Trečiadienį ir ketvirtadienį vykusiame susitikime, be L.Linkevičiaus, Lietuvai atstovavo kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis.

Pasak KAM pranešimo spaudai, ministrų susitikime daug dėmesio buvo skirta mobilių pajėgumų panaudojimui prieš galimas grėsmes bei kuriamoms NATO greitojo reagavimo pajėgoms.

Pasak L.Linkevičiaus, po įvykusių diskusijų ir surengto praktinio mokymo, kurio metu 26 šalių ministrams bei kariuomenių vadams reikėjo sureguliuoti tarptautinę krizę viename iš neįvardytų regionų, tampa aišku, kad "šiuo metu NATO nepakanka turimų perdislokuojamų pajėgumų ir būtina tobulinti daugelio šalių sprendimų priėmimo procedūras".

Aljansui priklausančios Europos šalys turi 1,4 mln. karių pajėgas, tačiau tik 55 tūkstančiai tarnauja įvairiose taikos palaikymo misijose.

Anot L.Linkevičiaus, akivaizdu, kad to nepakanka, norint užkirsti kelią naujai iškylančių grėsmių, pavyzdžiui, tarptautinio terorizmo, keliamiems pavojams.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė gali perdislokuoti (aprūpinti ir išlaikyti misijoje) apie 4 procentus savo pajėgumų. Pagal šį rodiklį šalis užima vidurio poziciją tarp Aljanso ir pakviestųjų valstybių. Tačiau ministro L.Linkevičiaus įsitikinimu, tapusi NATO nare Lietuva iki 2008 metų turėtų keleriopai padidinti esamą pajėgumų proporciją.

Kalbėdamas NATO gynybos ministrų susitikime, Lietuvos KA ministras atkreipė dėmesį, kad plečiant karines misijas užsienyje, būtina apie tai atvirai informuoti savo šalies visuomenę - "siekti susikalbėjimo savo namuose, savo žmonių palaikymo".

Šiemet į tradicinį neformalų NATO šalių gynybos ministrų susitikimą pirmą kartą buvo pakviesti ir septynių šalių, būsimųjų Aljanso narių, gynybos ministrai bei kariuomenių vadai, kuriems teko atsidurti lygiaverčių partnerių vaidmenyje sprendžiant tariamą pavojingą tarptautinę krizę.

Anot krašto apsaugos ministro L. Linkevičiaus, susidaro įspūdis,

kad po Kolorado Springso diskusijų ir pokalbių mažėja nuomonių skirtumas, išryškėjęs Irako klausimu. Beje, NATO generalinis sekretorius George’as Robertsonas pažymėjo, kad tai buvo vienas įdomesnių susitikimų per jo ketverių metų kadenciją šiame poste.

Viešnagės metu L.Linkevičius taip pat apsilankė Kolorado Springse esančioje prestižinėje karinių oro pajėgu akademijoje, kurioje mokosi keturi kadetai iš Lietuvos - Ieva Bagdžiūnaitė, Ieva Kuzminaitė, Gedas Virbukas ir Vaidas Sinica.

Akademijos vadovybė gyrė būsimųjų Lietuvos oro pajėgų karininkų sumanumą, atsakingą požiūrį į mokslą, motyvuotą profesijos pasirinkimą.

Korolodo Springs karinių oro pajėgų akademijoje mokosi 4 tūkst. kariūnų. Tarp jų - 40 iš užsienio šalių.