„Mano balsas nei auksinis, nei platininis, nes jis neparduodamas. Niekad nebuvau partinė ir nepriklausiau jokiai partijai, tuo tikrai labai džiaugiuosi, nes man svarbu idėjos, o ne partiniai interesai“, – taip sako Agnė Zuokienė. Vyrą Seime pakeitusi nauja politikė, nors į Seimą pateko per Liberalų ir centro sąrašą, ne tik partijas deda į šuns dienas, bet ir su liberalcentristais, ir su visais valdančiaisiais nenori turėti nieko bendra.

Kitaip nei jos vyras, ilgą laiką vadovavęs partijai ir dirbęs partijos frakcijoje, A.Zuokienė nori būti pati sau Seimo narė ir dirba Mišrioje parlamentarų grupėje.

Žilvinas Šilgalis, jos vyro bičiulis, nėra toks kategoriškas, kaip A.Zuokienė, bet taip pat reiškia didelį nepasitenkinimą.

„Aš nesakau, kad reikia griauti šią koaliciją. Gali dirbti ir šita. Bet, žinoma, ne tokiomis sąlygomis. Na, negalime mes sutikti, kad esame priedėliai, garantuojantys kažkam kažką“, – sako Ž.Šilgalis. Esą LiCS dirba, prisiima atsakomybę už nepopuliarius šios Vyriausybės sprendimus, kai kuriems jų, ypač dėl mokesčių didinimo, nepritaria, bet galiausiai už viską atsakomybę reikia prisiimti visiems. „Aš nesakau „ne“ mūsų frakcijai, tikrai nerašiau jokių pareiškimų. Bet besąlygiškai nesiruošiu būti koks nors garantas.“

Tuo tarpu partijos pirmininkas Gintautas Babravičius su savo šalininkais į tuščią sveikatos apsaugos ministro kėdę kandidatą rado tarp frakcijos narių – Raimundą Šukį, buvusį vidaus reikalų ministrą. 

Tai, beje, taip pat nepatiko Ž.Šilgaliui, o galima numanyti, kad ir A.Zuokui.

„Sudėtinga kartais tokius klausimus kelti (apie partijos santykius su koalicijos partneriais –I.M.), kai esi to paties kabineto narys ar ministras ir kartais nepatogu apie tai kalbėti. Bet ministras šiandien esi, o rytoj gal jau nebebūsi. Kas paskui? Kokios po to yra partijos perspektyvos?“ – garsiai svarsto politikas.

Jo manymu, turėdami postus jo partijos nariai sunkiai nori jų atsisakyti ir todėl pataikauja konservatoriams, taip gramzdindami ir partiją. Štai kodėl pavasarį Ž. Šilgalis norėtų apsispręsti, ar toliau dirbs su frakcija, ar iš jos trauksis, bet kad tokia grėsmė yra, kitas frakcijos sparnas jaučia seniai.

Bet atšalimas A.Zuoko ir jo šalininkų santykių su dabartine partijos vadovybe ir tais, kurių kol kas frakcijoje – dauguma, prasidėjo gerokai anksčiau. A.Zuoko pasitraukimas iš Seimo – taip pat šio atšalimo rezultatas. Bet vienas pagrindinių vektorių, kuris skaldo partijos narius, – būsimieji savivaldybių tarybų rinkimai.

A.Zuokui reikia veiklos

„Manau, kad tikrai reikėtų pagalvoti apie moralinę atsakomybę toliau vadovauti Sveikatos apsaugos ministerijai“, – rėžia Artūras Zuokas, kuris teigia dabar tik stebintis, kas vyksta partijoje, ir norintis visiškai nesikišti į vidines diskusijas.

A.Zuoko kritika partijos nariams – nuosaiki, bet jis teigia sutinkantis beveik su viskuo, ką sako Ž.Šilgalis, kuris sau leidžia daugiau ir griežčiau pasisakyti. Bet A.Zuoko priekaištai partijos ministrams – tokie pat, kaip ir Ž.Šilgalio. Esą atrodo, kad dabar partijos nariai dirba ministrų ambicijų niekaip neatsikratantiems kolegoms, o ne partijos reikalams.

„Vyksta kalbos, žinoma, žmonės mato, kas vyksta. Bet partijos nariai patys turi kelti problemą, patys turi būti aktyvūs. Šiaip žmonės stebi, kas darosi frakcijoje, kad jų balsas nesigirdi ir kad tai nėra gerai“, – priekaištauja A.Zuokas.

Dabartinis partijos pirmininkas Gintautas Babravičius neslepia, kad partijoje vyrauja skirtingos nuomonės dėl to, ar dalyvauti dabar valdančiojoje koalicijoje, ar vis dėlto trauktis. Trauktis ragina zuokininkų sparnas.

Nors G. Babravičius linkęs nutylėti priežastis kodėl, bet išsiduoda, kad kai kurie partijos nariai mano, jog pasitraukimas iš koalicijos leistų geriau atrodyti savivaldos rinkimuose. Artūras Zuokas, dabar užsiimantis daugiausiai įvairiais mįslingais projektais, tikrai nėra atsižadėjęs Vilniaus mero posto. Anot partijos pirmininko, A.Zuokui akivaizdžiai nepatiko Seimo darbo specifika – sprendimai priimami lėtai, daugiau kalbama ir diskutuojama, nei sprendžiama.

Konflikto ašis – tarp A.Zuoko ir A.Čapliko

Dar vienas konflikto partijos židinys – A.Zuoko ir buvusio sveikatos apsaugos ministro A.Čapliko santykiai. A.Zuokas neslepia, kad partijai siūlo trauktis iš vadovavimo ministerijai apskritai. „Žinote, kai tiek daug Seimo narių balsuoja prieš Onkologinio instituto sujungimą su Santariškių klinikomis ir kažin ar bus bandymų kreiptis į Konstitucinį Teismą, o kur dar korupcijos skandalas ministerijoje“, – sako A.Zuokas.

„Šitas konfliktas kilo visai ne dėl kokių interesų“, – gina abu savo partijos narius G.Babravičius, aiškinantis, kad politikai susikirto dėl to, kad abu yra emocingi, abu lyderiai ir abu sunkiai tramdo tas emocijas.

„A.Čaplikas buvo ėjimo į valdančiąją koaliciją priešininkas, nes sunkmečiu tai – ne pats geriausias sprendimas. O A.Zuokas, atvirkščiai, manė, kad reikia eiti į koaliciją“, – akina G.Babravičius. Bet dabar, atrodo, pozicijos radikaliai pasikeitė. A.Zuoko šalininkai ragina trauktis, o A.Čaplikas – tęsti įsipareigojimus.

Užkulisių žinovai teigia, kad konfliktas buvo gilesnis, o ne dėl politinių ambicijų.

Viena vertus, kai koalicijos partneriai pasipriešino A.Zuoko galimybėms užimti bet kokį vykdomosios valdžios postą, dar ir partijos nariai jam neleido pasireikšti. Esą A.Zuokui buvo užkirstas kelias turėti įtaką ministerijai, kurią jis norėjo turėti skyrus ten partijos narius. Kalbama, kad kurį laiką A.Zuokas ketino vadovauti A.Čaplikui, kaip ir ką reikėtų daryti, bet gavo iš kolegos atkirtį, kad to nebus.

Kita vertus, didžiausias konfliktas galėjęs kilęs tarp A.Zuoko ir A. Čapliko – ir ne dėl ko nors kito, o dėl sveikatos apsaugos sistemos reformos. Pavyzdžiui, kad ir dėl Onkologijos instituto ir Santariškių klinikų sujungimo. Esą jis galįs turėti interesų išlaikyti institutą savarankišką. Tiesa, oficialiai tokias užkulisines kalbas partijos pirmininkas G.Babravičius neigia.

Vis dėlto kad reikėsią spręsti A.Zuoko ir jo šalininkų problemą, neatmeta.

„Kovo 6 d. bus partijos taryba ir žiūrėsime, ar pavyks mums suderinti pozicijas. O tada žiūrėsime“,– sako G.Babravičius.

Gali būti ir taip, kad pats A. Zuokas neapsisprendžia, su kuriais nori turėti daugiau reikalų – dešiniaisiais ar kairiaisiais. A.Zuokas visuomet gyrė Algirdą Brazauską, Gedimino Kirkilo premjeravimą vertino geriau nei Andriaus Kubiliaus, o jo žmona, kviečiama į dabartinę valdančiąją koaliciją, sako, kad su šiais valdančiaisiais jai visai nepakeliui.

„Kairieji galbūt turi daugiau vadybininkų. Šiandien mums reikia mažiau emocijų, daugiau vadybos. Aš manau, kad viskas priklauso nuo labai mažų smulkmenų. Dėl to manau, kad šiandien dabartinė valdančioji dauguma gali toliau dirbti, bet reikėtų atsakingiau pažiūrėti į ministrus, gal ir į Ministrą Pirmininką. Mano akimis žvelgiant, jis yra blogas vadybininkas“, – sako A.Zuokienė.