Vienas iš lietuvių kalbos patikrinimo renginio organizatorių - Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) - atkreipia dėmesį, kad elektroniniu būdu diktantą rašantys gyventojai šiemet dar negalės varžytis dėl raštingiausio piliečio ar pilietės vardo.

"Ši technologinė naujovė, pasiūlyta bendrovės "Microsoft", suteiks galimybę kiekvienam norinčiam pasitikrinti lietuvių kalbos žinias ir taip prisidėti prie kasmet vis gausėjančios diktanto dalyvių bendruomenės. Tai bus patogu tiems, kas diktanto metu negalės atvykti į savivaldybes ar atstovybes užsienyje, bei tiems, kurie norės rašyti diktantą anonimiškai", - teigiama pranešime.

Šiemet Nacionalinio diktanto dalyviai kviečiami rinkti sunkiausios rašybos lietuvišką žodį. Kiekvienas dalyvis galės parašyti, koks jam yra sunkiausiai rašomas žodis. Dalyvių taip pat bus prašomi atsakyti į klausimą, kodėl jie dalyvauja Nacionalinio diktanto konkurse.

Nacionalinio diktanto konkurso pirmasis turas vyks kovo 27-ąją. Kelerius metus Lietuvoje ir užsienyje sausio mėnesį vykęs diktantas šiais metais į pavasarį nukeltas dėl finansinių sunkumų.

Rašyti jį, kaip ir pernai, kviečiami ir moksleiviai. Tačiau, kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Diktantą rašyti galima visose Lietuvos savivaldybėse ir Lietuvos atstovybėse užsienyje. Kai kuriose šalyse ambasados dėl diktanto dirba ir naktį, nes jis rašomas neatsižvelgiant į laiko skirtumą. Nacionalinis diktantas bus rašomas ir Lietuvos aklųjų bibliotekoje Vilniuje.

Specialiai diktantui sukurtas tekstas bus skaitomas per Lietuvos radijo pirmąją ir Lietuvos televizijos antrąją programas.

Diktantas bus rašomas ant savaiminio kopijavimo popieriaus, tad vieną parašyto teksto kopiją konkurso dalyviai galės pasilikti ir, paskelbus diktanto tekstą, patys pasitikrinti, kiek klaidų padarė.

Originalus diktanto tekstas bus paskelbtas balandžio 1 dieną interneto svetainėje diktantas.lt bei balandžio 2-ąją savaitraštyje "Atgimimas".

Finalas ir raštingiausio piliečio apdovanojimas vyks gegužės 8-ąją. Jam atiteks 4 tomų enciklopedijų rinkinys "Lietuva". Visi kiti finalo dalyviai gaus paskatinamuosius prizus.

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis "Atgimimas" bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Pernai diktantą rašė beveik 6 tūkst. lietuvių visame pasaulyje.