„Pirmiausia mes kalbėjome apie pačią problemą, kuri yra kompleksinė: tai yra informacija apie kontrabandos mastus, informacija iš Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos. Tikrai surandami gana rafinuoti būdai pinigams išgryninti. Mes kalbėjome apie įvairių institucijų darbo koordinavimą šioje srityje. Ir teisės aktų tobulinimą. Reikia tai, kas surinkta, apibendrinti ir numatyti, ką daryti“, - po posėdžio žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Svarstys partijų finansavimo įstatymą

A. Anušausko teigimu, kitą savaitę Seime bus pradėtas svarstyti naujas Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymas, tad iki to laiko reikia nutarti, ko imtis, kad iš kontrabandos gautiems pinigams būtų užkirstas kelias maitinti politines jėgas.

„Reikia tikrai rimtai pagalvoti dėl galimybės juridiniams asmenims finansuoti, bet iš kitos pusės partijos irgi negali būti paliktos be pinigų, nes politinės sistemos stuburas, nepaisant, kad visuomeniniai judėjimai mano kitaip, yra partijos“, - svarstė komiteto pirmininkas.

A. Anušauskas sako, kad uždarame komiteto posėdyje apsiribojo informacija, kurią jau yra skelbęs viešai. „Jokių konkrečių dalykų – partijų, pavardžių, kitų dalykų – nei tuo metu viešinau, nei dabar“, - sakė konservatorius.

Jis pabrėžia, kad kalbėdamas apie iš kontrabandos finansuojamas politines organizacijas sąmoningai vartoja sąvoką „politinės jėgos“, į kurių gretas patenka ir partijos, siekiančios patekti į Seimą. „Yra pavieniai veikėjai, ypatingai savivaldos lygmeniu, kurie, mano nuomone, palaiko ryšius su šešėlinio verslo atstovais“, - sakė A. Anušauskas, suabejojęs, ar šią problemą pavyks išspręsti tik teisinėmis priemonėmis.

Gresia „šešėlio“ Vyriausybė?

Anksčiau A. Anušauskas paskelbė, kad Lietuvoje sukasi šimtai milijonų litų „šešėlinių“ pinigų, už kuriuos perkamos bendrovių akcijos, taip tikintis atsiriekti Europos Sąjungos (ES) paramos, ir kuriais finansuojamos įvairios partijos.

Anot jo, per metus iš kontrabandos ir kitos nelegalios veiklos gaunamas uždarbis gali siekti 0,5 mlrd. Lt. Šias lėšas esą nesunku įteisinti, o su tuo kovojančios valstybės institucijos stokoja ne tik efektyvesnių mechanizmų, bet ir sklandesnio tarpusavio bendradarbiavimo.

„Dabar daug kalbama apie „šešėlinę“ Vyriausybę. Aš kalbu apie „šešėlio“ Vyriausybę. Veiksmai, kurių imamės, netenkina daugelio „šešėlio“ veikėjų. Pasienio apsauga – tik vienas iš elementų, bet jei ji bus viena, be glaudaus kontakto su muitinės tarnyba, nieko neįveiks“, – anksčiau sakė A. Anušauskas.

Konkrečių politinių jėgų parlamentaras nenurodė, tačiau pripažino, kad kalbama apie partijas, turinčias įtakos rajonuose, esančiuose arčiau Rusijos Kaliningrado srities. Neoficialiai svarstoma, kad A. Anušauskas galėjo kalbėti apie Pagėgių rajono savivaldybę, kurią valdo daugiausia „tvarkiečių“ atstovai.

V.Mazuronis: nepateikta jokių faktų

Tuo metu opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis piktinasi, kad uždarame posėdyje komiteto pirmininkas savo įtarimų plačiau nepaaiškino ir nepateikė jokių konkrečių faktų, kurios politinės partijos, politinės jėgos ar kokie nors judėjimais galėtų būti maitinamų nelegalių pinigų.

„Šitame komiteto posėdyje, jokių faktų ar kitų dalykų, kuriais būtų galima pagrįsti prielaidas, kad politinės partijos gali būti finansuojamos iš kontrabandinių pinigų, aš neišgirdau, nes jų nebuvo pateikta“, - sakė V. Mazuronis.

Politikas teigia tikėjęsis, jog komiteto pirmininkas aiškiai detalizuos, kas, kodėl ir kokiu būdu finansuoja politines jėgas, tačiau esą dabar susidaro įspūdis, jog jokių konkrečių faktų gali tiesiog nebūti. „Politikas neturėtų taip elgtis ir ypatingai tokio svarbaus komiteto pirmininkas“, - piktinosi „tvarkietis“.

„Jūs žinote jo posakį, kad dabar formuojama ne „šešėlinė“, o „šešėlio“ Vyriausybė. Tai pakankamai tokie rimti kaltinimai. Būtent todėl mes ir sureagavome, kad jei iš tiesų kas nors vyksta, tai pasakykite kažką“, - kalbėjo V. Mazuronis.

DELFI primena, kad „Tvarka ir teisingumas“, socialdemokratai ir Darbo partija yra paruošusios alternatyvią, arba „šešėlinę“, Vyriausybės programą ir paskelbusios, kad kviečia prie jos prisijungti visas opozicines arba valdančios koalicijos partijas.