Pasak Lietuvos žydų atstovų pareiškimo, Vilniaus miesto savivaldybės administracija Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtąsias metines "išnaudojo paniekinti ir įžeisti" žydų bendruomenę Lietuvoje.

"Keista, kad Vilniaus mieste neatsirado kitos vietos eitynėms (...) kaip tik Vilniaus žydų Šnipiškių senosios kapinės, ir dar negavus Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos leidimo", - sakoma pareiškime, kurį pasirašė Lietuvos žydų bendruomenės ir Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkai.

Lietuvos žydų atstovai pareiškė reikalaujantys, "kad Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių teritorija nebūtų ateityje naudojama masiniams renginiams naudoti".

Pastaruoju metu daug diskusijų kilo dėl gegužę Vilniuje planuojamų seksualinių mažumų eitynių vietos, nes pagal pirminį projektą, kaip įtariama, jos taip pat galėjo patekti į senųjų kapinių ribas.

"Kviečiame Vilniaus miesto savivaldybės administraciją ir Vilniaus merą bendradarbiauti su žydų bendruomene, o ne aštrinti santykius panašiais teisės aktų pažeidimais", - sakoma pareiškime.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas penktadienį BNS sakė, kad leidimas buvo išduotas su sąlyga, kad organizatoriai vietą suderins su Kultūros paveldo departamentu.

"Leidimas buvo su sąlyga, kad turėjo suderinti su Kultūros paveldo departamentu. Siekdami išvengti nesusipratimų, sieksime įtraukti į (leidimus išduodančią) komisiją ir departamento atstovus", - sakė administracijos direktorius.

V.Milėnas pabrėžė, kad eitynių vieta buvo netoli "Ūkio banko teatro arenos", kur vėliau vyko nacionalistiškai nusiteikusių jaunuolių koncertas.
"Jie ėjo gatve link arenos, kur vyko šventė. Žinoma, kai skanduojami nederami šūkiai, nėra gerai, bet čia jau klausimai organizatoriams", - sakė V.Milėnas.

Anot jo, ateityje ketinama "persvarstyti", ar masiniai susibūrimai galės būti rengiami toje vietoje, kur vyko eitynės.

Kovo 11-osios popietę kiek daugiau nei 500 nacionalistiškai nusiteikusių jaunuolių Vilniuje eitynėmis pažymėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmetį.

Žmonių kolona pajudėjusi nuo Adomo Mickevičiaus paminklo ir skanduodama "Lietuva", "Lietuva lietuviams" bei traukdama liaudies dainas per Sereikiškių parką patraukė buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų link.

Eitynes organizavo Lietuvių tautinis centras, o savivaldybės leidimo joms prašė Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazimieras Uoka, kuris dalį maršruto žygiavo pats. Tarp dalyvių taip pat buvo visuomenės ir politikos veikėjas Romualdas Ozolas.
Pasiekę koncertų ir sporto rūmus eitynių dalyviai sugiedojo Lietuvos himną ir ėmė skirstytis.

Žygis truko apie pusvalandį ir praėjo be incidentų, ji prižiūrėjo policijos pajėgos.