Tokią informacija apie Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) derybas su valdančiąja koalicija trečiadienį po koalicijos pusryčių pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

„Aš tikiuosi, kad gal pavyks sutarti, kad užtektų šiek tiek mažesnės sumos, nes Vyriausybė tokią sumą tikrai ne taip lengvai rastų, kai visur yra mažinimai“, - svarstė politikas, kalbėdamas apie valstiečių prašymą šiais metais garantuoti maksimalų nacionalinių išmokų žemdirbiams dydį.

Dėl kitų valstiečių liaudininkų reikalavimų esą turi būti sudarytos bendros darbo grupės, kuriose bus aiškinamasi, reikia imtis atitinkamų veiksmų, ar nereikia.

„Čia yra jų pageidavimas. Aš suprantu, kad čia yra jų siekis savo bendruomenei pranešti kažką tokio lengvai suvokiamo, aiškaus, jautraus, o ne tik apsiriboti tuo, kad kažką bendrai nagrinėsim, svarstysim“, - sakė J. Razma.

Politiko teigimu, susitarimą dėl paramos ketinama pasirašyti kovo 9 d. arba kovo 10 d., jis būtų panašus į tą, kurį praeitos kadencijos Seime buvo pasirašę konservatoriai, kai rėmė socialdemokrato Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę.

PVM lengvatos nebėra ypač siekiamas tikslas?

Pasak konservatorių-krikdemų frakcijos seniūno, valstiečių liaudininkų lyderis Ramūnas Karbauskis visus valstiečių siūlymus išsamiai aptarė antradienį su premjeru Andriumi Kubiliumi. Esą po jo ir išryškėjo, kad svarbiausi reikalavimai – pirmieji trys, o dėl visų kitų galima tartis atskirai.

J. Razmos nuomone, valstiečiai liaudininkai nebe taip stipriai akcentuoja sugrįžimą prie PVM lengvatų maisto produktams, periodiniams leidiniams, knygoms, transportui bei vaistams.

„Kaip aš suprantu dėl PVM lengvatų valstiečių lyderis išsamiai šnekėjo su premjeru ir gal ir jie suvokia, kad tai nėra ta sritis, kuri būtų labai svarbi žemdirbiams“, - trečiadienį sakė J. Razma.

„Kaip svarbios temos jos jie nekelia, lyginant su trimis pirmaisiais punktais“, - pridūrė politikas.

R.Karbauskis: pirmi reikalavimai greičiausiai įgyvendinami

Valstiečių liaudininkų lyderis R. Karbauskis, klausiamas, ar išties didžiausią svarbą jo vadovaujama partija suteikia pirmiesiems trims reikalavimams, sako, jog šie siūlymai yra greičiausiai įgyvendinami, tad jie ir pasirinkti pirmaisiais.

Pasak R. Karbauskio, sprendimai šiais klausimais galėtų atsirasti iki kovo 9-10 d., o vėliau jau būtų kalbamasi apie kitus valstiečių siūlymus.

„Pirmi trys yra tokie, kur paprašėme aiškiai, kad čia nėra ką svarstyti – aiškios priežastys, aiškios pasekmes“, - DELFI sakė valstiečių lyderis.

Pasak jo, savivaldybėms grąžintina negauta pajamų dalis gali būti išmokama nebūtinai per trumpą laikotarpį – esą svarbiausią įsipareigoti šią sumą gražinti, o tuomet savivaldybės, besiskolindamos iš banko, galės sudaryti aiškų planą, kaip ketina pinigus grąžinti.

Jo skaičiavimais, bendra suma gali siekti apie 300 mln. Lt, tačiau tikslius skaičius turi pateikti Finansų ministerija.

Būtų neutralūs

Valdančiajai Permainų koalicijai šiuo metu priklauso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų ir centro sąjunga, Tautos prisikėlimo partija bei Liberalų sąjūdis. Formaliai parlamente koalicija turi trapią 71 balso persvarą 141 narių Seime.
Valdantieji kurį laiką dėl paramos derėjosi su Darbo partija bei Krikščionių partija, tačiau derybos abiems atvejais žlugo.

Valstiečiai liaudininkai Seime turi 3 atstovus ir valdančiuosius sutinka paremti netiesiogiai. Už savo pateiktų siūlymų įgyvendinimą jie žada neutralumą tuo atveju, jeigu opozicija sumanytų surengti interpeliaciją ministrų kabinetui.

Tai reiškia, kad LVLS netaptų valdančiosios koalicijos narė, jos atstovai neužimtų postų Seime ar Vyriausybėje, valstiečiai taip pat neįsipareigotų balsuoti už koalicijos pateikiamus įstatymų projektus.

Konservatoriai-krikdemai savo ruožtu tikisi, kad susitarimas galiotų iki 2011 m. biudžeto tvirtinimo su galimybe jį pratęsti.

Su valstiečių liaudininkų balsais koalicija ir jos suformuota Vyriausybė padidintų savo išlikimo galimybes. R. Karbauskis sako, kad nors kalbėti už kitus žmones nėra etiška, tačiau, pasak jo, gali būti, jog prie destrukcinių veiksmų, jeigu juos organizuotų opozicija, neprisidėtų ir kiti du Mišrios frakcijos nariai – socialliberalas Valerijus Simulikas bei pagal liberalcentristų sąrašą į Seimą patekusi Agnė Zuokienė.

Valstiečių liaudininkų sąjungos siūlymai valdančiajai koalicijai

1. Grąžinti valstybės skolą savivaldai ir kompensuoti 2009 m. negautas pajamas savivaldybėms iš valstybės biudžeto viršplaninių pajamų ar kitų lėšų (minėtos negautos pajamos susidarė dėl to, kad Vyriausybė neįvykdė savo įstatyminių įsipareigojimų kompensuoti savivaldybėms padidėjusias išlaidas dėl PVM lengvatų panaikinimo).

2. Žemės ūkio subjektams pelno ir pajamų mokesčių įstatymų įsigaliojimą atidėti iki 2013 metų.

3. Garantuoti Lietuvos žemdirbiams maksimalias nacionalines papildomas tiesiogines išmokas už 2010 metus (apie 380 mln. Lt).

4. Siekiant užtikrinti Lietuvos žemdirbių konkurencingumą ES rinkoje, sumažinti PVM iki 5 proc. Lietuvoje užaugintoms lauko ir šiltnamio daržovėms. 2011-2012 metais kitiems maisto produktams PVM sumažinti iki ES šalių vidurkio. Grąžinti 5 procentų PVM lengvatą periodiniams leidiniams ir knygoms. Išlaikyti PVM lengvatas vaistams ir transportui.

5. Paspartinti įstatymo projekto dėl atsinaujinančių išteklių plėtros priėmimą, numatant jame, kad iki 2015 m., t.y. penkeriais metais anksčiau nei reikalauja ES, iš alternatyvių šaltinių bei vietinių žaliavų būtų pagaminama ne mažiau kaip 23 proc. energijos.

6. Skubos tvarka sukurti mokestinių lengvatų sistemą smulkiajam verslui, skatinti darbo vietas kuriančią vietos gamybą, numatyti paramos teikimą steigiamoms naujoms įmonėms. Užtikrinant sąžiningą verslo konkurenciją diegti efektyvias antimonopolines priemones. Skubiai išspręsti nemokamų verslo konsultavimo paslaugų valstybinio finansavimo problemą.

7. Skubos tvarka spręsti problemas dėl individualių įmonių savininkų socialinio draudimo įmokų. Parengti įstatymų paketą dėl socialių mokesčių sistemos individualioms įmonėms ir kitų formų juridiniams asmenims.

8. Siūlome nemažinti Valstybės ir SODROS biudžetų asignavimų, skiriamų paramai šeimoms.

9. Ekonominės krizės metu nepriiminėti sprendimų dėl pensinio amžiaus ilginimo. Nenaikinti našlių pensijų.

10. Skubos tvarka keisti individualių įmonių savininkų bei ūkininkaujančių pensininkų socialinio draudimo pensijų mokėjimo tvarką, numatant nemažinti šių pensijų žemiau nustatyto ribinio dydžio (650 Lt).

11. Įvesti papildomus 15 proc. didesnius moksleivio krepšelio koeficientus nedidelėms kaimo mokykloms (panašiai kaip tautinių mažumų mokyklose).

12. Riboti maksimalią stambių gyvulininkystės kompleksų koncentraciją. Mažinti neigiamą kompleksų poveikį gyventojams ir aplinkai.

13. Perduoti kaimo žemių žemėtvarkos funkcijas savivaldybėms, baigti žemės nuosavybės grąžinimo procesą kaimo vietovėse valstybės lėšomis iki 2012 m.

14. Tobulinti socialinių paslaugų teikimo sistemą, numatant, kad socialinėms įstaigoms būtų skiriamas vienodas finansavimas nepriklausomai nuo socialinės įstaigos steigėjo statuso.

15. 15 proc. padidinti finansavimą rajoninėms ligoninėms, siekiant išlaikyti medicinos paslaugų prieinamumą ir nemažinti paslaugų apimties.