Neramumams visada pasirengę

Lietuvos gėjų lygai atsiųstame rašte nurodyta, kad, vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus leidimu, organizatoriai yra įpareigoti „sudaryti sutartį su saugos tarnyba dėl turto apsaugos ir viešosios tvarkos palaikymo eitynių metu“.

„Jums pasirašius sutartį su saugos tarnyba suderinsime schemą dėl apsaugos tvorelių pastatymo ir viešosios tvarkos palaikymo planą“, – teigiama Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Vytauto Grašio pasirašytame rašte.

Pareigūnas DELFI paaiškino, kad „seksualinių mažumų eitynės yra padidinto dėmesio renginys“. Pagal Susirinkimų įstatymą, už saugumą atsakingi renginio organizatoriai, todėl jie prašomi tuo pasirūpinti tinkamai. Anot V. Grašio, eitynes organizuojančios Lietuvos gėjų lyga ir Tolerantiško jaunimo asociacija neturi savo tvarkdarių, taigi tuo galėtų užsiimti kuri nors saugos tarnyba. „Kiekvienas turi dirbti savo darbą“, – sakė jis.

V. Grašys patikino, kad policija „bet kuriuo atveju skirs pajėgas ir dirbs“. Paklaustas, ar baiminasi galimų neramumų, jis pažymėjo: „Pagal bendrą teoriją, masinis renginys yra padidintos rizikos renginys. Prieš kiekvieną renginį sekame informaciją žiniasklaidoje, negatyvius atsiliepimus, grasinimus. Policija visą laiką turi būti pasirengusi, kad renginys gali tapti nekontroliuojamas.“

Tvarkdarių ieškotų savo bendruomenėje

Susirinkimų įstatymas įpareigoja organizatorius ir dalyvius laikytis įstatymų, kelių eismo, priešgaisrinės apsaugos ir kitų taisyklių, gerbti visuomenės priimtas moralės vertybes, vykdyti teisėtus valdžios atstovų bei policijos pareigūnų reikalavimus. „Valstybės valdžios ir policijos pareigūnai privalo sudaryti organizacines ir kitokias įstatymų numatytas galimybes teisėtiems susirinkimams organizuoti, susirinkimų organizatorių ir dalyvių, taip pat kitų asmenų teisėms ir laisvėms, valstybės ar visuomenės saugumui, viešajai tvarkai, žmonių sveikatai ar dorovei apsaugoti“, – rašoma įstatyme.

Anot vieno iš eitynių „Baltic Pride“ organizatoriaus Vytauto Valentinavičiaus, įstatyme nustatyta policijos funkcija – užtikrinti visuomenės saugumą. „Bet ji tų pareigų neatlieka, viską permeta marginalizuojamai visuomenės grupei ir taip apsunkina galimybes suorganizuoti teisėtą susirinkimą. Mes ieškotume savo bendruomenėje žmonių, kurie rūpintųsi saugumu eitynių metu. Deja, dabar reikės ieškoti pinigų apsaugininkams samdyti. Be to, nesame visiškai garantuoti, kad policija imsis visų priemonių saugumui užtikrinti“, – kalbėjo jis.

Šią savaitę Lietuvoje viešėjusi Švedijos Europos Sąjungos (ES) reikalų ministrė Birgitta Ohlsson teigė, kad valdžios institucijos ir pareigūnai privalo užtikrinti renginio dalyvių saugumą. Ji pati ketina dalyvauti eitynėse, kurios suplanuotos gegužės 8 d.

Renginyje laukiama kelių dešimčių žmogaus teisių aktyvistų iš kitų Europos šalių. Tarp kitų dalyvių turėtų būti ir Danijos parlamentaras bei šios šalies atstovas Europos Parlamente. Šios šalies ambasadorius Lietuvoje Lauridsas Mikaelsenas laiške teisingumo ministrui Remigijui Šimačiui taip pat paragino užtikrinti saugumą eitynių metu.

Įžvelgė teisės į susirinkimus pažeidimą

Buvęs Seimo narys, Jungtinio demokratinio judėjimo lyderis Kęstutis Čilinskas, organizuojantis mitingą Kovo 11-ąją, reikalavimą samdyti apsaugos firmą pavadino įstatymų pažeidimu. Savivaldybė jam su bendraminčiais buvo davusi leidimą rengti šventinį susirinkimą prie Koncertų ir sporto rūmų, bet esą paprašė nusamdyti privačią apsaugą. Tokį nurodymą K. Čilinskas pavadino teisės rengti susirinkimus pažeidimu. Mitingas, kuriame gali dalyvauti iki 2 tūkst. žmonių, buvo perkeltas ant Tauro kalno, kur apsaugos samdyti nebereikės.

Kaip teigė V. Grašys, šio renginio organizatoriams atstovavę žmonės jį pristatė kaip asmeninę iniciatyvą valstybės šventei paminėti. „Du asmenys teigė norintys organizuoti šventę, tvirtino neturintys rėmėjų. Buvo aišku, kad saugumas nebus užtikrintas“, – sakė pareigūnas, aiškindamas, kodėl šio mitingo organizatoriai neįpareigoti ieškoti privačios apsaugos.

Kovo 11-ąją sostinėje bus rengiamos ir tautininkų eitynės. Lietuvių tautinio centro vadovas Marius Kundrotas teigė, kad jose saugumą užtikrins patys organizatoriai, bendradarbiaudami su policija.