę, užklijavo pleistru.

AIDS centrui ištyrus nužudytosios kraują, aptikta hepatito C ir sifilio antikūnų. Tiksliau nustatyti, ar prostitutė mirties valandą sirgo šiomis ligomis, ar buvo persirgusi anksčiau, nepavyko.

"AIDS centro specialistai konstatavo, kad mano kraujas švarus kaip angelo. Tačiau hepatito C inkubacinis periodas trunka nuo 3 iki 9 mėnesių. Jei dabar nieko nerado, nereiškia, kad vėliau neras", -"Respublikai" sakė ekspertas.

Pasak gydytojo, jam teks dar tikrintis po 3 mėnesių, pusmečio ir 9 mėnesių. Po paskutinio tyrimo, jei nebus rasta hepatito C antikūnų, bus galima lengviau atsikvėpti.

Tačiau Lietuvos AIDS centro direktoriaus pavaduotojas gydytojas Algimantas Trečiokas BNS patikslino, jog centras tikrai netiria kiekvieno Teismo medicinos institute tiriamo negyvėlio kraujo mėginius dėl ŽIV.

"Nuo rugsėjo Lietuvoje vykdant antros kartos ŽIV stebėjimą, yra tiriami tik pavieniai numirusių žmonių kraujo mėginiai ir tik tų, kurie mirė nuo neaiškios ar smurtinės mirties", - aiškino A.Trečiokas.

Teismo medicinos instituto ekspertai, atliekantys nužudytų, nunuodytų ar nusinuodijusių žmonių ekspertizes, labiausiai išgyvena, kad prieš trejus metus įsigaliojo nuostata, jog gydytojai gali užsikrėsti infekcinėmis ligomis tik nuo gyvų pacientų.

Tačiau, anot Roberto K., visi specialistai gali patvirtinti, kad užsikrėsti gali ir tie, kurie dirba su mirusiųjų audiniais. Susirgę nepagydoma liga, medikas neįrodytų, kad užsikrėtė būtent darbe.

"Suprasdamas, kad valstybė į mus žiūri pro pirštus, šįsyk pasistengiau, kad incidentas atsispindėtų dokumentuose. Iš karto, kai įvyko nelaimingas atsitikimas, parašiau paaiškinimą vadovybei. Paaiškinimus parašė ir asistentai bei sanitaras. Jei ne šis popierizmas, paskui įrodinėk, kad nesi kvailys ir specialiai nepjovei sau į ranką", - sakė medikas.

Teismo medicinos institute po Roberto K. nelaimės įvyko permainų. Ekspertas pasakojo, kad su AIDS centru sutarta tirti visų mirusiųjų kraują. Jau suskaičiuoti 100 mirusiųjų kraujo tyrimo rezultatai. Pasak Roberto K., ši statistika kiek baugina: 8 mėginiuose rasta hepatito C, 4 -hepatito B, 3 - sifilio.

Hepatitu vadinamas kepenų uždegimas. Jį dažniausiai sukelia virusai. Gydytojams daugiausia nerimo kelia virusai B ir C, nes ūmi ligos forma gali pereiti į lėtinę. Daliai ligonių lėtinis hepatitas progresuoja ir ilgainiui gali sukelti kepenų cirozę ar vėžį, arba abi ligas iš karto.

Jeigu žmogus užsikrečia abiem hepatito virusais, o kartais dar ir ŽIV, liga progresuoja daug greičiau, nes virusai vienas kitą skatina.