Apie pusę tūkstančio daugiausia pagyvenusių žmonių į Europos aikštę Vilniuje sukvietė sostinės taryboje opozicijoje esančios partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovai. Tačiau protesto akcijoje aktyviai dalyvavo ir Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto, kai kurių profesinių sąjungų atstovai.

Mitinguotojai piktinosi didelėmis sąskaitomis už butų šildymą, sumažintomis pensijomis, ketinimais ilginti pensinį amžių.

"Ko dar nepasmaugė naktinės mokesčių reformos, sumažintos bedarbių pašalpos ir senatvės pensijos, kitos socialinės išmokos, pribaigti kėsinasi ir į neviltį varo kainos už šildymą ir karštą vandenį", - teigiama protesto akcijos organizatorių kreipimesi į vilniečius.

Anot jų, "šilumos teikėjai iš Vilniaus valdžios tarsi dovaną gavę savivaldybės šilumos tinklus, nuolat be pagrindo didina šildymo kainą, taip apiplėšdami kiekvieną iš mūsų".

Mitinge kalbėjęs buvęs sostinės meras, dabar europarlamentaras "tvarkietis" Juozas Imbrasas piktinosi, kad šalies valdžia nežinia, kur padėjo už taršos leidimus ir elektrą gautus šimtus milijonų, užuot investavusi į tai, kad šildymo kainos vartotojams būtų mažesnės.

Dabartinę Vilniaus miesto valdžią jis kaltino slepiant, iš ko susideda šilumos kaina. "Kodėl slepia? - teiravosi jis ir pats atsakė. - Nes įžūliai tarnauja vienai verslo grupei."

Seimo narys Petras Gražulis nurodė konkrečiau - kad Vilniaus vadovai tarnauja verslo grupei "Rubicon group". "Ši valdžia turi atiduoti mero kėdę ir eiti šunims šėko pjauti", - pareiškė jis.

Mitingo dalyvių priimtoje rezoliucijoje reikalaujama sostinės merą konservatorių V.Navicką "nedelsiant atsistatydinti". Jam to nepadarius, pareikalauta, kad Vilniaus miesto taryba per mėnesį jį atstatydintų.

"Kreipiamės į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narius ir reikalaujame nedelsiant nutraukti Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartį su privačia bendrove", - rašoma rezoliucijoje.

Taip pat reikalaujama, kad Seimas nedelsiant panaikintų visus teisės aktus, kuriais remiantis "antikonstituciniu būdu iš žmonių nusavinta dalis pensijų, o nusavintas lėšas grąžinti pensininkams". Vyriausybė turėtų atsisakyti ketinimų ilginti pensinį amžių iki 67 metų.

Mitingo metu taip pat rinkti parašai prieš gegužę Vilniuje numatomas surengti homoseksualų eitynes. Garbaus amžiaus moteris tvirtino renkanti parašus "prieš gėjus". Noriai pasirašinėję žmonės teigė, kad gėjai "turi sėdėti savo kamaroje", kad tokios eitynės atrodo priimtinos Amerikoje, bet ne Lietuvoje, kiti tvirtino išvis esantys prieš paradus.

Prieš gėjų eitynes Vilniuje pasirašė ir J.Imbrasas. Būdamas meru 2008 metų rugpjūtį jis neleido mieste stovėti Europos Komisijos vilkikui "Už įvairovę. Prieš diskriminavimą".

Paklausta, kur dės surinktus parašus, moteris BNS atsakė atiduosianti parlamentarui P.Gražuliui "arba dar kam nors".

Dabartinė sostinės valdžia yra išdavusi leidimą gėjams gegužės 8 dieną surengti eitynes.

Sekmadienį per mitingą rinktos aukos Socialistiniam liaudies frontui. Jo atstovė po minią vaikštinėjo su aukų dėžute, ant kurios buvo parašyta "Frontui". "Radote vietą, eikite prie bažnyčios", - piktinosi kai kurie protesto akcijos dalyviai. Moteris jiems atsakė, kad niekas jų neverčia aukoti.