Klebonas pasipylusiems tikrintojams bei žiniasklaidos atstovams juokaudamas tvirtina pagaliau iškirtęs vartus į Europą. Klebono nesiskaitymu su bendruomene pasipiktinę parapijiečiai nebeslepia: tai esąs nebe pirmas V. Kurtinaičio akibrokštas. Žmonės teigė, kad atėjo laikas apie klebono ekscentrišką elgesį kalbėti atvirai.

Klebonas - originalas

Pociūnėlių parapijos klebonas teisus: miestelį jis iš tiesų išgarsino. Tik kažin ar gerąja prasme. Į Pociūnėlius staiga ėmę plaukti įvykiu susidomėję žurnalistai bei suinteresuoti asmenys reiškė nuostabą ne vien dėl sunaikinto statinio, bet ir dėl klebono reakcijos į tai, kas įvyko bei vyksta.

Vakar, kai į Pociūnėlius atvyko Šiaulių vyskupijos kancleris Remigijus Čekavičius, Radviliškio parapijos klebonas dekanas Gintaras Jonikas ir Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis, svečius šalia bažnyčios išvydęs V. Kurtinaitis kone užsirūstino: kodėl po šventorių vaikštinėjama be jo, šeimininko, žinios?

Vėliau klebonas dėstė, kad vartus nugriovė todėl, kad tikėjosi rasti neva juose paslėpto aukso, aiškino esąs kunigas - originalas, o ne dubleris, tik jo žmonės nesuprantą, todėl ir neįvertiną jam duotos Dievo dovanos vizualinio matymo. Tai - apie naujuosius vartus, kuriuos V. Kurtinaitis žadąs pastatyti dar šiais metais. Vartai būsią ne tokie trupantys, kokie buvo, o švytintys iš tolo ir kviečiantys užeiti.

Gyventojai nepritaria klebono vizijoms

Teigiama, kad Šiaulių vyskupija sprendimą dėl V. Kurtinaičio savavališko poelgio priims tik šio mėnesio pabaigoje, kai į Šiaulius grįš vyskupas. Žalą kultūros paveldui įvertins Kultūros paveldo centras. Jam medžiagą jau rengia Kultūros vertybių apsaugos departamentas.

"Šiaulių krašto" kalbinti Pociūnėlių miestelio gyventojai sakė netrokštą, kad klebonas V. Kurtinaitis būtų kuo griežčiau nubaustas už tai, jog išgriovė vartus, pro kuriuos į bažnyčią ėjo jų protėviai, pro kuriuos jie buvo palydėti į amžinojo poilsio vietą. Trokšti bausmės būtų nekrikščioniška. Gyventojai teigė reikalaują, kad vartai būtų atstatyti. Tokie, kokie buvo, o ne tokie, kokius savo vizijose mato klebonas.

Triukšmas prie karsto

Pociūnėlių bendruomenės tarybos pirmininkė Valerija Sirtautienė prisiminė neseną atvejį. Prieš kelias dienas savo noru iš gyvenimo pasitraukė vienas miestelio gyventojas. Pomirtiniame laiške vyriškis, be kita ko, prašė palaidoti jį be bažnyčios. Artimieji atsižvelgė į mirusiojo valią, į kleboną nesikreipė.

Kai mirusysis gulėjo karste, o artimieji šalia jo gedėjo, į miestelio šarvojimo salę, pasak gyventojų, it viesulas įlėkė klebonas V. Kurtinaitis. Šūktelėjęs, ar tik ne gyvulys laidojamas, jei be bažnyčios, klebonas ėmė priekaištauti dėl tokių laidotuvių, nekreipdamas dėmesio į gedulo nuotaiką, garsiai barė neva Dievo nebijančius artimuosius.

Artimieji negalėjo ar nenorėjo klebonui atsikirsti - ne ta buvo aplinka. O tada, kai klebonas nekviestas išsirengė lydėti velionį į kapus, dalis pasirengusiųjų eiti į kapines išsiskirstė - jautėsi klebono įskaudinti.

Dievo tarnas įsižeidė, patalpų nepašventino

Vienas per kitą miestelio gyventojai "Šiaulių kraštui" pasakojo apie kitą iš atminties neišdildomą klebono akibrokštą miestelio gyventojams iškilmingą dieną, kai buvo atidaromas Informacijos ir paslaugų centras. Klebonas buvo pakviestas naująją įstaigą pašventinti, tačiau į iškilmes kelias minutes vėlavo rajono meras. Organizatoriai parapijiečių bei klebono dėl to atsiprašė, informavo, jog atidarymas kelias minutes vėluos. Į tokį pranešimą audringiausiai sureagavo V. Kurtinaitis.

Neslėpdamas pykčio dėl to, kad turi laukti, klebonas patarė organizatoriams prašyti, kad meras ir šventintų patalpas, jei jis yra svarbesnis už kleboną. Mestelėjęs dar kelis šventės dalyvius įskaudinusius sakinius, V. Kurtinaitis smuko pro duris. Nors beveik šonais prasilenkė su beįeinančiu meru, pašventinti patalpų klebonas nebesugrįžo.

Klebonas - ne debilas

Pociūnėliečiai teigia vis rečiau besilanką miestelio bažnyčioje, nors ir esą tikintys. Taip susiklostę vien dėl to, kad klebonas parapijiečių negerbia, dažnai plūsta juos, nevengia necenzūrinių žodžių.

Pociūnėlių pagrindinės mokyklos pedagogai pasakojo: klebonas šaukia ant moksleivių, kai jie mokykloje surengia šokius, kai sportuoja lauke - esą triukšmauja. Klebonas viešai susirinkime yra pasakęs, kad jam "do lampočki" mokyklos likimas, kai ji dar buvo vidurinė. Pats jis esą į mokyklą eidavęs kelis kilometrus ir dėl to esąs ir sveikas, ir ne debilas.

Parapijiečiai sako bažnyčioje girdintys vieną ir tą patį - klebono tikinimus, jog gyvenimas Žemėje yra laikinas, todėl neverta kaupti vertybių. Parapijiečiams neaišku: jei taip, kodėl pats klebonas kiekvienų Mišių metu neužmiršta rinkti aukas, kodėl jas renkasi net per laidotuves, kodėl nuolat keičia automobilius? Parapijiečiams klebono mašiną yra tekę traukti ir iš griovio. Sklido kalbos, kad klebonas tąkart buvęs neblaivus, tačiau ekspertizių niekas neatliko.

Pociūnėlių gyventojams įsimintina tapo naktis po Lietuvos rinktinės pergalės Europos krepšinio čempionate. Tada Pociūnėliuose staiga suskambo varpai. Taip esą klebonas pagerbė šalies sportininkus, o po to, gyventojų teigimu, V. Kurtinaitis automobiliu tiesiog sklandė po miestelį. Manoma, kad taip išreiškė pergalės džiaugsmą.