„Prezidentė pasakė, kad ponas R. Šukys yra patyręs politikas, turi ministro darbo patirties, yra pasirengęs perimti vadovavimą Sveikatos apsaugos ministerijai, todėl palinkėjo visokeriopos sėkmės, ištvermės ir sveikatos šiame nelengvame poste“, - po susitikimo su R. Šukiu žurnalistams sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Šiuo metu R. Šukys yra Seimo narys, užima pirmojo Seimo pirmininkės pavaduotojo postą. Anksčiau teisininko išsilavinimą turintis politikas yra vadovavęs Vidaus reikalų ministerijai, tačiau buvo priverstas atsistatydinti, kai Skuodo rajone neblaivus policininkas suvažinėjo tris mažamečius vaikus.

Sveikatos apsaugos ministro poste R. Šukys pakeis savo partijos kolegą Algį Čapliką, kuris iš šio posto atsistatydino po to, kai teismas nuteisė 20 tūkst. LT kyšį paėmusį sveikatos apsaugos viceministrą Artūrą Skiką, o Seimo pirmininkė konservatorė-krikdemė Irena Degutienė išreiškė abejones, ar dėl šios istorijos A. Čaplikas pajėgs įvykdyti sveikatos reformą.

Ragino kovoti su korupcija

Pasak prezidentės atstovo spaudai L. Balsio, kalbėdama su būsimu ministru šalies prezidentė ragino jį tęsti sveikatos apsaugos reformą bei prašė užtikrinti, kad Seime priimti teisės aktai, kuriais bus reguliuojami vaistų antkainiai, realiai veiktų.

„Kaip žinoma, nuo balandžio 1-osios įsigalioja įstatymai, kurie reguliuoja antkainius, tačiau ministrui buvo atkreiptas ypatingas dėmesys, kad reikia garantuoti ministeriniu lygiu, jog tas įstatymas ir tos priemonės, numatytos kainoms mažinti, iš tiesų būtų efektyvios ir žmonės iš tiesų pajustų savo kišenėse, kad vaistų kainos yra sumažėjusios“, - sakė L. Balsys.

D. Grybauskaitė būsimam ministrui suformulavo ir trečią pareigą – kovoti su korupcija Sveikatos apsaugos ministerijoje. Pasak atstovo spaudai, R. Šukys buvo įpareigotas asmeniškai imtis atsakomybės, kad korupcijos apraiškos būtų išgyvendintos nuo aukščiausio iki žemiausio ministerijos laiptelio.

Pažadėjo tęsti reformą

Pats R. Šukys po susitikimo su šalies vadove žadėjo daryti viską, ko iš jos tikisi prezidentė D. Grybauskaitė. Politikas sakė tęsiąs sveikatos apsaugos reformą, optimizuosiąs sveikatos priežiūros tinklą, užtikrinsiąs tinkamą vaistų kainų reguliavimą, kovosiąs su korupcija bei priimsiąs visus būtinus poįstatyminius aktus, kurie būtini reformų vykdymui.

„Tai bus daroma ir tokius įsipareigojimus aš prisiimu. Be abejonės, jeigu bus įžvelgta, kad yra kažkokių padaryta klaidų reformos eigoje, jos bus taisomos ir tiktai nebus bėgama nuo atsakomybės“, - kalbėjo R. Šukys.

Su korupcija būsimas ministras teigė kovosiantis šalindamas korupcijos priežastis ir tvirtino netoleruosiantis bet kokių nesąžiningumo apraiškų, tačiau kokios prevencinės priemonės jam atrodo tinkamiausios.

R. Šukys taip pat miglotai kalbėjo apie tai, kad nevengs priimti politinių sprendimų, kurie susiję su sisteminiais sprendimais ir yra „ateities klausimas“, mat esą reikia, kad „išnyktų pačios priežastys, kur abi šalys dalyvaujančios veiksme, tiek duodantysis neteisėtą atlygį, tiek ir imantis, neturėtų paskatų tai daryti“.

Išsilavinimas – ne kliūtis

R. Šukys yra įgijęs teisininko išsilavinimą ir sako, kad faktas, jog jis nėra medikas, eiti pareigų nesutrukdys, nors pripažįsta, kad tai gali būti spraga. Buvęs ministras A. Čaplikas pagal išsilavinimą yra geodezininkas-inžinierius.

Pasak R. Šukio, jis, bei jos šeimos nariai yra sveikatos paslaugų vartotojai, todėl esą jam ne vis tiek, kokios kokybės tos paslaugos.

„Be abejonės, tai yra tam tikra spraga, bet tikrai nelemianti, nes pasaulinėje praktikoje yra buvę įvairių situacijų. Mes turime suprasti, kad demokratinėje valstybėje, kai yra įgyvendinama politinės Vyriausybė programa, už tam tikrą valdymo sritį atsakomybę prisiimantys asmenys pirmiausia turi būti politinių sprendimų įgyvendintojai“, - sakė būsimas ministras.

Jis pabrėžė, kad kaip teisininkas puikiai geba nustatyti tokį teisinį poįstatyminių aktų reguliavimą, kuris palieka mažai erdvės interpretacijoms.

Tačiau politikas aiškiai neatsakė į klausimą, kaip ketina dirbti, jei sumanytoji ir pradėtoji sveikatos apsaugos reformai priešinasi dalis valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovų Seime. Ankstesnis ministras A. Čaplikas yra sakęs, kad, jo nuomone, Seimo pirmininkė netiesiogiai išsakė dalies konservatorių-krikdemų nuomonę apie reformą, tad jis negalėjęs toliau dirbti.

„Koalicijos sutartis galioja, Liberalų ir centro sąjungos atsakomybė už prisiimtą sritį galioja ir dėl palaikymo visais atvejais riekia diskutuoti, tartis, ieškoti priimtinų sprendimų“, - sakė R. Šukys.