"Kultūros paveldo išsaugojimas yra vienas iš svarbiausių Lietuvos nacionalinės kultūros politikos uždavinių. Lietuva visada rėmė UNESCO veiklą išsaugojant pasaulio kultūros, gamtos, kilnojamąsias ir nematerialiąsias kultūros vertybes", - konferencijoje penktadienį sakė kultūros ministrė.

Pasak ministerijos pranešimo spaudai, ministrė akcentavo, kad Lietuva, nuolat dalyvaudama sprendžiant pasaulio kultūros paveldo klausimus, siekia narystės UNESCO Pasaulio paveldo komitete.

Šio komiteto veikloje dalyvauja 21 valstybės atstovai, renkami šešerių metų kadencijai. Komiteto sudėtis atnaujinama trečdaliu kiekvienos UNESCO generalinės konferencijos metu.

Lietuvos kandidatūra į komitetą bus svarstoma šioje konferencijoje, truksiančioje iki spalio 17-osios.

Savo kalboje R.Žakaitienė informavo generalinės konferencijos dalyvius apie svarbiausius pastaraisiais metais Lietuvoje vykusius UNESCO projektus - tarptautinę konferenciją bioetikos Vidurio ir Rytų Europoje klausimais, šiemet vykusius tarpregioninę konferenciją "Civilizacijų dialogas. Kaukazas" bei pasaulio informacinių technologijų forumą WITFOR.

2001 metais į UNESCO Žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevrų sąrašą buvo įtraukta Lietuvos kryždirbystės tradicija. Du Lietuvos objektai - istorinis Vilniaus senamiestis ir Kuršių nerija - 1994 ir 2000 metais įtraukti į UNESCO Pasaulio materialaus paveldo sąrašą.

Kultūros ministerija jau yra pateikusi prašymą į šį sąrašą įtraukti Valstybinį Kernavės kultūrinį rezervatą. Šiuo metu taip pat rengiami dokumentai pateikti prašymą dėl Trakų istorinio nacionalinio parko įtraukimo.

Paryžiuje rugsėjo 29-spalio 17 dienomis vykstančioje UNESCO generalinėje konferencijoje dalyvauja daugiau kaip 3000 dalyvių, tarp kurių - Italijos, Filipinų, Prancūzijos ir Peru vadovai.