Z.Bžezinskis – buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais 1977-1981 metais, dabar vadovaujantis vienai pagrindinių JAV nevyriausybinių organizacijų – Strateginių ir tarptautinių mokslų centrui (Center of Strategic and International Studies), kuri užsiima politinėmis studijomis ir analize.

Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo Z. Bžezinskis tapo Lietuvos advokatu JAV ir kitų pasaulio šalių politiniuose bei akademiniuose sluoksniuose. Jis yra aktyvus Lietuvos narystės NATO rėmėjas, pradėjęs kalbėti apie Lietuvos priėmimą į Aljansą dar iki NATO viršūnių susitikimo Madride 1997 m.

Politologo parama Lietuvos siekiui tapti visaverte Euro-Atlantinės bendrijos nare padėjo siekti šio tikslo bei kurti Lietuvos, kaip perspektyvios ir pažangios valstybės, įvaizdį Vakarų Europoje ir JAV.

Už akademinę veiklą ir paramą Lietuvai Z. Bžezinskis yra apdovanotas Gedimino vardo I-ojo laipsnio ordinu, jam suteiktas Vilniaus universiteto garbės daktaro vardas. Atsižvelgiant į politologo artimą ryšį su Lietuva ir simpatijas bei pagalbą mūsų kraštui, šiandien jam suteiktas ir Vilniaus miesto garbės piliečio vardas.

Už ypatingus nuopelnus Lietuvai ir Vilniaus miestui šis vardas sostinėje suteikiamas nuo 1996 metų. Vilniaus miesto garbės piliečiui įteikiamas medalis ir liudijimas, kuris įregistruojamas Vilniaus miesto garbės piliečių knygoje.

Miesto garbės piliečiu gali tapti ir Lietuvos, ir užsienio valstybių piliečiai. Teikti kandidatus garbės piliečio vardui gauti turi teisę visi miesto tarybos komitetai, visuomeninės organizacijos, gyventojai.

Vilniaus miesto garbės piliečiais jau yra tapę Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Boldvinas Hannibalssonas (1996 m.), JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1996 m.), dirigentas Mstislavas Rostropovičius (2000 m.), monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas (2000 m.).