Siekdama išsiaiškinti seržantų ir šauktinių tarpusavio bendravimo problemas sociologų grupė birželio mėnesį apklausė karininkus, puskarininkius ir šauktinius iš 5 skirtingų Lietuvos kariuomenės batalionų.

Savo ataskaitoje sociologai pateikė idealaus seržanto portretą šauktinio akimis. Anot tyrimo, seržantas turi būti pavyzdys visiems kariams, juos suprantantis, tarsi tėvas ar vyresnysis brolis, profesionalus, turintis jumoro jausmą, neišliejantis emocijų agresyviai, tiksliai formuluojantis užduotis, turintis darbo tarptautinėje aplinkoje patirties, sugebantis teisingai taikyti nuobaudas.

Tiriant seržantų problemas, atsiskleidė ir kai kurios bendros Lietuvos kariuomenės problemos. Seržantai pageidavo, kad visiems vienodai būtų garantuotos karjeros, stažuočių galimybės, reiškė pretenzijas dėl nepakankamos skatinimo sistemos.

Įvertindamas sociologų išsakytus pastebėjimus kariuomenės vadas gen. mjr. Jonas Kronkaitis teigė, kad su 95 proc. teiginių sutinka. Jo nuomone, visi kariuomenėje tarnaujantys seržantai turi būti vertinami vienodai, gabiausiems turi būti sudarytos galimybės toliau lavintis, kilti karjeros laiptais.

Kariuomenės vadas pritarė, kad skatinimas turėtų būti įvairesnis. Išėjusieji į atsargą seržantai taipogi nusipelno didesnio valstybės dėmesio, finansinių lengvatų. “Lietuvos kariuomenė daug nusipelnė Lietuvos ateičiai ne tik saugumo, bet ir ekonomikos srityje ir į tai derėtų atsižvelgti”, - sakė kariuomenės vadas.

Sociologinės apklausos rezultatų pristatymas KA Mokslo centre vyksta ne primą kartą. Prieš metus Strateginių tyrimų centro mokslininkai pirmą kartą per visą Lietuvos kariuomenės egzistavimo laikotarpį rimtai įvertino privalomosios tarnybos karių nuostatas sėkmingai atlikdami sociologinę apklausą “Privalomosios tarnybos karių nuostatos”.