Minėjimas prasidėjo varpo dūžiais ir valstybės himnu, tylos minute pagerbti žuvę už Lietuvos laisvę. „Su Kovo 11-osios dvasia – už teisinę valstybę“, - skelbė didžiulis transparantas. Čia plaikstėsi trispalvės, JDJ, Algirdo Paleckio vadovaujamo „Fronto“ vėliavos. Minioje būta ir Mindaugo Murzos vadovaujamų nacionaldarbininkų, kurie laikė savo svastiką primenančias vėliavas ir platino atsišaukimus. Tiesa, minėjimo metu JDJ nuo „murzininkių“ atsiribojo.

„Atėjau ir laisva Lietuva pasidžiaugti, ir dėl to, kad pas mus labai daug ponų, „bagotų“ atsirado. O anksčiau visi maždaug vienodai gyvenome. Dabar to nebėra – aš, pavyzdžiui, pensininkė, o pensija nurėžta. Ir nieko lengviau gyventi nėra, o to tikėjomės kovodami už laisvą Lietuvą“, - DELFI sakė vilnietė Bronislava Preibytė.

Moteris pasakojo dirbama mokėjusi didžiulius mokesčius, uždirbdama 1000 Lt, „į rankas“ tegaudavusi 640 Lt, o dabar tai, kas uždirbta, esą atimama. „Tikiuosi, kad mes čia kažką pasieksime“, - kalbėjo B. Preibytė.

R. Adomaitis: tapome pinigo vergais

K. Čilinskas aiškino, kad minėjimas pirmą kartą per 20 metų organizuotas visuomenės, o ne valdžios. Pasak K. Čilinsko, nors minėjimui darytos kliūtys, tačiau tikri piliečiai į jį susirinko. „Tai – didelio proceso pradžia“, - sakė JDJ pirmininkas.

Aktorius Regimantas Adomaitis ragino tautą keltis ne langams daužyti, o prisiimti atsakomybę už Lietuvos ateitį. „Ar iš tikrųjų esame laisvi? Manyčiau, kad ne – Kovo 11-oji mums tik suteikė galimybę būti laisvais. Bet mes, deja, pamiršome, kad laisvė – tai taip pat ir didžiulė atsakomybė. Laisvę reikia puoselėti, auginti, ginti, laisvė nėra kažkoks kartą visiems laikams duotas dalykas“, - į minią kreipėsi aktorius.

Nors, pasak R. Adomaičio, šiandien esame laisvi nuo svetimų okupantų, tačiau nesame laisvi nuo melo. „Esame šiek tiek laisvi, bet ne iki galo, turime tik galimybę sakyti, ką galvojame, tiktai galimybę laisvai reikšti savo mintis. Svarbiausia – mes tapome naujos tironijos vergais. Pinigo tironijos. Tapome įkaitais valdžios ištroškusios ir vien savo interesus ginančios oligarchijos“, - teigė R. Adomaitis.

Dirigentas Saulius Sondeckis negailėjo kritikos projektui „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009”. Jis taip pat prisiminė garsiąją Kauno pedofilijos bylą ir Seimo nario Lino Karaliaus kelionę į Tailandą darbo metu. S. Sondeckio mintys apie L. Karalių palydėtos žmonių pritarimu ir šūkiais „gėda“.

Susibūrime taip pat kalbėjo akademikas Antanas Kudzys, socialinių mokslų daktarė Aušra Maldeikienė, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės ir Sąjūdžio Tarybos narys, žurnalistas Alvydas Medalinskas, prof. habil. dr. Gediminas Merkys, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, teisininkas Vytautas Bakas, doc. dr. Jonas Jasaitis, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas filosofas Krescencijus Stoškus.

Minėjime skambėjo S. Sondeckio diriguojamų orkestrų muzika, gyvai koncertavo ansamblis „Dzūkijos aidas", dangų skrodė du NATO naikintuvai. Daugiau nei valandą trukusio minėjimo dalyviai taikiai išsiskirstė.