Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė sako, kad tokia įstatymo nuostata vyrų nediskriminuoja, bet, jeigu susiklostytų situacija, kad penkis vaikus pagimdžiusi mama miršta, tai atžalas išauginęs tėvas liktų prie suskilusios geldos, nes besirūpindamas vaikais gali nepasiekti būtino stažo senatvės pensijai gauti bei neturės teisės gauti valstybinės antrojo laipsnio pensijos.

Negali įgyti stažo

Kad mama, kuri iki 8-erių metų išaugino bei gerai išauklėjo bent septynis biologinius arba įvaikintus vaikus, turi teisę į valstybinę pensiją nustato Valstybinių pensijų įstatymas. Nuo liepos 1 d. į antrojo laipsnio valstybinę pensiją galės pretenduoti ir tos mamos, kurios išaugino bent penkias atžalas.

Tuo tarpu tiek pat vaikų išauginę vyrai šios teisės neturi.

Aušrinė Burneikienė
Kaip DELFI aiškino A. Burneikienė, ši nuostata išplaukia iš to, kad penkis, septynis ar daugiau vaikų išauginusios moterys akivaizdžiai negalėjo įgyti pakankamo socialinio draudimo stažo, reikalingo užsitikrinti senatvės pensijai.

„Jos faktiškai gimdė, augino, vėl gimdė, vėl augino. Juk moteris negali iš karto pagimdyti aštuonių vaikų, dvynukai keturis kartus irgi vargu, ar gimsta. Tad kaip beimtume, tiek vaikų pagimdžiusios moterys nėra įgijusios stažo ir senatvėje jų pajamų lygis yra nulinis“, - sakė kontrolierė.

Pasak jos, nepaisant fakto, jog vaiko priežiūros atostogų eina ir vyrai, tačiau iš visų vaikelius auginančių asmenų, moterys sudaro 96 proc. Ir nors darbo stažas mamai ar tėčiui esant vaiko priežiūros atostogose nenutrūksta, tačiau daugiavaikės mamos dažniausiai namie lieka ilgiau arba iš viso nedalyvauja darbo rinkoje.

A. Burneikienė teigia, kad pagal Lygių galimybių įstatymą valstybinių pensijų skyrimas motinoms, o ne tėvams yra pateisinamas, nes diskriminacija yra galima, jeigu ja siekiama teisėto tikslo bei pasitelkiamos tinkamos ir būtinos priemonės. Bet kontrolierė sako esanti įsitikinusi, jog, jeigu yra tokių atvejų, kai mirus mamai, visus vaikus išaugina ir tinkamai išauklėja tėtis, tai esą valstybinė pensija turi būti garantuojama ir jam.

„Esu šventai įsitikinusi, jeigu yra tokių atvejų, kai, tarkime, gimsta septintas vaikas ar penktas, o motina miršta, ir tas tėvelis augina, tai, aišku, aš sakyčiau tokiu atveju jam nepagrįstai atimama teisė į valstybinę pensiją. Jis gi irgi negali eiti į jokius darbus. Tai faktiškai turėtų būti kažkur numatyta, kad ir vyrams tokiose situacijose būtų užtikrintos kažkokios socialinės garantijos ateityje“, - svarstė A. Burneikienė.

R.J.Dagys: mes, vyrai, gal ištversime

Rimantas Jonas Dagys
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, konservatorius-krikdemas Rimantas Jonas Dagys sako, kad valstybinių pensijų skyrimas daugiavaikėms motinoms buvo sumanytas siekiant paskatinti gimstamumą, tačiau, norint išvengti asocialių mamų apdovanojimo, buvo įvesta sąlyga – atžalas tinkamai ir dorai išauklėti bei išauginti.

Kadangi vyrai gimdyti negali, tai jie šiame įstatyme ir nefigūruoja.

„Motyvacija buvo ta, kad svarbu ne tiek išauginimas, kiek pagimdymas, bet, kaip sąlyga, kad būtų mažiau tokių motinų, kurios tik pagimdo, bet nesirūpina išauginimu, įvesta sąlyga, jog reikia ir atitinkamai dorai išauklėti bei išauginti. Kad nekliūtų ta parama toms motinoms, kurios elgiasi asocialiai. Tai pirminė motyvacija – didesnis gimstamumas, todėl vyrai čia ir prapuolė“, - DELFI sakė politikas.

Be kita ko, R.J. Dagio tvirtinimu, jeigu įstatyme būtų įtvirtinta, kad valstybinė pensija už būrio vaikų išauginimą būtų skiriama tiek motinoms, tiek tėvams, tai tokiu atveju pilnoms šeimoms, kuriose yra ir tėtis, ir mama, parama būtų dubliuojama.

„Turint daugiau pinigų galima apie tuos dalykus galvoti, bet būdamas realistas dabartinėje situacijoje, kai mes negalime ir taip visų įsipareigojimų įvykdyti, tai, manau, kad gal šiuo atveju vyrai pakentės“, - svarstė politikas.

„Aš manau, kad mes, vyrai, kaip nors išgyvensime ir be to, kaip nors atlaikysime“, - reziumavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas.

DELFI primena, kad rengdama „Sodros“ reformą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo apskritai nebeskirti naujų pirmo ir antro laipsnio valstybinių pensijų.