Departamento direktorė Diana Varnaitė sakė BNS, jog kol kas neaišku, ar jos vadovaujama įstaiga pritars ketinimams rengti eitynes prie Mindaugo tilto, kadangi esą laukiama savivaldybės patikslinimų dėl konkrečios vietos.

"Savivaldybė prieš savaitę parašė raštą, bet prie jo nepridėjo schemos, todėl neaišku, ar ta vieta susijusi su kapinėmis", - teigia D.Varnaitė. Dėl to, anot jos, KPD paprašė Vilniaus valdžią eitynių vietos patikslinimo. Jį gavus ir įvertinus, paveldosaugininkai ketina suformuoti savo poziciją dėl pritarimo eitynių vietai.

Kaip skelbia KPD, pagal specialųjį planą kultūros paveldo objektas - žydų Šnipiškių senosios kapinės - yra 46,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto teritorijoje tarp Rinktinės ir Olimpiečių gatvių. Greta vertybės teritorijos nustatytas apie 36 tūkst. kvadratinių metrų ploto apsaugos nuo fizinio poveikio pozonis.

Anot KPD, minėta teritorija pasižymi archeologinėmis, istorinėmis, memorialinėmis, lemiančioms reikšmingumą vertingosiomis savybėmis.

Vilniaus valdžia anksčiau eitynių rengėjams išskleisti vaivorykštės spalvų vėliavą siūlė einant Olimpiečių ir Rinktinės gatvėmis iki automobilių stovėjimo aikštelės prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, tačiau KPD paragino sustabdyti ar atšaukti sprendimą, kadangi, anot jo, renginiui numatytoje vietoje prie Sporto rūmų buvo senosios žydų Šnipiškių kapinės.

Vėliau savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas pareiškė, kad eitynes siūloma užbaigti prie Mindaugo tilto, nepriėjus prie Sporto rūmų - esą maršrutas nesikeistų, būtų tik kita "pasisakymų vieta".

Lietuvos gėjų lyga (LGL) kartu su Tolerantiško jaunimo asociacija prašė leidimo žygiuoti Rūdninkų gatve, einant nuo Pylimo ir Raugyklos gatvių sankirtos iki Rotušės aikštės, tačiau savivaldybė tam nepritarė.

Homoseksualų eitynes sostinėje norima rengti gegužės 8 dieną.

Renginio organizatoriai teigia eitynėmis norintys atkreipti visuomenės dėmesį į gėjų, lesbiečių, transeksualų ir biseksualų teisių pažeidimus Lietuvoje ir visame pasaulyje.